۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۱۴:۵۶
کد خبر: 84761409
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

جنگ اوکراین؛ هراس از قحطی و تکاپوی کشورها برای تقویت ذخایر غذایی

تهران - ایرنا - جنگ اوکراین با اضافه شدن به فهرست بحران‌هایی همچون شرایط اضطراری آب‌وهوایی، امنیت غذایی را به هراس از گرسنگی و قحطی تغییر وضعیت داده است و حدود ۲۰ کشور جهان را به حمایت‌گرایی غذایی و ممنوعیت صادرات برخی اقلام از گندم و آرد تا ماکارونی و حبوبات سوق داده است.

به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از نشریه ال اکونومیستا اسپانیا، بحران غذایی دوباره جهان را تهدید می‌کند. حدود ۲۰ کشور برای جلوگیری از کمبود، صادرات برخی مواد غذایی را ممنوع کرده‌ و واردکنندگان را در شرایطی بسیار حساس قرار داده‌اند.

آخرین کشوری که به این فهرست پیوست، هند است که فروش گندم به خارج از کشور را ممنوع کرده است. هند اطمینان داده که نمی‌تواند عرضه داخلی را تضمین کند و در نتیجه، صادرات را کاملا متوقف کرده است. کشورهایی مانند نپال، بنگلادش یا سریلانکا بیم دارند که این وضعیت می‌تواند عرضه آن‌ها را نیز به خطر بندازد.  

در آسیا، ترکیه نیز ممنوعیتی در مورد صادرات گوشت گاو، بره و انواع روغن‌ها اعمال کرده است. کویت نیز با ممنوعیت صادرات مرغ، غلات و روغن به این اقدامات پیوسته است. قزاقستان نیز فروش گندم و آرد در خارج از کشور را تا ۱۵ ژوئن ممنوع کرده است.

اندونزی، در مورد روغن پالم تصمیم مشابهی گرفت اما جوکو ویدودو رئیس جمهوری اندونزی روز پنجشنبه خبر داد که ممنوعیت صادرات روغن پالم از دوشنبه آینده (دوم خرداد) به دلیل بهبود ذخایر روغن پخت و پز لغو می‌شود.

جنگ اوکراین؛ هراس از قحطی و تکاپوی کشورها برای تقویت ذخایر غذایی

در آفریقا، تونس در مورد میوه‌ها و مصر در مورد ذرت و روغن اینطور تصمیم گرفته است. الجزایر به نوبه خود ممنوعیت فروش را بر شکر، ماکارونی، گندم و روغن نباتی تحمیل کرده است.

در قاره آمریکا، آرژانتین تنها کشوری است که صادرات روغن سویا و آرد را ممنوع کرده است.

بحران تامین مواد غذایی اما در اروپا بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. روسیه و اوکراین به عنوان طرف‌های درگیر جنگ، تصمیم گرفته‌اند تا صادرات خود را محدود کنند؛ اوکراین با گندم، جو و شکر و روسیه با روغن آفتابگردان و آرد. هراس از گرسنگی در بالکان مشهودتر است. صربستان ممنوعیت صادرات گندم، ذرت، آرد و روغن را اعمال کرده در حالی که کوزوو، نمک، عدس، ماکارونی، حبوبات و جو را به این فهرست اضافه کرده است.

ال اکونومیستا در ادامه نوشت: وضعیت فعلی ملغمه‌ای از بحران‌های همزمان است. وضعیت اضطراری آب‌وهوایی و گذشتِ سالی خشک‌تر از حد معمول، به برداشت گندم در چین آسیب رسانده است و هند به عنوان دومین تولیدکننده بزرگ غلات در جهان را با امواج گرمای شدید مواجه کرده است. گرمای بی سابقه‌ای که ممکن است به محصولات سال آینده هند نیز آسیب برساند. برداشت ذرت در کنیا به شدت کاهش یافته است و جنگ داخلی در اتیوپی، شمال این کشور را در آستانه قحطی قرار داده است.

جنگ اوکراین؛ هراس از قحطی و تکاپوی کشورها برای تقویت ذخایر غذایی

جنگ میان روسیه و اوکراین اسفناک‌ترین واقعه است چرا که نه تنها صادرات غلاتی که اوکراین پیشتر برداشت کرده، لغو شده است بلکه پیامدهای جنگ، مانعی جدی برای برداشت محصول در سال‌های آینده خواهد بود.

بر اساس گزارش فائو، ۳۶ کشوری که در حال حاضر در وضعیت بحران غذایی قرار دارند، بیش از ۱۰ درصد از عرضه خود را به دو کشور روسیه و اوکراین وابسته هستند و مصر و لیبی در صدر قرار دارند.

به این وضعیت، افزایش قیمت سوخت که برای ماه‌ها شاهد افزایش بوده است را نیز باید اضافه کرد. به این ترتیب، قیمت کودهایی که از گاز طبیعی تولید می‌شوند نیز چند برابر افزایش یافته و این امر باعث شده است چندین کشور مصرف آن‌ها را کاهش دهند. کاهش مصرف کود در نتیجه بر تولید تاثیرگذار است.  

طبق گزارش فائو، ۱۹۳ میلیون نفر در معرض خطر جدی گرسنگی قرار دارند که تقریباً دو برابر بیشتر از سال ۲۰۱۸ است. همچنین با توجه به افزایش شدید قیمت مواد غذایی که در آوریل گذشته (فروردین- اردیبهشت)، وضعیت هیچ نشانه‌ای از بهبودی در آینده نزدیک را نشان نمی‌دهد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha