وی در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا افزود: پیش از انتخابات شاهد طوفانی از بیانیه و اظهارنظر از سوی افراد و گروههای مختلف و تلاش برای بی ثبات کردن لبنان و هدف قرار دادن مقاومت و خلع سلاح مبارزان آن بودیم.
عوض تاکید کرد:انتخابات این دوره با توجه به شرایط سیاسی و اجتماعی و بحران اقتصادی دامنگیر کشور و لزوم اصلاحات ساختاری در نظام و مبانی و قانون اساسی کشور ، اهمیت مضاعفی پیدا کرده است.
وی افزود: لبنان یکی از کشورهایی است که بیشترین تاثیر را از تحولات منطقهای و عربی می پذیرد ، به همین دلیل انتخابات این دوره تعیین کننده است و اگر منتهی به انتخاب یک اکثریت توانمند و دارای برنامه برای نجات لبنان و خارج کردن آن از بحرانهای جاری نشود، موجب شوک تازه ای به کشور شده و مانع تشکیل یک دولت قدرتمند برای مقابله با بحران فاجعه بارجاری خواهد شد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر هیچ کس نمی تواند تضمینی واقعی بدهد که انتخابات پارلمانی منجر به تشکیل یک طبقه سیاسی یا یک سیستم سیاسی جدید یا رسیدن به تعادل (در قدرت) شود .
این تحلیلگر لبنانی خاطرنشان کرد: انتخابات لبنان در موعد قانونی خود و مطابق با قانون انتخابات کشور برگزار می شود، قانونی که برای حفظ تعادل در نظام سیاسی و عرصه سیاست در کشور ، تدوین شده است.
عوض اظهار داشت: انتخابات در سایه تلاشهایی که برای هدف قرار دادن مقاومت و خلع سلاح نیروهای مقاومت تحت فشارهای خارجی، محاصره و اوضاع جاری در سوریه در همسایگی لبنان برگزار می شود. بحران سیاسی در لبنان با اعتراض عمومی در اکتبر ۲۰۱۹ به حاکمیت طبقه سیاسی آن زمان و سیاستهای فاجعه بارش برای کشور به اوج خود رسید .
وی ادامه داد: انتخابات امروز درحالی برگزار می شود که کشور در بالاترین سطح تنش و بحران سیاسی، اقتصادی و اجتماعی قرار دارد و مردم لبنان برای تامین نیازهای اولیه ترین زندگی در تنگنا قرار دارند؛ براساس برخی گزارشها بیش از ۸۵ درصد از مردم ما زیر خط فقر، حتی خط فقر مطلق قرار گرفته اند.
وی خاطرنشان کرد: به نظر نمی رسد بتوان با قاطعیت گفت که در انتخابات جاری، گروه یا طیف خاصی بتواند اکثریت مطلق را به دست آورد ، زیرا جریان مقاومت ، تنها طیفی بودکه می توانست این اکثریت را احراز کند ولی این طیف هم با قاطعیت و به روشنی اعلام کرده که اعتقادی به حاکمیت اکثریت در لبنان ندارد بلکه در پی رسیدن به وفاق و اجماع ملی با حضور تمام گروههاست زیرا بافت سیاسی متنوع کشور مستلزم این رویکرد است.
غیبت نمایندگان قوی از طیف سنی ها، تفاوت عمده این دوره
این تحلیلگر لبنانی تاکید کرد: نتیجه این انتخابات هم مانند پارلمانهای پیشین است و مجلس جدید تفاوت چندانی با قبل نخواهد داشت ولی تنها تفاوت بارز این دورنمایندگان بارز جریان تسنن درنتیجه انصراف سعدالحریری وجریان المسقبل از رقابتهاست و اقدام به تحریم انتخابات است که این امر خود موجب افزایش خشونت و تعمیق بحران در کشور و تشکیلات سیاسی حاکم بر کشور می شود.
عوض در پایان گفت: باید دید میزان مشارکت چقدر خواهد بود، براساس برخی پیش بینی ها با توجه به غیبت جریان سنی ها و المستقبل و تاحدی بی میلی جریان مسیحی دراین گروه کاهش مشارکت را شاهد خواهیم بود ولی برعکس در جریان مقاومت و شیعیان به دلیل حضور شیخ حسن نصرالله و تاکید وی بر مشارکت ، انتظار افزایش مشارکت می رود. در میان طیف شیعه که می دانند هدف حریف، از میدان بدر کردن حزب الله و گروه مقاومت و کاهش نرخ مشارکت است، احتمالا نرخ مشارکت اندکی بیش از دوره های قبل خواهدبود .
انتخابات امسال (۲۰۲۲) پارلمانی لبنان در شرایط پیچیده سیاسی و بحران اقتصادی و مالی بیسابقهای برگزار میشود که لبنان با آن روبرو است و این کشور طی سال گذشته و امسال با کمبود کالاهای اساسی و از دست دادن حدود ۹۰ درصد از ارزش پول ملی خود مواجه بوده است.
به اعتقاد تحلیلگران و ناظران سیاسی، در این انتخابات رقابت بین سه گرایش سیاسی یعنی رقابت سنتی بین ائتلاف ۸ مارس که از آن به عنوان متحدان ایران یاد میشود و و ائتلاف ۱۴ مارس که از آن به عنوان متحدان واشنگتن و ریاض یاد میشود و همچنین نامزدهای مستقل که به دنبال اثبات حضور خود در این انتخابات هستند، برگزار می گردد.
انتخابات پارلمانی لبنان با حضور ۷۱۸ نامزد در قالب ۱۰۳ لیست انتخاباتی در ۱۵ حوزه انتخاباتی برگزار میشود و نامزدها برای کسب ۱۲۸ کرسی پارلمان لبنان با یکدیگر رقابت میکنند.
بر اساس اعلام مقامات مسوول انتخابات لبنان، این انتخابات در حوزههای انتخاباتی در پنج استان بیروت شامل دو ناحیه، جبل لبنان شامل چهار ناحیه، استان شمالی شامل سه ناحیه، البقاع شامل سه ناحیه و استان جنوب شامل سه ناحیه آغاز شده است.
در این انتخابات، ۲۸ کرسی برای اهل سنت، ۲۸ کرسی برای شیعیان، ۸ کرسی برای دروزیها و ۲ کرسی برای علویها، اما در مورد سهمیه مسیحیان ۳۴ کرسی برای فرقه مارونی، ۱۴ کرسی برای ارتدوکس، ۸ کرسی برای کاتولیکها، پنج کرسی برای ارامنه و یک کرسی نیز برای اقلیتها در نظر گرفته شده است.
شبکه المیادین نیز اعلام کرد: مراکز اخذ رای برای انتخابات پارلمانی لبنان از ساعت ۷ صبح به وقت محلی در میان تدابیر شدید امنیتی اتخاذ شده از سوی ارتش و نیروهای امنیتی این کشور، گشوده شد.
نظر شما