محمدرضا انصاری، عضو اتاق بازرگانی ایران در گفتوگو با ایرنا، اظهار کرد: در مورد ارز ترجیحی از همان ابتدا نامههای متعددی به مسئولان مختلف نوشتیم و گفتیم که این کار اشتباه است و نباید صورت بگیرد. حرفمان این بود که ارز یک کالاست و باید نرخش تابع عرضه و تقاضا باشد. اگر هدف دولت حمایت از اقشار آسیبپذیر و حقوقبگیران است، باید به روش دیگری این کار انجام شود.
وی ادامه داد: متأسفانه به این موضوع توجهی نشد و سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی در دستور کار قرار گرفت. در ابتدا چیزی بالغبر ۲۰ میلیارد دلار ارز اصلاً معلوم نشد که چه سرنوشتی پیدا کرد. مردم نتیجهی مثبت این ارز ۴۲۰۰ تومانی را در زندگیشان لمس نکردند. اجرای سیاست ارز ترجیحی طولانی شد و تا امروز ادامه پیدا کرد.
عضو اتاق بازرگانی ایران گفت: در مدتزمان اجرای سیاست ارز ترجیحی، سوءاستفادههای زیادی شد. برخی واحدها از ارز ترجیحی استفاده کردند و کالایی که وارد کردند به دست مصرفکننده نرسید، یا اصلاً با آن ارز، کالا وارد نکردند یا نهادههای واردشده به دست تولیدکنندگان نرسید.
انصاری افزود: با توجه به تمامی این مشکلات، حذف ارز ترجیحی یک ضرورت بود، البته حذف این سیاست احتمالاً آثار تورمی در کشور خواهد داشت که دولت باید به مدیریت آنها بپردازد.
وی با تاکید بر اینکه اعطای ارز ترجیحی به تولید ملی ضربه زد، تصریح کرد: در اینکه ارز ترجیحی برای اقتصاد کشور زیان داشته و منابع را هدر داده است، هیچ شکی وجود ندارد.
این فعال اقتصادی در خصوص اعطای کالابرگ الکترونیک گفت: در حال حاضر زیرساختهای اعطای کالابرگ در کشور وجود ندارد و اگر قرار باشد این کار انجام شود، باید ابتدا زیرساختهای آن فراهم شود.
انصاری خاطرنشان کرد: ما همواره گفتهایم که باید دولت به اقشار آسیبپذیر جامعه کمک کند تا در شرایط تورمی با مشکل مواجه نشوند؛ اما اینکه کمکها چه طور در اختیار آنها قرار بگیرد باید بهدقت بررسی شود.
عضو اتاق بازرگانی ایران اضافه کرد: بهتر است که یارانه بهصورت نقدی در اختیار خانوارها قرار بگیرد. متأسفانه ما شاهد بودیم که دولتهای قبلی به تعهدات خود در قانون هدفمندی یارانهها عمل نکردند.
وی تصریح کرد: درواقع عواید ناشی از واقعی سازی قیمتهای انرژی در بخشهای پیشبینی شده بر اساس قانون صرف نشد. بخش اندکی از این عواید بهصورت یارانه در اختیار مصرفکننده قرار گرفت. مبلغی که باید صرف زیرساختهای تولید میشد، در این حوزه هزینه نشد.
انصاری در پایان گفت: ما تجربهی فساد در کالابرگ یا همان کوپن را در کشورمان داشتهایم. به همین خاطر بهتر است یارانه بهصورت نقدی در اختیار خانوارها قرار بگیرد تا در مورد هزینه کردن آن آزادی عمل داشته باشند. بهترین مسیر اعطای یارانه به مصرفکنندگان پرداخت نقدی است.
نظر شما