بیمه‌ها دغدغه‌ مراکز غیردولتی درمان زوج‌های نابارور را دریابند

تهران- ایرنا- رییس پژوهشگاه ابن سینا سازمان جهاد دانشگاهی با اشاره به سهم ۲۵ تا ۳۰ درصدی دو مجموعه پژوهشگاه ابن سینا و پژوهشگاه رویان در رسیدگی درمانی به زوج های نابارور، از دولت به ویژه بیمه سلامت ایران درخواست کرد پیش از پیش مشکلات و دغدغه های مراکز خصوصی درمان ناباروری را دریابند.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، دکتر محمدرضا صادقی در نشست کمپین حمایت از زوج های نابارور در سخنانی با اشاره به فرارسیدن هفته جمعیت، یکی از دغدغه های فعلی کشور را پیر شدن جمعیت و کاهش نیروی فعال که در آینده می تواند کشور را با مشکلاتی مواجه کند، دانست.

وی با بیان اینکه، بحران جمعیت به طرق مختلف گریبانگیر بسیاری از کشورهای اروپایی و آسیایی شده است، خاطرنشان کرد: پس از وقوع انقلاب اسلامی شاهد افزایش نرخ رشد جمعیت بودیم، اما بخش از این جمعیت که در حال  حاضر در سنین باروری هستند، به دلایل مختلف که اقتصادانان و جامعه شناسان و روانشناسان باید روی آن بحث کنند، نرخ زاد و ولد در کشور کاهش یافته و تمام برنامه ریزان می توانند این مشکل را که در آینده می تواند یک چالش برای کشور باشد، مرتفع کنند.

صادقی در ادامه اظهار داشت: بیشتر تمرکز و فعالیت پژوهشگاه ابن سینا به عنوان مجموعه ای از حوزه درمان وابسته به سازمان جهاددانشگاهی در حوزه درمان ناباروری است و این حوزه می تواند به افزایش جمعیت کمک کند، اما این افزایش جمعیت روند بسیار گران قیمتی است و هیچ گاه توصیه نمی کنیم این تنها راه افزایش جمعیت است؛ چرا که به طور حتم مولفه های دیگری نیز موثر هستند که باید برنامه ریزان از جمله مجلس شورای اسلامی و دولت برای مباحث اشتغال و مسکن چاره اندیشی کنند؛ چرا که اینها در افزایش جمعیت نقش دارند.

وی در ادامه با بیان اینکه در هر صورت بر اساس مطالعات پژوهشگاه ابن سینا و پژوهشگاه رویان حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد زوجین به فراخور استان های مختلف درگیر مسئله ناباروری هستند، افزود: امروزه پیشرفت تکنولوژی در کشورمان همسو با دنیا شرایطی را فراهم کرده که می توانند به خدمات درمانی دسترسی داشته باشند و صاحب فرزند شوند و در افزایش جمعیت نیز تاثیرگذار باشند.

صادقی گفت: جهاد دانشگاهی یکی از بخش های پیشرو در درمان ناباروری بوده است و هم اکنون از حدود ۱۱۰ مرکز ناباروری در کشور ۱۱ مرکز متعلق به جهاد دانشگاهی است، از نظر کمی ممکن است ۱۰ درصد مراکز را شامل شود، اما در گزارشی که وزارت بهداشت اعلام کرد در سالیان گذشته نزدیک به ۲۵ تا ۳۰ درصد سیکل های درمانی در کشور در مراکز وابسته به جهاد دانشگاهی است.

وی افزود: دو مرکز شاخص در شهر تهران شامل مرکز ابن سینا و مرکز رویان وجود دارد که به خودی خود از شلوغ ترین مراکز هستند و بیشترین مخاطب و مراجعه کننده را دارند و در عین حال جامع ترین خدمات را به بیماران ارائه می کنند، بیمارانی که شاید از بسیاری از مراکز در شهرستان ها و در تهران نتیجه نمی گیرند، محل امید  آخر آنها به مراکز وابسته به جهاد دانشگاهی است و این مراکز هر روز در حال توسعه خدمات خود هستند.

رییس پژوهشگاه ابن سینا گفت: برنامه جهاد دانشگاهی این است که خدمات درمانی خود را در حوزه ناباروری در مراکز و استان های محروم که بخش های خصوصی و بخش های دولتی فعال نیستند، توسعه داده و این نیاز وجود دارد که با توجه به بررسی های وزارت بهداشت که تعدادی مرکز ناباروری برای ارایه خدمات مناسب کیفی و کمی به مراجعه کنندگان ایجاد شود.

وی همچنین گفت: پژوهشگاه ابن سینا علاوه بر بیماران داخلی محل رجوع بیماران بین الملل هم هست و این بخش در مراکز جهاد دانشگاهی فعال است. در مرکز قفقاز بیمارانی که از آذربایجان مراجعه می کنند و در تهران که بیمارانی از کشورهای همسایه از جمله حوزه خلیج فارس مراجعه می کنند.

اگر بیمه ها مطالبات را به موقع پرداخت نکنند، مراکز درمان ناباروری غیردولتی تعطیل می شوند

رییس پژوهشگاه ابن سینا سازمان جهاد دانشگاهی در ادامه با اشاره به افزایش هزینه های درمانی در بیشتر کشورهای دنیا افزود: این هزینه ها در حال حاضر با سطح درآمد همخوانی ندارد و نسبت به افزایش هزینه ای در سایر مولفه ها، شاهد کمترین افزایش در هزینه های درمانی ناباروری هستیم.

صادقی در عین حال افزود: از طرفی درمان ناباروری مستلزم تکرار و دفعات زیاد است و هزینه هایی را که افرادی می پردازند ممکن است امکان تامین آن را نداشته باشند و تنها راهی که در بسیاری از کشورها نیز انجام شده است این است که بیمه ها به کمک زوجین نابارور آمده اند.

وی تاکید کرد: در حال حاضر مراکز درمان نابارور نیز بسیار راغب هستند که ارتباط مستقیم با خود بیماران نداشته باشند و هدف غایی ما این است که خدمت با کیفیت ارائه دهیم و تعامل مالی خود را با شرکت های بیمه داشته باشیم. شنیده ها حاکی از آن است که حتی بیمه تامین اجتماعی نیز قرار است بیماران خود را از طریق بیمه سلامت پوشش  دهد.

رییس پژوهشگاه سینا در ادامه با بیان اینکه حدود ۵۵ مرکز درمان ناباروری وابسته به وزارت بهداشت فعالیت می کنند، افزود: تقاضای بخشی از مردم و مراکز درمان ناباروری از دکتر ناصحی و همکارانشان در وزارت بهداشت این است که بیماران مراجعه کننده از حمایت های بیمه ای استفاده کنند و از آن طرف باید دغدغه مراکز ناباروری که در سطح کشور کار می کنند، شنیده شود.

وی گفت: در هر صورت هزینه های تامین مواد مصرفی و اقلام دارویی در مراکز درمانی مربوط به زوج های نابارور بسیار سنگین و نیازمند حمایت است، در حال حاضر در حوزه آزمایشگاه، رادیولوژی و بخش هایی که با مراکز بیمه ای قرارداد داریم گاهی اوقات زمان پرداخت مطالبات به یک سال بر می گردد؛ این درحالی است که با شرایط امروز که قیمت ها و هزینه ها روزانه تغییر می کند، باید به مراجعه کننده خدمات بیمه ای ارائه دهیم.

صادقی افزود: به عنوان مثال طبق قراردادی که با بیمه نیروهای مسلح داریم بدون یک ریال خدمات بیمه ای را به بیماران این مجموعه ارائه می کنیم، این درحالی است که خدمات دارویی و تجهیزات پزشکی را نقدا پرداخت می کنیم، اگر تعامل بیمه نباشد و مراکز نتوانند مطالبات خود را به موقع دریافت کنند و حمایت دولت نباشد مراکز درمان ناباروری تعطیل می شوند یا بعد از مدتی مجبور هستند به مراجعه کنندگان  اعلام کنند که خدمات بیمه ای را به دلایل عنوان شده نخواهند پذیرفت.

ضرورت حمایت ویژه از مراکز غیردولتی برای درمان و پذیرش زوج های نابارور 
دکتر احمد وثوق معاون درمان و خدمات تخصصی پژوهشگاه رویان نیز در این نشست اظهار داشت: ای کاش میهمانانی هم از بیمه سلامت وزارت بهداشت در این نشست حاضر بودند و بحث ها را می شنیدند و توضیحاتی می دادند، اما متاسفانه به دلیل مشغله توفیق نداشتیم خدمتشان باشیم.

وی درباره وضعیت  پوشش بیمه ای درمان ناباروری در برخی کشورها عنوان کرد: حمایت از زوج های نابارور نه به عنوان سیاست افزایش جمعیت در جهان مطرح است، بلکه در این کشورها به عنوان یک معضل اجتماعی  دیده و برخورد می شود و هدف آنها بیشتر مدیریت این معضل است.

این پزشک عمومی افزود: کشورهایی که ۱۰۰ درصد خدمات ناباروری را گاه تا ۶ سیکل انجام می دهند، اصلا مشکل جمعیتی ندارند، چرا که با پوشش بیمه زوج های نابارور اقدامات مناسبی انجام داده اند، به عنوان مثال در کشوری مانند دانمارک ۱۰۰ درصد هزینه های تشخیص و درمان زوج های نابارور را تا ۶ سیکل دولت تقبل می کند و در برخی از کشورها حتی محدودیت سنی نیز قائل نیستند و این تنها برای افزایش جمعیت نیست بلکه حمایت از زوج های نابارور و مدیریت معضلات اجتماعی و فرهنگی است.

وی در ادامه تاکید کرد:در کشور ما نیز اگر قرار است دست در دست یکدیگر جوانی جمعیت را مدیریت کنیم و شاهد افزایش جمعیت باشیم، سطح حمایت ها برای حمایت از زوج های نابارور باید همچون کشورهای اروپایی و حتی بالاتر باشد. انتظار این است که سیاست گذاران کشور نگاه واقع بینانه به این مسئله داشته باشند و برای آن برنامه ریزی کنند.

معاون درمان و خدمات تخصصی پژوهشگاه رویان در ادامه، یکی از معضلات موجود در کشور در نظام برنامه نویسی کلان را پیش بینی نکردن اعتبارات لازم حمایتی بیمه ای برای درمان زوج های نابارور دانست.

وی افزود: این درحالی است که در برخی کشورها با مالیات های مردمی و در برخی دیگر صندوق های تامین اجتماعی را مکلف به حمایت از بیماران نابارور کرده اند و تعدادی از کشورها نیز از تلفیقی از این برنامه ها برخوردارند. به هرحال باید در برنامه ریزی های کلان کشور حمایت از زوج  های نابارور در برنامه های اصلی و تامین اعتبارات و بودجه نویسی منظور شود. امید است این کار صورت گیرد و حمایت ها جدی انجام شود.

سهم ۶۵ درصدی مراکز غیردولتی در درمان ناباروری 

وثوق با اشاره به وجود  ۱۱۰ مراکز درمان ناباروری در کشور که از این تعداد ۵۵ مرکز متعلق به دولت است، گفت: این درحالی است که دو سوم درمان زوج های نابارو در مراکز غیردولتی انجام می شود و این یعنی سهم مراکز غیردولتی در درمان ناباروری حدود ۶۰ درصد است.

وی افزود: همچنین درمان بین ۲۵ تا ۳۰ درصد از این ۶۵ درصد در ۱۱ مرکز جهاد دانشگاهی انجام می شود یعنی به عنوان یک نهاد عمومی غیردولتی سهم خود را در انجام درمان ناباروری برای زوج های نیازمند با همه تنگناها و شرایط سخت و مشکلات موجود به خوبی انجام داده ایم و رسالت خود را با تعداد محدود مراکز درمان ناباروری انجام می دهیم.

معاون درمان و خدمات تخصصی پژوهشگاه رویان در ادامه تاکید کرد: اگر حمایتی وجود دارد باید به سمت و سوی مراکز غیر دولتی به منظور ترغیب پذیرش و درمان زوج های نابارور باشد، ضمن اینکه بیمه های پایه نیز باید به تعهدات خود به موقع عمل کنند.
وی همچنین گفت: اگر می خواهیم به زوج های نابارور کمک کنیم حتما باید جایگاه نهادهای غیردولتی همچون مجموعه های جهاددانشگاهی به صورت ویژه مورد توجه قرار گیرد، اقشاری که به ابن سینا و رویان مراجعه می کنند زوجهایی هستند که از سایر مراکز نتایج خوبی نگرفته اند و در واقع ما مراکز ارجاع هستیم، یعنی زوج هایی که درمان آنها سخت است به ما مراجعه می کنند.

وثوق در ادامه خاطرنشان کرد: موفقیت مراکز جهاد دانشگاهی در درمان ناباروری امروز قابل رقابت و مقایسه با بهترین مراکز ناباروری دنیا است و این می طلبد که مسوولان کشور به مجموعه مراکز درمان ناباروری به ویژه جهاددانشگاهی نگاه ویژه داشته باشند و کمک کنند تا خدمات دهی خود ادامه دهیم. مجموعه هایی مثل پژوهشگاه های رویان و ابن سینا از هیچ حمایت دولتی برخوردار نیستند و تمام خریدهایمان به صورت معمول انجام می شود، نیروی انسانی که استفاده می کنیم از تیم تخصصی تا باقی کادر پزشکی و پیراپزشکی تماما افرادی هستند که تعهدات شان را در نظام سلامت کشور انجام داده اند و نیروی آزاد هستند و باید توانایی لازم را برای حفظ، نگهداری و ایجاد انگیزه بین آنها داشته باشیم.

معاون درمان و خدمات تخصصی پژوهشگاه رویان گفت: هنگامی می خواهیم لوازم و تجهیزات مورد نیاز مرکز را تامین کنیم ابتدا باید هزینه ها را بپردازیم بعدا ملزومات را تحویل بگیریم و اگر مطالبات مان از سازمان های بیمه در بازه های زمانی سه و ۶ ماه پرداخت نشود، به طور حتم قادر به تامین نیازهای خود از جمله محیط های کشت و مواد مصرفی نیستیم.

وی گفت: امید است با نگاه حمایتی مناسب به معضل درمان ناباروری در کشور برخورد شود و سیاست گذاران در برنامه ریزی اصل برد برد را رعایت کنند، به شکلی که هم مراکز هم بیماران و هم حاکمیت نفع ببرند، چرا که صرف بخشنامه های دستوری کاری پیش نخواهد برد.

وثوق همچنین اظهار داشت: برخلاف آنچه که در رسانه ها مطرح می  شود، کادر پزشکی و پیراپزشکی کشور هیچ تمایلی به رابطه مالی با ارباب رجوع ندارد و بسیار خوشحال می شویم که این شکلی نباشد و سازمان های بیمه به تعهدات خود معقولانه و با شرایط منافع طرفین عمل کنند تا مراجعان نیز بدون دغدغه های مالی خدمات بگیرند.

وی تصریح کرد: مطالعات ثابت کرده است که  آن دسته از زوج های ناباور که حمایت مالی دارند و خود مستقیم درگیر پرداخت های درمان نیستند، نتیجه درمان آنها به مراتب بهتر از افرادی است که دارای دغدغه های مالی هستند. مسائل اقتصادی در نتیجه درمان موثر است و ما مکلف هستیم موضوع را وظیفه خود دانسته و کمک کنیم که دغدغه زوجه های نابارور در حد امکان کاهش یابد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha