محیط زیست خراسان شمالی نسبت به تشکیل کانون‌های گردوغبار در استان هشدار داد

بجنورد-ایرنا- مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: کاهش دبی رودخانه اترک از پیامدهای اصلی خشکسالی در سال های اخیر است و این کاهش می تواند باعث فعال شدن کانون های جدید گرد و غبار در منطقه شود.

رضا شکاریان روز دوشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: کاهش دبی رودخانه اترک علاوه بر اینکه تهدید برای بروز گرد و غبار است، وارد شدن آسیب به تنوع زیستی و آبزیان منطقه، افزایش غلظت بار آلودگی احتمالی رودخانه و منابع آبی دور از انتظار نیست.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی خاطرنشان کرد: کاهش دبی رودخانه اترک به طور قطع تحت تاثیر سطح زیر کشت اراضی کشاورزی و الگوی آبیاری و برداشت بی رویه آب های زیرزمینی است.

وی در باره حقابه زیست محیطی رودخانه اترک گفت: رودخانه ها به عنوان ثروت طبیعی و ملی کشور دارای اهمیت بوده و حفاظت و بقای رودخانه و تنوع زیستی آن به عنوان یک رسالت سازمانی برای حفاظت محیط زیست مطرح است اما به علت افزایش غیرمتناسب سطح زیر کشت اراضی کشاورزی و الگوی ناصحیح آبیاری اراضی کشاورزی تحقق این امر برای رودخانه اترک تبدیل به موضوعی دشوار شده است.

شکاریان گفت: در این باره نیاز به همکاری بین بخشی ارگان‌های مرتبط، جوامع بهره بردار در قالب کارگروه احیای این رودخانه است در این خصوص ارگان عامل شرکت آب منطقه ای بوده و محیط زیست نیز به عنوان دستگاه پیگیر در صورت لزوم اقدامات قانونی را در دستورکار قرار خواد داد.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه دبی رودخانه اترک رابطه مستقیم با میزان نزولات جوی دارد کاهش بارندگی در سال های اخیر باعث کاهش دبی و جریان رودخانه شده است.

شکارچیان افزود: علاوه بر این وجود سدها و بندهای انحرافی در سرشاخه های فرعی رودخانه در تمام طول مسیر اترک در حوزه شهرستانهای قوچان، فاروج، شیروان، بجنورد، مانه و سملقان و راز و جرگلان سبب شده تا جریان های ثابتی مانند چشمه ها وارد رودخانه اصلی نشده و جریان همیشگی رودخانه پشت سدها متوقف شود و شاهد جریان ثابتی در طول مسیر رودخانه نباشیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی اظهار داشت: با توجه به بروز خشکسالی های پیاپی در چند سال اخیر در عمل امکان تحقق حق آبه زیست محیطی برای مقاطعی از طول مسیر رودخانه به خصوص در حوزه فاروج و شیروان فراهم نشده است.

رودخانه اترک از دامنه های جنوبی ارتفاعات هزار مسجد در حدفاصل شهرستان های قوچان و چناران سرچشمه می گیرد و پس از عبور از محدوده شهرستان قوچان در استان خراسان رضوی وبخش های میانی شهرستان های فاروج، شیروان، بجنورد و مانه و سملقان در خراسان شمالی به شرق استان گلستان وارد شده و در نهایت به تالاب های حاشیه دریای خزر(تالاب آلاگل) می ریزد.
براساس این حدود ۲۱۱ کیلومتر ازمسیر ۵۳۵ کیلومتری این رودخانه در استان خراسان شمالی واقع شده است.  

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha