آزمایشگاه تراسترهای فضایی، گواهینامه ISO/IEC ۱۷۰۲۵ را دریافت کرد

تهران- ایرنا- رئیس پژوهشگاه فضایی گفت: آزمایشگاه تراسترهای فضایی ابوریحان بیرونی به‌عنوان اولین آزمایشگاه تخصصی حوزه پیشرانش فضایی کشور، موفق به دریافت گواهینامه ISO/IEC ۱۷۰۲۵ مطابق با ویرایش ۲۰۱۷ این استاندارد شد.

به گزارش ایرنا از پژوهشگاه فضایی ایران، «حسین صمیمی» رئیس پژوهشگاه فضایی ایران در خصوص ضرورت توسعه فناوری سامانه‌های پیشرانش فضایی تصریح کرد: تراسترهای شیمیایی با سطح تراست محدود ۱/۰ تا ۲۵ نیوتن، به منظور جابه‌جایی و حفظ مدار یا کنترل وضعیت ماهواره‌ها به طور گسترده‌ای در دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرند.

وی افزود: در ایران نیز استفاده از این نوع سامانه‌های پیشرانش در آینده نزدیک و در نسل‌های آتی ماهواره‌های سنجشی و مخابراتی غیرقابل اجتناب است. از این‌رو، پژوهشگاه فضایی ایران نیز مدت زمانی است که توسعه تراسترهای شیمیایی با سطح تراست محدود را در راستای نقشه راه توسعه فناوری سامانه‌های پیشرانش فضایی در دستور کار قرار داده است.

صمیمی در ادامه توضیح داد؛ به منظور توسعه این محصولات فناورانه در شرایط ایمن و با ملاحظات استانداردهای فضایی، به تجهیزات و زیرساخت‌های ویژه‌ای برای انجام آزمون‌های مختلف نیاز است. آزمایشگاه تراسترهای فضایی شیمیایی به همت متخصصان پژوهشکده سامانه‌های حمل‌ونقل فضایی پژوهشگاه، برای اولین‌بار در سال ۱۳۹۷ در کشور تأسیس شده و ارائه خدمات آزمون‌های توسعه‌ای تراسترهای شیمیایی و اجزای آن در این مرکز انجام می‌گیرد. 

در این آزمایشگاه که با نام «آزمایشگاه ابوریحان بیرونی» شناخته می‌شود، قابلیت انجام انواع تست‌های توسعه‌ای و داده‌برداری در شرایط اتمسفریک و خلأ برای تراسترهای شیمیایی تک جزیی و دو جزیی وجود دارد. زیرساخت مذکور، نقش مهمی در زنجیره تحقیقات و توسعه تراسترهای شیمیایی برعهده دارد.

صمیمی درباره روند کسب این گواهی تشریح کرد؛ استاندارد ISO/IEC ۱۷۰۲۵، استانداری بین‌المللی و تخصصی ویژه آزمایشگاه‌های آزمون و کالیبراسیون است که به احراز صلاحیت این آزمایشگاه‌ها می‌پردازد. این استاندارد، الزامات کلی برای احراز صلاحیت انجام آزمون‌ها یا کالیبراسیون و همچنین نمونه‌برداری را توسط آزمایشگاه‌ها مشخص می‌سازد که این مسأله روش‌های استاندارد و غیراستاندارد و همچنین روش‌های توسعه یافته توسط خود آزمایشگاه را پوشش می‌دهد. اخذ این استاندارد بین‌المللی برای آزمایشگاه‌هایی که در حال ایجاد سیستم‌های کیفی، اجرایی و فنی هستند، توصیه شده است.  

رئیس پژوهشگاه فضایی ایران خاطرنشان کرد: پیاده‌سازی مقدمات اجرای این استاندارد در این آزمایشگاه، از اواسط ۱۳۹۸ آغاز شده و روند اخذ اولین گواهینامه تا خرداد ۱۳۹۹ به طول انجامید. صدور اولین گواهینامه مطابق با استاندارد ISO/IEC ۱۷۰۲۵ ویرایش ۲۰۰۵ بود که ارزیابی و ممیزی آن توسط نهاد اعتباردهی پارسیان انجام شده و در نهایت گواهینامه استاندارد از طرف مرکز استاندارد دفاعی ایران (IDS) صادر شد.

وی تاکید کرد: با پایان اعتبار گواهینامه اولیه، روند تمدید گواهینامه مطابق با ویرایش ۲۰۱۷ استاندارد ISO/IEC ۱۷۰۲۵، از آذر ۱۴۰۰ آغاز و مراحل ارزیابی، ممیزی و روال‌های اداری آن تا اواخر اسفندماه به طول انجامید. در این بین، مستندات مربوط به اجرای استاندارد مذکور شامل پیاده‌سازی ساختارهای سیستمی، روال‌های اداری گردشکار، آموزش‌های عمومی و تخصصی کارکنان و همچنین روال‌های فنی و تخصصی مرتبط با آزمون‌ها، دستورالعمل‌های کار با تجهیزات و الزامات کیفی هر آزمون به همت کارشناسان فنی بخش آزمایشگاه تراستر و کارشناسان مدیریت ایمنی و تضمین کیفیت پژوهشکده سامانه‌های حمل‌ونقل فضایی تدوین و به‌روزرسانی شد.  

رئیس پژوهشگاه فضایی ایران در پایان اظهار داشت: در نهایت بر اساس ممیزی انجام‌گرفته، گواهینامه ISO/IEC ۱۷۰۲۵ مطابق با ویرایش ۲۰۱۷ از طرف «مرکز ملی تأیید صلاحیت ایران (NACI)» به‌عنوان معتبرترین مرکز صدور گواهینامه‌های آزمایشگاهی کشور برای این آزمایشگاه صادر شد.  

بنابراین گزارش، کسب این گواهینامه نشان از تعالی سیستمی انجام مأموریت‌های توسعه فناوری در حوزه پیشرانش فضایی دارد و در نوع خود پیشرفت مهمی در این مسیر به شمار می‌رود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha