به گزارش ایرنا؛ فروریختن سازه متروپل در ظهر روز دوشنبه دوم خرداد ماه ۱۴۰۱ در آبادان موجب شد که موضوع خطرساز بودن ساختمان هتل آسمان شیراز به عنوان سازهای که شباهتهای بسیاری به متروپل دارد در صدر اخبار رسانهها قرار بگیرد. ساخت این هتل مرتفع که به دلیل قرارگیریاش در حریم ارگ کریمخان زند همواره به عنوان یک مکان پرحاشیه در شیراز شناخته میشود در سالیان گذشته نیز مورد انتقاد برخی از مسئولان قرار گرفته است.
از ماجرای کلنگ زنی تا تخریب بخشی از ساختمان به دلیل تجاوز به حریم پیادهرو
برخی معتقدند کلنگ احداث این ساختمان از سال ۱۳۸۰ به زمین خورده است اما مالک این هتل معتقد است پروانه ساختمانی توسط شهرداری منطقه یک در تاریخ سوم اسفندماه ۱۳۸۱ صادر شده و شروع عملیات احداث از سال ۱۳۸۴ بوده است.
با این حال در روز ششم اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۵، علیرضا پاکفطرت که در آن زمان سکان شهرداری شیراز را به دست داشت و بارها انتقاد خود را نسبت به ساخت این بنا اعلام کرده بود در جلسه علنی شورای اسلامی شهر شیراز اظهار داشت : احداث هتل آسمان، بزرگترین تخلف در تاریخ فعالیت شهرداری در این شهر محسوب میشود و تخریب یک طبقه از این بنا، مشکل پیش آمده برای ارگ کریمخانی را رفع نخواهد کرد.
به گفته وی هتل آسمان سال ۸۰ و زمانی که اسکلت ۶ طبقه از آن احداث شده بود، به واسطه تجاوز به حریم پیادهرو با حکم کمیسیون ماده ۱۰۰ مواجه شد که مالک را ملزم میکرد در زمان تجدید بنا عقبنشینی را اعمال کند.
در آن زمان شهرداری با استناد به اینکه ارتفاع هتل پس از ساخت از آنچه در پروانه آمده، تجاوز کرده است حکم تخریب ساختمان را به مالک اعلام و عملیات تخریب را آغاز کرد.
قرار گرفتن نام هتل آسمان در لیست ساختمانهای ناایمن
با این حال ساخت این هتل متوقف نشد و با وجود اینکه موضوع خطرساز بودن این ساختمان در طول این سالها همواره مورد توجه بوده است اما در حال حاضر این بنا با ۱۶ طبقه و ۶۴ متر ارتفاع، هفتمین بنای مرتفع شیراز به شمار میرود.
پس از فرو ریختن بُرجهای دوقلوی متروپل در آبادان، بار دیگر بحث ناایمن بودن این هتل به صورت جدیتری دنبال شد. در ۸خرداددماه ۱۴۰۱ و در حالی که شش روز از زمان رخداد غمانگیز ساختمان متروپل میگذشت غلامعلی ترابی رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر شیراز در گفتوگو با ایرنا اعلام کرد که جلسه این کمیسیون در رابطه با ساختمانهای ناایمن شیراز برگزار شده است و وضعیت ایمنی هتل آسمان که به واسطه آتشسوزی سال ۹۸ در لیست ساختمانهای ناایمن شیراز قرار دارد در کمیسیون ۱۰۰ در حال بررسی و رسیدگی است و اگر نیاز به تخریب باشد این کار انجام خواهد شد.
افسانه خواست خدایی عضو هیأت رئیسه شورای اسلامی شهر شیراز نیز در همان روز و در صحن علنی شورا به خطر آفرین بودن این هتل اشاره کرد و گفت: این ماجرا نه نماد تخلف مالک بلکه نماد تخلف مسئولان وقت است امروز حدوداً بیست سال است که از زمان مجوز اولیه هتل آسمان میگذرد هتلی که پایه و بنیادش بر اساس تخلف و چالش بنا شد و سرمایهگذار آن معتقد است که با امضای همه مسئولان وقت مجوزات لازم مجموعه را با این ارتفاع و شرایط گرفتهاست. وی ادامه داد: در نهایت این مجوزهای شهرداری بود که هتل آسمان را بر پا کرد، امروز حادثه متروپل زنگ خطری برای مدیران شهری بهجهت عدم رعایت استانداردها در ساخت و ساز و ضرورت هوشیاری همه مسئولان است. هتلی که پس از آتشسوزی هر لحظه در معرض فروریختن است، آسمانخراشی که به دلیل مخدوش کردن جلوههای بصری غرب ارگ کریمخان زند هیچ جایگاهی در بین گردشگران نخواهد داشت.
درخواست دادگستری و فرمانداری برای بررسی مشکلات ساختمان هتل آسمان
حجتالاسلام سید کاظم موسوی رئیس کل دادگستری فارس هم در ۸ خردادماه ۱۴۰۱، در مراسم تجهیز بخشی از نیروهای هنگ امداد طبیعت با هدف مدیریت و مهار آتشسوزی جنگلها و منابع طبیعی استان عنوان کرد که اظهارنظرها درباره سازه هتل آسمان و تخلفات احتمالی در این خصوص به فضای مجازی محدود نشود و هر کسی که در این زمینه ادعایی دارد شکایت خود را در دستگاه قضا ثبت کند. به دنبال آن لطفالله شیبانی فرماندار شیراز در ۱۱ خردادماه ۱۴۰۱، اعلام کرد که با هدف پیشگیری از وقوع احتمالی حوادث و وقایع ناگوار، شهرداریهای شیراز و صدرا وظیفه دارند لیست کامل ساختمان های ناایمن و پرخطر در این دو شهر را تهیه و جهت اقدامات بعدی به فرمانداری شیراز ارائه کنند.
یک روز پس از درخواست فرماندار برای تهیه فهرست سازههای ناایمن، دانشگاه شیراز اقدام به برگزاری نشست تخصصی با عنوان « مدیریت نامتوازن شهری و بحرانهای پیشرو» کرد که صاحبنظران در این نشست نگرانی خود را از ناایمن بودن ساختمان هتل آسمان و تکرار تلخ حادثه ریزش متروپل ابراز کردند. مجتبی آراسته استادیار گروه شهرسازی دانشگاه شیراز در این نشست متروپل را آبستن یک بحران دانست. وی که معتقد بود مقابله با بحرانهای کالبدی در کلانشهر شیراز ضروری است در این باره گفت: در حال حاضر برجها و ساختمانهای ناایمن بسیاری با وضعیت متروپل در کشور وجود دارد که هتل آسمان شیراز یکی از این ساختمانهای ناایمن است. آراسته ادامه داد: همه به این موضوع واقف هستند که این ساختمان آبستن یک بحران است و ممکن است با فروریختن این بنا بحران جبرانناپذیری در آن منطقه رخ بدهد.
تأیید و تصویب طرح استحکام بخشی هتل آسمان شیراز
امیرحسین جمشیدی مدیرکل دفتر فنی، امور عمرانی و حمل و نقل ترافیک استانداری فارس هم در روز سهشنبه ۱۷ خردادماه با بیان اینکه طرح استحکام بخشی هتل آسمان شیراز به تأیید و تصویب سازمان نظام مهندسی استان و شهرداری به عنوان مراجع صدور پروانه نرسیده و دارای نواقص است خواستار اجرای کامل مقاومسازی پروژه هتل شد و در ۱۹خردادماه ۱۴۰۱ علیرضا پاک فطرت انتقاد دوباره خود را نسبت به وضعیت هتل آسمان و ایمنی این سازه مطرح کرد.
وی که این بار در کسوت نماینده مردم شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی به انتقاد از ساخت این هتل پرداخت در نشست خبری در جمع خبرنگاران با بیان ضرب المثل «چیزی که عیان است چه حاجت به بیان است» گفت: در منطقه اطراف این سازه به هیچ ساختمان دیگری مجوز ساخت این تعداد طبقه داده نشده و باید بررسی شود که چه کسانی مجوز ساخت با این ارتفاع را به سازندگان هتل آسمان داده است.
پاک فطرت ادامه داد: ارتفاع این سازه با خیابانی با ۱۴ متر عرض که در آن ساخته شده از نظر شهرسازی مردود و خیانت به شهروندان شیرازی و میراث فرهنگی این شهر تاریخی است.
وی با بیان اینکه بررسی وضعیت این سازه نه به دست مشاور بلکه باید توسط دانشگاه های معتبری ازجمله دانشگاه شیراز انجام شود، اضافه کرد: تنها مسئله مقاومت این سازه مطرح نیست بلکه موارد دیگر هم مدنظر است بهعنوان مثال اگر حادثه ای مثل آتش سوزی در طبقه ۲۰ این هتل رخ دهد به دلیل عرض کم خیابان امکان استفاده از نردبام های غول پیکر آتش نشانی که نیازمند فضای بیشتری است وجود ندارد.
پاسخ مالک هتل آسمان
این اظهارات بحثبرانگیز موجب شد که حمید سجادیان مدیر عامل مجموعه شرکت هتل آسمان شیراز سکوت خود را بشکند و در روز سهشنبه ۲۴خردادماه ۱۴۰۱ با فراخواندن رسانههای شیراز نشستی را برای دفاع از اقداماتش در زمینه احداث این ساختمان برگزار کند.
آماده مناظره با مسئولان هستم
حمید سجادیان مدیر عامل مجموعه شرکت هتل آسمان شیراز، آمادگی خود را برای مناظره با مسئولان شهری و استانی همچنین مخالفان این پروژه براساس مدارک و مستندات موجود در خصوص ساختمان این هتل را اعلام کرد.
سجادیان با بیان اینکه از رسانهها توقع بود آنگونه که شایسته کلانشهر شیراز است، واقعیات را بیان کنند، افزود: متاسفانه برخی بدون تخصص، سخن میگویند.
وی همچنین به مباحث مطرح شده پیرامون هتل آسمان طی سالهای اخیر اشاره و عنوان کرد: پروانه ساخت هتل آسمان در شیراز از سال ٨١ آغاز و در سال ٨٤ به پایان رسید و در چند مرحله مجوزها زیر نظر شهرداری، سازمان آتش نشانی، اداره کل میراث فرهنگی، اداره کل مسکن و شهرسازی استان فارس و کمیسیون ماده ٥ صادر شد.
سجادیان با تصریح بر این موضوع که به دلیل صرفه جویی در زمان، تنها ٢٠ درصد از مستندات موجود قابل ارائه در این جلسه است، گفت: اخیرا مباحثی از سوی شهردار اسبق شیراز در رسانهها منعکس شده که خلاف واقع و کلی گویی است و اگر ایشان سند و مدرکی دارند ارائه دهند.
مدیر عامل مجموعه شرکتهتل آسمان شیراز از رسانهها خواست تا با دعوت مجدد از نماینده شیراز از او بخواهند که مستندات ارائه کند و ادامه داد: تخریب ساختمان هتل آسمان برخلاف نظر کارشناسان دادگستری و بدون رعایت اصول فنی انجام شد.
وی با تصریح بر اینکه هر زمان شهرداری بخواهد ساختمانی را تخریب کند باید طبق قوانین کمسیون ماده ۱۰۰ عمل کند در حالی که تخریب هتل آسمان طبق قوانین جاری صورت نگرفته ، گفت: در حالی بخشی از هتل آسمان را تخریب کردند که غیرقانونی بود و طبق مدارک و مستندات و نظر کار شناسی از دادگستری مشهود است ساختمان غیر اصولی و خلاف قانون تخریب شد.
سجادیان با ارائه مستندات، شماره نامهها و تاریخ آنها در این جلسه بیان کرد: اولین مجوز ساخت این هتل در سوم اسفندماه ٨١ اخذ شده که شامل سه طبقه زیر زمین و هفت طبقه روی همکف بود. مجوز بعدی در ١٢ اسفند ٨٣ و شامل یک طبقه اضافه پارکینگ است و به همین ترتیب مجوزهای بعدی در تیرماه ۸۴ و ۱۳ مرداد ۸۴ اخذ و نهایتا با تایید کمیسیون ماده ٥ اداره کل مسکن و شهرسازی ساخت هتل تداوم یافت.
او تاکید کرد : همه نقشههای معماری و ساختار ساختمان ممهور به مهر معاونت فنی شهرداری شیراز، ناظرین ساختمان، مهندس محاسب سازه، سازمان آتش نشانی و تایید دفترچه محاسبات و نقشه های سازه که مورد تایید دفتر فنی استانداری اقدام گردید و همچنین امضا ی ٤ نفر از کارشناسان میراث فرهنگی است و در نهایت ساختمان ١٨ طبقه روی همکف و ٤ طبقه زیر زمین طراحی شد.
مدیر عامل مجموعه شرکت هتل آسمان شیراز با بیان اینکه اگر تغییری ایجاد شده، متناسب با سطح اشغال و متراژ عرصه بوده است، اظهار کرد: همه نقشههای ساختمان این هتل بر اساس تاییده حوزه معاونت فنی و شهرسازی مهر و شماره در سال ۱۳۸۴ گردیده است.
سجادیان، مجددا صحبت شهردار اسبق شیراز را خلاف واقع خواند و گفت: تمام نامههای ضمیمه شده در سه بخش قابل ارائه است.ابتدا در بخش میراث فرهنگی و گردشگری قابل طرح است که این ساختمان در حریم ارگ میراث بصری یک و دو قرار ندارد.
او اضافه کرد: در سال ۹۲ نامهای مکتوب از سوی معاون حقوقی پارلمان مجلس ارائه که اعلام گردید هتل آسمان در حریم آثار تاریخی نیست و مسئلهای ایجاد نمیکند و در ١١ آبان سال ٩٣ نیز معاون حقوقی مجلس و استانها طی نامهای اعلام کرد که موقعیت قرارگیری این هتل در حریم درجه و دو ارگ و حریم میراثی قرار ندارد.
وی با بیان اینکه معتقد به احترام به قوانین هستم و خود را یک شهروند مطیع قانون میدانم، گفت: ضرورت دارد مسئولان هم خود را مطیع قانون بدانند و برخلاف آن عمل نکنند. اگرچه حکم دیوان عدالت ادرای و شورای عالی معماری و شهرسازی دال بر تخلف داده نشد و مستندات ما هم قانونی بود اما پس از اعلام حکم و برائت بنده، در زمان کوتاهی نسبت به تخریب غیراصولی اقدام کردند.
مدیر عامل مجموعه شرکت هتل آسمان شیراز با بیان اینکه روز قبل از تخریب، حکم را اعلام و کمتر از ١٠ ساعت نسبت به تخریب ساختمان اقدام کردند، بدون اینکه مهلت قانونی داده شود تا از خود دفاع کنم، گفت: این تخریب در حالی انجام شد که پروژه تمام مبانی قانونی را رعایت کرده بود و تخلفی صورت نگرفته بود.
سجادیان تصریح کرد: اگرچه قاضی کشیک هم دستور میدهد که تحت هیچ شرایطی ساختمان را تخریب نکنند و تا تکلیف پرونده باز این ساختمان مشخص شود اما تمام تمهیدات تخریب را از قبل آن در شهرداری اندیشیده بودند. حین این اقدام، یک طبقه به صورت کامل تخریب شد در حالیکه همان طبقه دارای مجوز رسمی بود و پول پروانه ساختمانی هم پرداخت شده بود.
مالک هتل آسمان شیراز، خسارت وارد شده با تخریب بخشی از این ساختمان را رقمی بین ۴۰۰ تا ٥٠٠ میلیارد تومان به هزینه روز اعلام کرد و با یادآوری این موضوع که بارها به دادگستری رفتهام و بارها طبق ضوابط قانونی حکم قضایی و برائت دریافت کردهام اما هیچ تمکینی از سوی شهرداری انجام نشد، مجددا خاطرنشان کرد: همه حکمهای قضایی، دال بر این است که هتل آسمان در هیچ یک از حریم میراثی از جمله ارگ قرار ندارد.
او در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص آتش سوزی در هتل آسمان نیز گفت: پس از آتش سوزی کمیته فنی حریق در استانداری فارس با حضور بیش از ۱۰ دستگاه مربوطه تشکیل و اعلام شد که با توجه به نوع سازه و دفترچه محاسباتی انجام شده، سازه دارای استحکام پایدار است و تنها از نظر مقاوم سازی بخشهایی از سازه که مورد حریق قرار گرفته باید از سوی یک شرکت مقاوم ساز بررسی و آزمایشهای لازم توسط شرکت انجام شود.البته شرکتهایی را معرفی کردیم که تایید نشدند و خود کمیته فنی حریق تصمیم بر این گرفت که نسبت به قرارداد با شرکت اقدام شود.
وی تصریح کرد: در آتش سوزی این هتل تنها بخشی از فوم تخت خوابها مورد حریق قرار گرفت، در حالیکه اعلام کردند که دو هزار تشک انبار شده بود اما اینگونه نبود و فاکتور و عکسهای آن موجود است.
سجادیان با بیان اینکه متاسفانه در شیراز هر کسی با هر مدرکی و بدون تخصص در مورد همه موارد صحبت میکند و این خلاف شرع و عرف و قانون است، افزود: هتل آسمان این سالها مورد هجمه کسانی قرار گرفته که تخصصی نداشته و در پیشگاه عدل الهی مسئول هستند.
او با تصریح بر اینکه اتفاقی که در متروپل آبادان رخ داد، هیچ شباهتی با سازه هتل آسمان ندارد، عنوان کرد: حدود ٨٥ درصد از طراحی مقاوم سازی ساختمان توسط شرکت مقاوم ساز انجام شده و ١٥ درصد مقاوم سازی هتل آسمان باقی مانده و چون بر اثر آتش سوزی کل سازه مورد بررسی و محاسبه قرار گرفته است، مجددا ساختمان را از روی فنداسیون تقویت کردهایم.
وی با تاکید بر اینکه سازه فعلی از ایستایی قابل قبول است، گفت: طی کارشناسیهای انجام شده سازه این ساختمان به گونهای طراحی ومحاسبه شده که در مقابل انفجار هم علاوهبر آیین نامه جدید ۲۸۰۰ نیز مقاوم سازی در مقابل انفجار هم محاسبه و اجرا شده است.
سجادیان معتقد است هجمههای مطرح شده علیه این پروژه توسط افراد مغرض و غیر کارشناس در شبکه های مجازی نه به نفع شهر است و نه کشور، گفت: بنده فردی سیاسی نیستم و در رشته گردشگری بیش از١٦٠٠ تخت در این کلانشهر طراحی و اجرا کردهام. این هیاهوها درست نیست و از رسانهها میخواهم از نزدیک ساختمان و نقشه سازه را توسط متخصصین و متعهدین بررسی کنند.
نظر شما