توافق ایران و ترکمنستان برای مدیریت برداشت آب از سد دوستی

مشهد - ایرنا - مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهر مشهد گفت: ایران و ترکمنستان برای مدیریت بهتر برداشت آب شرب از سد دوستی به توافق رسیدند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، "حسین اسماعیلیان "روز یکشنبه در جریان بازدید خبرنگاران از پروژه‌های آبرسانی شهر مشهد با اعلام اینکه ایران و ترکمنستان برای مدیریت بهتر برداشت آب شرب از سد دوستی به توافق رسیدند، اظهار داشت: استفاده آب سد در زمینه‌های کشاورزی صورت نخواهد گرفت.

وی ادامه داد: این توافق با پیگیری شخص وزیر و معاونان وزارت نیرو در بهمن‌ماه سال گذشته صورت گرفت که در خردادماه امسال مدت‌زمان آن به پایان می‌رسد. مسوولان در آب منطقه‌ای پیگیر هستند تا پس از خردادماه توافق جدیدی با کشور ترکمنستان داشته باشند، زیرا مدت‌زمان توافق فعلی رو به اتمام است.

 مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد در باره رعایت این توافقنامه توسط کشور ترکمنستان بیان کرد: آن چیزی که مورد توافق قرار گرفته کاملاً از سوی دو کشور رعایت می‌شود. در حال حاضر حدود ۲۰ درصد از منابع آب شرب مشهد از سد دوستی در فاصله ۱۷۰ کیلومتری از این کلان‌شهر تامین می‌شود که  مخزن ذخیره آن بالای یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب گنجایش دارد که به طور مساوی منابع آن بین دو کشور ترکمنستان و ایران برای مصارف سرعت و کشاورزی تقسیم شده است.

کشف ۱۰ هزار انشعاب غیرمجاز آب

اسماعیلیان به معضل انشعاب‌های غیرمجاز در باغ ویلاهای غرب شهر مشهد از کشف و تعیین تکلیف حدود ۱۰ هزار انشعاب غیرمجاز خبر داد و گفت: این انشعاب‌های  غیرمجاز عمدتاً در باغ ویلاها در غرب شهرستان مشهد بوده است که دستگاه قضایی برای برخی از آنها جرایم نقدی بازدارنده و در مواردی حتی حبس صادر کرده است.

این مقام مسوول از استقرار سیستم مدیریت هوشمند آب با استفاده از شرکت‌های دانش‌بنیان و توان علمی جوانان خبر داد و افزود: با هماهنگی دستگاه قضایی و نیروی انتظامی با معضل انشعاب‌های غیرمجاز و حفر تونل برای این منظور برخورد جدی صورت گیرد.

مدیرعامل شرکت آبفای مشهد با اشاره به جیره‌بندی آب در سال‌های ۸۵ و ۸۶ در این شهرستان، گفت: همه تلاش ما برای جلوگیری از این مسئله است و اکنون مشهد ۳۵ درصد نسبت به آن سال‌ها رشد و توسعه یافته است؛ به همین دلیل در قالب ۴ طرح جبران کسری آب شرب را در دستور کار داریم.

کاهش ۳۵ درصدی حجم ذخایر آب مشهد

به گفته وی، در سال آبی گذشته نسبت به دوره بلندمدت بیش از ۴۰ درصد در استان و بیش از ۶۰ درصد در کلان‌شهر مشهد کاهش بارندگی داشتیم که این آمار در ۸ ماهه سال آبی فعلی به کاهش ۲۱ درصدی بارندگی رسیده است. این موضوع منجر به کاهش بیش از ۳۵ درصدی حجم ذخایر آب مشهد نسبت به سال گذشته شده و وضعیت نگران‌کننده‌ای را برای تامین آب این کلان‌شهر ایجاد می‌کند.

اسماعیلیان ادامه داد: بر همین اساس در قالب یک سناریو بدبینانه از سال گذشته برنامه تامین آب برای مشهد در دستور کار شرکت آبفا قرار گرفت که حتی در جلسه‌هایی با حضور وزیر نیرو بررسی شد تا شرایط پایدارتری برای تامین آب مشهد داشته باشیم.

مدیرعامل شرکت آبفای مشهد خاطرنشان کرد: با انجام پروژه‌های توسعه و مدیریت مصرف ناچار به جیره‌بندی آب در کلان‌شهر مشهد نشویم، زیرا جیره‌بندی خط قرمز برای وزارت نیرو است.

وی به چهار پروژه شرکت آبفای مشهد اشاره و بیان کرد: پروژه حضرت نبی اکرم با ۱۲۰ کیلومتر شبکه‌گذاری خطوط و اتصال منابع ۲۵۰ حلقه آب چاه موجب ۱۵۰۰ لیتر بر ثانیه افزایش ظرفیت تامین منابع آبی شهر مشهد می‌شود که ۹۰۰ لیتر بر ثانیه از این مقدار در تابستان امسال به بهره‌برداری می‌رسد.

به گفته اسماعیلیان، در سفر رئیس‌جمهور و وزیر نیرو در ابتدای امسال بخشی از این پروژه در پهنه شهری مشهد در سمت حرم و شرق شهرستان مشهد مورد بهره‌برداری قرار گرفت و حدود ۴۰۰ لیتر بر ثانیه دیگر از آن تا پیک مصرف تابستان امسال به بهره‌برداری خواهد رسید.

پیشرفت ۸۰ درصدی شبکه فاضلاب کلان‌شهر مشهد

این مقام مسوول از حفر ۵۰ حلقه چاه آب برای افزایش ۱۱۰۰ لیتر بر ثانیه تامین آب مشهد نیز خبر داد و گفت: با استفاده از منابع آبی و چاه‌های در اختیار سایر ارگان‌ها نیز ۴۰۰ لیتر بر ثانیه آب شرب مشهد تامین خواهد شد.

وی احداث مخازن ذخیره آب شامل سه باب مخزن مجموعاً با ظرفیت ۹۰ هزار مترمکعب را به‌عنوان چهارمین محور برنامه‌های شرکت آبفا مشهد برای پایداری شبکه و جلوگیری از جیره‌بندی آب ذکر کرد و گفت: احداث این مخازن به‌ویژه در زمان قطعی برق کارایی زیادی دارد و جبران‌کننده ساعات قطعی برق است.

اسماعیلیان با اشاره به کسری و برداشت یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون مترمکعبی بیش از ظرفیت مجاز سفره‌های آب‌های زیرزمینی در شهرستان مشهد، گفت: متأسفانه این مسئله موجب ۲۰ سانتیمتر فرونشست به طور میانگین در هر سال در دشت مشهد می‌شود که از همین رو بحث برخورد با چاه‌های غیرمجاز برای شهرستان مشهد بسیار حائز اهمیت است.

مدیرعامل شرکت آبفای مشهد در جریان بازدید خبرنگاران از یکی از نقاط کلیدی احداث شبکه فاضلاب شهر مشهد از پیشرفت بیش از ۸۰ درصدی شبکه فاضلاب این کلان‌شهر خبر داد و با اشاره به وسعت ۴۳۰۰ کیلومتری شبکه فاضلاب مشهد، گفت: تاکنون ۳۶۰۰ کیلومتر از این شبکه احداث و لوله‌گذاری شده است و کمتر از ۲۰ درصد باقیمانده که عمدتاً در حاشیه شهر مشهد قرار دارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha