به گزارش خبرنگار ایرنا، محمدمهدی فداکار عصر شنبه در اولین نشست کمیته آموزشی، فرهنگی و تعامل صنعت و دانشگاه وابسته به شورای راهبری فناوری و تولید دانش بنیان استان کرمان افزود: کرمان جزو پنج استان برتر کشور در پرورش نخبگان است اما سهممان در تولید فناوری متناسب با این آمار نیست.
وی اظهار داشت: صنعت ما باوجود تحریم ها همچنان به دنبال واردات است، فاصله تولید علم با فناوری زیاد شده و دانشگاهها نیز در این بخش کار چشمگیری نکرده اند.
استاندار کرمان گفت: پیشرفت کار به این شکل به جایی نمی رسد و باید تحرکی در هرجایی دانشگاهی وجود دارد، داشته باشیم.
وی اضافه کرد: دانشگاه و دانشگاهیان بسیاری داریم اما جایگاه استان کرمان در حوزه صادرات دانش بنیان از میانگین کشور پایینتر است، شرکت های استان کرمان مشکلی در هزینه کردن برای دانش بنیان کردن فعالیت ها ندارند،
آنان را به هر طریقی پای کار می آوریم اما دانشگاه ها در حوزهفعالیتهای فناورانه کاری نمی کنند.
فداکار افزود: ضرورت حضور برخی مدیران در جلسات وجود ندارد، تشریفات را حذف کنیم و اتاق بازرگانی کرمان بانی شود تا شرکت ها در این حوزه پای کار بیایند و ما هم به آنها کمک می کنیم.
وی یادآور شد: شرکت ها نیاز فوری خود را به کالاهای فناورانه و تکنولوژی اعلام کنند و دانشگاه ها و پژوهشگاه ها پای کار بیایند تا حداقل پنج پروژه بزرگ دانش بنیان را امسال خروجی داشته باشیم.
استاندار کرمان گفت: تمامی زیرساخت ها ازجمله پارک علم و فناوری برای فعالیت های دانش بنیان لازم است که این زیرساخت ها را تامین میکنیم اما در این حوزه راهی میانبر میخواهیم.
وی با بیان اینکه تمامی اختیارات خود را در برای دانش بنیان شدن فعالیت ها واگذار می کنم گفت: حداقل پنج پروژه بزرگ دانش بنیان امسال در استان آغاز شود که اشتغال و تولید را به همراه داشته باشد.
تجاری سازی علم متناسب با ظرفیت های کرمان نیست
نماینده مردم کرمان و راور و رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: تجاری سازی علم، متناسب با ظرفیت قابل توجه استان، انجام نشده تا در نتیجه خلق ثروت را برای اقتصاد کشور و استان کرمان
داشته باشیم.
محمدرضا پورابراهیمی با بیان اینکه در این راستا اگر ارتباط منطقی بین توانمندی و مشکلات داشته باشیم شاید در کوتاه مدت موثر باشد افزود: با توجه فرمایشات رهبر معظم انقلاب، رویکرد دانش بنیان از منظر تخصصی در دستور
کار قرار گرفته است.
وی بیان کرد: امروزه فارغ از تغییر ساختارها با محتوا بیشتر کار داریم لذا امسال باید شاخص های ارزیابی دقیقی از عملکرد در شاخص های دانش بنیان استان کرمان داشته باشیم.
گسترش شرکت های دانش بنیان کرمان مطابق با نیاز جامعه نیست
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: ۶۲ شرکت دانش بنیان در استان کرمان فعالیت می کنند که بخش عمده ای از آنان در حوزه خدمات شکل می گیرند که در واقع نیاز جامعه نیست.
وی با اشاره به اینکه نیازهای جامعه استان کرمان را باید بر ظرفیت ها منطبق کنیم تصریح کرد: سالها با مشکل سرمازدگی در محصول پسته استان کرمان روبرو هستیم اما در ای حوزه مراکز تحقیقاتی ما چه زمانی چه راهکاری می
خواهند ارایه کنند؟
اثر حضور مجموعه های دانش بنیان را در حوزه میدانی نمی بینیم
پورابراهیمی یادآور شد: فقط امسال ١٣ هزار میلیارد تومان خسارت سرمازدگی باغات پسته استان کرمان اعلام شد که عددی سنگین است لذا در حوزه میدانی اثر حضور مجموعه های دانش بنیان را نمی بینیم و برای ذخیره این
اعتبارات باید با بخش خصوصی و شرکت های دانش بنیان و مراکز تحقیقاتی استان ارتباطی منطقی برقرار کنیم.
وی ابراز داشت: نزدیک ٣٠ سال در دانشگاه های ما گروه شیمی وجود دارد اما اکنون هزینه های بسیاری برای واردات تقاضای محصولات شیمی به کشور می شود و مجموعه دانش بنیان کی می خواهد این معضلات را رفع کند.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی گفت: بخش های مختلف امروز نیازهای واردات خود را مطرح کنند و هر دانشگاهی که روی این نیازها می تواند کار کند اعلام آمادگی کند ما نیز آماده همکاری هستیم.
وی با بیان اینکه همه هزینه ها به واسطه آثار تورمی بالا رفته که بر شرکت های دانش بنیان نیز اثر گذار بوده است افزود: سالانه ١.٢ میلیارد دلار واردات الکترود گرافیکی در کشور داریم که یک سی ام کل واردات کشور می شود و اگر
واردات این محصول قطع شود، صنعت فولاد کشور زمین گیر می شود و دانش آن در اختیار چند کشور است.
وی عنوان کرد: استان کرمان اکنون قطب فولاد کشور شده لذا مقدماتی فراهم کردیم که عملیات اجرایی احداث شرکت تولید کننده الکترودهای گرافیکی تا یک ماه آینده در استان کرمان آغاز به کار می کند که این یک قلم از بومی
سازی دانش است.
پورابراهیمی با تاکیدبر اینکه با فرمایشات مقام معظم رهبری باید کاملا میدانی برخورد کنیم گفت: به تمام واحدهای صنعتی استان ابلاغ شود که گره های چرخه جریان فعالیتشان را اعلام کنند کارخانه پلاسما را به هر شکل در استان
راه اندازی می کنیم که این پروژه هم اکنون در حال اجرایی شدن است.
وی با بیان اینکه پس از نیازسنجی، ساختار شرکت های دانش بنیان مورد نیاز طراحی شود افزود: ظرفیت منابع در بخش سرمایه گذاری قابل جذب است و بنگاه های بزرگ برای سهام داری به این شرکت ها جذب می کنیم.
نقشه راه کرمان و ایران در اقتصاد دانش بنیان
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان هم در این نشست گفت: بحث تولید و اشتغال آفرینی و دانش بنیان در فرمایشات رهبری مورد تاکید قرار گرفته و رشد اقتصادی ٧.٧ درصدی برای استان کرمان در نظر گرفته شده
که در این زمینه دو ویژگی های اشتغالزایی و دانش بنیان در استان دنبال می شود.
جعفری رودری افزود: اکنون رتبه ایران و استان کرمان در شاخص های تولید علم در شرایط خوبی قرار دارد و رتبه ایران به لحاظ مقالات نسبت به اقتصاد بیشتر است.
وی خاطرنشان کرد: رتبه ایران در سنوات گذشته روند صعودی داشته و نقاط قوتی در سرمایه انسانی داریم اما در ویژگیهای بازار رتبه خوبی نداریم اما در وسعت بازار جایگاه خوبی داریم.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان افزود: ما در بسیاری از نقاط شاخص های نظام حکمرانی رتبه خوبی نداریم که به هیچ وجه تناسبی با تولید علم ما ندارد به عنوان مثل رتبه ١٢٠ دربرابر ١۵ قرار گرفته است.
۷۵ درصد طرح های تحقیقاتی دولتی است
وی با بیان اینکه مهارت آموزی ایران در رتبه ٩٩ دنیا قرار گرفته که تناسبی با تولید علم ندارد گفت: رتبه ایران به لحاظ سهم تحقیقات آرندی در تولید داخلی بالا نیست.
رودری با بیان اینکه ٧۵ درصد طرح های تحقیقاتی ما دولتی است عنوان کرد: ترکیب ساختار اعتباری برای منابع تحقیقات دولتی شده که نگاه مسأله محوری نسبت به تحقیقات تحت شعاع قرار گرفته است.
ساختار سنتی کشاورزی کرمان با وجود مراکز تحقیقاتی
وی ابراز داشت: استان کرمان دارای ١٠٠ موسسه آموزش عالی، ١١۶ هزار دانشجو، ٢ هزار و ٧٣٩ عضو هیات علمی دانشگاه و سه هزار و ٩٣ مقاله ISI در سال ۱۴۰۰ است و سهم دانشجویان ما ۳.۵ درصد از کشور و رتبه هشتم
استان ها قرار داریم و سرانه دانشجو در شمال استان کرمان ۲.۷ برابر جنوب استان است.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان افزود: ۵۹ مرکز طرح و توسعه در استان کرمان وجود دارد که شامل چهار مرکز تحقیقاتی است و ۱۲ مرکز تحقیقاتی در حوزه دانشگاهی و ۴۳ مورد در حوزه بنگاه های اقتصادی
استان فعال هستند.
وی ادامه داد: ساختار کشاورزی ما با وجود مراکز تحقیقاتی و جهاد کشاورزی همچنان سنتی و معیشتی است که شورا باید وضعیت آن را بهبود بخشد.
۸۶ درصد صنایع کرمان فناوری پایینی دارند
رودری با اشاره به شاخص های سنتی بودن و سطح فناوری و تولید اقتصاد استان کرمان گفت: تقریبا ۱۴ درصد فناوری ما در حوزه صنعت و معدن بالا و ۸۶ درصد فناوری پایین دارند.
وی تاکید کرد: باید سهم تولید شرکت های دانش بنیان از اقتصاد استان کرمان را بالا ببریم و همچنین اینکه در خصوص محصولات غیر دانش بنیان از تکنولوژی روز استفاده نمی کنند و این وضعیت باید ارتقا یابد.
رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان افزود: فعالیت سنتی و معیشتی ما قدرت رقابت پذیری را از محصولات تولیدی استان کرمان گرفته لذا بایستی اینجا نقش اصلی را دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی ایفا کنند.
مرحله تبدیل دانش به فناوری حل شود
وی یادآور شد: تعداد بیکاران استان کرمان ١١٠ هزار نفر هستند که از این میزان ۶٢ هزار نفر با تحصیلات عالی و بیش ۵٨ هزار نفر بالای لیسانس هستند نشان می دهد که از لحاظ کمی با کمبود نیروی انسانی مواجه نیستیم.
رودری گفت: در این مسیر باید تولید علم، اشتغال و تجاری سازی را دنبال کنیم و مرحله تبدیل دانش به فناوری را بایستی حل شود که این فرایند با ابزار پارک علم و فناوری در کمیته مربوطه شورای راهبری استان بررسی می شود و
در این زمینه از تمامی ظرفیت ها بهره می بریم.
نظر شما