«زهره موسوی» روز شنبه به مناسبت روز جهانی پرندگان مهاجر در گفت و گو با ایرنا ، افزود: تالاب میقان اراک یکی از ۱۰۵ منطقه مهاجرت پرندگان مهاجر در دنیا است و سالانه تا ۲۰ هزار قطعه پرنده مهاجر در گونههای مختلف زیستی به این تالاب مهاجرت میکنند.
وی بیان کرد: درنا، فلامینگو، اردک سرسبز، خوتکا، تنجه و غازهای وحشی از اصلیترین پرندگان مهاجر تالاب میقان اراک هستند.
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی، ادامه داد: تالاب میقان اراک به عنوان استراحتگاه میان راهی پرندگان در پدیده کوچ از اهمیت بالایی برخوردار است و در صورت عدم تامین حقابه زیست محیطی تالاب میقان از محل رودخانههای منطقه یا پساب خروجی تصفیه خانه اراک و احتمال خشک شدن قسمت وسیعی از عرصه تالاب میقان در سالهای آینده علاوه بر تحت الشعاع قرار گرفتن مطلوبیت زیستگاه پرندگان مهاجر چالشهای زیست محیطی زیادی از جمله پراکنش گرد و غبار را ایجاد میکند.
موسوی اظهار داشت: از سال ۲۰۰۶ هر ساله دومین شنبه ماه می که امسال مصادف با ۲۴ اردیبهشت است، به نام روز جهانی پرندگان مهاجر نامگذاری شده و هدف از برگزاری این روز، آگاه کردن مردم به درک اهمیت حضور پرندگان در محیطهای طبیعی و ترغیب جوامع محلی به مشارکت فعال در شناخت و حفاظت از پرندگان مهاجر است.
وی با اشاره به اینکه روز جهانی پرندگان مهاجر رویدادی بینالمللی است که در آن بر اهمیت وجود پرندگان مهاجر برای حفظ تعادل زمین، اکوسیستم و انسان تأکید شده است، افزود: کوچ یا مهاجرت پرندگان به سفرهای منظم فصلی گفته میشود که بسیاری از گونههای پرندگان در پاسخ به تغییرات آب و هوا، دسترسی به مواد غذایی، و یا زیستگاه انجام میدهند.
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: شعار روز جهانی پرندگان مهاجر امسال، «به خاطر پرندهها شبها نور چراغها را کم کنید» است.
موسوی بیان کرد: در حقیقت میزان نورهای مصنوعی در جهان هر ساله بیشتر شده به طوری که هر ساله میزان افزایش سالانه حداقل ۲ درصد برآورد شده است و این نورها بر زندگی بسیاری از پرندگان اثر منفی دارد و سبب اختلال در جهت یابی درست پرندگان مهاجر به هنگام پرواز شبانه میشود.
وی تاکید کرد: این مهم تهدیدی جدی برای پرندگان مهاجر است و به همین دلیل در سال جاری کمپین روز جهانی پرندگان مهاجر قصد دارد تا با شعاری کوتاه توجه جامعه را به این نکته معطوف کند تا با کاهش استفاده غیرضروری از نورهای مصنوعی در طول شب از نتایج منفی آن بر پرندگان کاسته شود.
استان مرکزی به دلیل قرار گرفتن در ناحیه مرکزی ایران، بین سلسله کوههای زاگرس و کویر مرکزی از آب و هوای متأثر از اقلیمهای متنوع برخوردار است.
تالاب میقان اراک و بازرجان تفرش هم در مجموع با مساحت پنج هزار و ۷۴ هکتار به عنوان مناطق شکار ممنوع اعلام شدهاند. همچنین قسمتی از محدوده پناهگاه حیات وحش موته اصفهان در جنوب استان و مناطق پلنگدره قم در شرق استان و گلپرآباد و آق گل همدان در غرب استان قرار دارد.
استان مرکزی دارای ۱۲ شهرستان و بیش از یک میلیون و ۴۸۰ هزار نفر جمعیت است.
نظر شما