به گزارش ایرنا، صنعت فولاد آذربایجانشرقی به عنوان بزرگترین قطب تولید این محصول در بخش خصوصی کشور، در سالهای اخیر رشد جهشی داشته است، به گونهای که صادرات سالانه آن اکنون به بیش از ۱۰۰ میلیون دلار میرسد.
در شرایطی که آذربایجان شرقی تا اواسط دهه ۱۳۸۰ از سرمایه گذاری دولتی در بخش راهبردی فولاد محروم بود، اهتمام بالای بخش خصوصی با تکیه بر تجربه زیسته در بخش های دیگر صنعت، باعث شد که تعداد واحدهای تولید فولاد این خطه از تعداد انگشتان دست تا یک دهه قبل به بیش از ۱۵ واحد در سال گذشته افزایش یابد.
بررسی آمار و ارقام منتشر شده نشان می دهد که آذربایجان شرقی در بخش فولاد از نظر سرمایه گذاری شرکت های خصوصی در رتبه نخست کشوری قرار دارد و در این حوزه ۵۰ هزار میلیارد ریال توسط بخش های مختلف در سطح استان سرمایه گذاری شده است.
آذربایجان شرقی بعد از اصفهان و خوزستان که اغلب واحدهای تولید فولاد آنها دولتی هستند، رتبه سوم در تولید فولاد کشور را دارد که ۸۵ درصد این تولیدات نیز توسط بخش خصوصی انجام می شود.
این استان با فرآوری سالیانه ۵.۵ میلیون تن فولاد، ۲۴ درصد مجموع تولید این محصول پرکاربرد در ایران را تولید و به بازار مصرف داخلی و خارجی عرضه می کند.
۲۵ درصد تولید فولاد کشور در آذربایجان شرقی انجام می شود
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه صنایع فولاد جز صنایع برتر استان می باشد، افزود: ۲۵ درصد تولید فولاد کشور مختص آذربایجان شرقی است.
محمد کلامی در حاشیه بازدید از نوزدهمین نمایشگاه بین المللی تخصصی صنایع فولاد، معادن، فلزی، ریخته گری و تجهیزات وابسته به ایرنا گفت: صنعت فولاد یکی از اصلی ترین خاستگاه بخش خصوصی در آذربایجان شرقی می باشد.
وی اظهار داشت: همانطور که انتظار داشتیم صنایع ما با قابلیت بالا در این نمایشگاه شرکت کرده و این جای امیدواری برای حضور در بازارهای جهانی و گسترش صادرات استان می باشد.
کلامی با تاکید بر این که تلاش ما این است که در برخی صنایع از جمله فولاد، به عنوان قطب برتر در کشور مطرح شود، بیان کرد: برپایی چنین نمایشگاه هایی علاوه بر نشان دادن ظرفیت های اقتصادی استان، از جهت معرفی داشته ها و توانمندی هایمان برای بازارهای داخلی و هم بازارهای خارجی حایز اهمیت می باشد.
صنعت فولاد از شاخص های سنجش درجه صنعتی شدن کشورهاست
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی نیز در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه نمایشگاه صنایع فولاد، معادن، فلزی، ریخته گری و تجهیزات وابسته بعد از دو سال وقفه در ایام کرونا، برگزار شد افزود: این نمایشگاه هم از لحاظ کمی و هم از لحاظ کیفی قابل قبول بوده و فعالان اقتصادی که در این نمایشگاه شرکت کرده بودند اظهار رضایت داشتند.
صابر پرنیان گفت: با توجه به اینکه آذربایجان شرقی سومین استان فولادی کشور و ایران هم دهمین تولیدکننده فولاد دنیا است امیدواریم این نمایشگاه باعث تکمیل زنجیره های تولید، افزایش ارتقا بهره وری و فناوری صنعت فولاد شده و تولیدات فولاد ما بتواند در بازارهای جهانی بیشتر راه پیدا کند.
وی با تاکید بر اینکه یکی از معیارهای انتخاب یک کشور یا منطقه ای به عنوان واحد صنعتی تولید فولاد است، بیان کرد: در آذربایجان شرقی این صنعت گسترش یافته است و امیدواریم با تکمیل زنجیره ها نیز باعث تولید ثروت، افزایش سهم اقتصاد آذربایجان شرقی در اقتصاد ملی باشیم.
پرنیان اظهار داشت: این نمایشگاه توانمندی های صنعت فولاد را نشان داده و افرادی که آماده سرمایه گذاری در ذیل پایین دست فولاد از جمله در حوزه ریخته گری، متالورژی که فوق العاده ثروت زا است، می باشند، می توانند اقتصاد آذربایجان شرقی را متحول سازند.
رییس سازمان صمت آذربایجان شرقی همچنین از فرآوری معادن به خصوص مس و اینکه استان ما دارای بزرگترین ذخایر کشور را داراست، سخن گفت و افزود: اگر ما فقط در حوزه مس و نفلین سینیت سرمایه گذاری کرده و فقط این دو ذخیره عظیم خدادادی را فعال و تبدیل به فرآوری نهایی کنیم، این فرآوری به تنهایی اقتصاد استان را کاملا تبدیل به قطب اقتصاد کشور می کند.
پرنیان با اشاره به وصل بودن آذربایجان شرقی به اوراسیا و اروپا گفت: ما می توانیم محصولات خود در حوزه متالورژی را که صنعت ثروت زایی بوده و هم از لحاظ کیفیت محصولات و تکنولوژی که داریم، با ارزش افزوده بالا سرمایه گذاری کرده تا باعث بهبود وضع معیشت مردم شویم.
صنایع فولاد آذربایجان شرقی ظرفیت بالایی برای صادرات دارد
مدیرعامل گروه کارخانجات تولید فولاد و عضو هیات مدیره انجمن تولید کنندگان لوله و پروفیل فولادی گفت: امسال نیز تداوم نمایشگاه تخصصی صنایع فولاد، معادن، فلزی، ریخته گری، متالورژی و تجهیزات وابسته تبریز و حضور پررنگ شرکت های فعال در آذربایجان شرقی نشان دهنده توان تولید بالای این استان در حوزه فولاد و ریخته گری است.
مسعود محجل امامی با بیان اینکه امیدوارم این نمایشگاه فرصتی برای شرکت های حوزه فولاد و ریخته گری حاضر در این استان باشد تا بتوانند توانمندی های خود را بیشتر به نمایش بگذارند، افزود: می توان از این ظرفیت برای صادرات به کشور های همجوار بهره گرفت.
وی گفت: استقبال از نمایشگاه امسال چه از لحاظ شرکت کنندگان و چه از لحاظ بازدیدکنندگان خوب بوده و امیدواریم در روزهای آتی نیز شاهد حضور شرکت کنندگان داخلی و خارجی در این نمایشگاه باشیم.
محجل امامی با مقایسه نمایشگاه های تهران و اصفهان و تداوم برگزاری اینگونه نمایشگاه ها در تبریز به دلیل قطب صنعتی بودن آذربایجان شرقی در کشور افزود: با بهبود زیرساخت های موجود از جمله راه اندازی امکان ایاب و ذهاب رایگان در داخل محوطه نمایشگاه برای بازدید کنندگان و همچنین بالا بردن سطح کمی نمایشگاه، امکان حضور شرکت های مهم داخلی و خارجی با توجه به موقعیت جغرافیایی تبریز و با اتمام پاندمی کرونا بسیار بیشتر از قبل است.
عضو هیات مدیره انجمن صنایع ریخته گری ایران، عمده چالش های پیش روی صنعت فولاد و ریخته گری را که به گفته وی تبدیل به یک ابر چالش شده است، بحث تامین انرژی دانست و افزود: اعمال خاموشیهایی مکرر در این سال همچون سال های گذشته ، عواقب زیانباری برای تولید کنندگان داشته است و باعث شده شرکت ها با بیست درصد ظرفیت تولید خود فعالیت کنند.
وی ادامه داد: این محدودیت ها با موضوع اجرای سیاست وضع عوارض بر صادرات محصولات فولادی با توجه به اهمیت بحث اقتصاد آزاد در سطح دنیا و پرداخت یارانه های صادراتی کشور هایی از جمله چین جهت صادرات محصولات فولادی به کشورهای اروپایی بعلت بعد مسافت به تولید کنندگان، به هیچ وجه قابل توجیه نیست.
با بحران تامین مواد اولیه و قراضه مواجه هستیم
مدیرعامل و عضو هیات مدیره شرکت ریخته گری ماشین سازی تبریز نیز به ایرنا گفت: نمایشگاه بین المللی متالورژی و ریخته گری جزو صنایع مادر، استراتژیک و پایه کشور بوده و به همین دلیل دارای اهمیت فوق العاده ای بوده و قطعا باید هر سال برگزار شود.
علی سررشته با بیان اینکه تکنولوژی ساخت تمامی قطعات ما در تمامی حوزه های صنایع ما وابسته به این تخصص است، افزود: متالوژی از جهت واردات مواد اولیه و توجه به تکنولوژی های نوین که تاثیر گذار است، در تمامی حوزه ها از جمله بخش کشاورزی، صنایع دفاع، خودرو و صنایع دیگر می تواند کشور ما را در این عرصه مطرح کند و از جنبه صادرات برای کشور می تواند ارزآوری داشته باشد.
وی گفت: امسال کیفیت شرکت کنندگان در نمایشگاه بهتر بوده و شرکت های مادر و بزرگ کشور در این نمایشگاه شرکت کرده اند.
سررشته با بیان اینکه خدمات نمایشگاه خوب بوده، ولی راضی کننده نیست، افزود: به عنوان همشهری از خدمات نمایشگاه راضی نیستم و در مقایسه با نمایشگاه های اصفهان و تهران خیلی تفاوت دارد؛ نمایشگاه تهویه و امکانات کمی دارد و به دلیل قطب صنعتی بودن تبریز می طلبد که مسوولین نمایشگاهی چون بخش خصوصی هم می باشد در این زمینه خدمات بهتری ارایه دهند.
مدیرعامل شرکت ریخته گری ماشین سازی با تاکید بر اینکه کشور در بحران تامین مواد اولیه و قراضه است و در حوزه ریخته گری و صنایع وابسته، مواد اولیه حرف اول را می زند، افزود: به نظر من اگر واردات مواد اولیه از کشورهای همسایه که قیمت خیلی پایین تر است، تسهیل پیدا کند، بازار را می توان به ثبات رساند.
سررشته اظهار داشت: از تمام مسئولین استانی تشکر می کنم، زیرا خیلی بیشتر از آن حدی که ما تصورش را می کنیم حمایت می کنند.
وی با بیان اینکه فعلا صادرات نداریم، بیان کرد: در بخش دانش بنیان که امسال نیز به همین نام، نامگذاری شده است کمیته هایی تشکیل داده ایم و با حمایت مسئولین قصد داریم امسال جز شرکت های دانش بنیان کشور شده و در این زمینه سه طرح پیشنهادی داریم که با اجرایی کردن این طرح ها تا سه ماه آینده و تبدیل آن به محصول دانش بنیان، اشتغالزایی کرده و هم برای شرکت امکانات شرکت های دانش بنیان را اخذ می کنیم.
صادرات ۲۰۰ هزار دلاری الیاف کائولین در سه ماه نخست امسال
معاون بازرگانی یک شرکت تولید الیاف کائولن نیز با بیان اینکه وضعیت نمایشگاه با توجه به غرفه دارهایی که حضور دارند نشان دهنده استقبال از صنایع متالورژی و ریخته گری می باشد، در گفت و گو با ایرنا افزود: ما هم به عنوان مجموعه ای که مرتبط با این صنعت هستیم، حضورمان در این قالب نمایشگاه ها به صورت دائمی است.
نوبخت بیان کرد: مجموعه ما که تولید کننده محصولات سرامیک فایبرالیاف نسوز مورد استفاده در صنایع سیمان، پتروشیمی نفت فولاد و شیشه می باشد، از سال گذشته در منطقه آزاد ارس به بهره برداری رسیده و محصولش تازه وارد بازار شده است.
وی ادامه داد: این محصول به دلیل استفاده در حیطه صنایع مختلف که دمای حرارتی یک هزار و ۲۶۰ تا یک هزار و ۴۳۰ درجه را به عنوان عایق حرارتی تحمل میکند، عموما هم در کوره های حرارتی که جلوگیری از اتلاف انرژی داشته باشند، استفاده می شود.
نوبخت با تاکید بر اینکه قبل از بهره برداری مجموعه ما عمده محصول وارداتی بود، افزود: با توجه به کیفیت محصولات ما صنایع مختلف استقبال خوبی از این نوع محصول داشته اند.
وی اظهار داشت: ظرف یکسال گذشته و بعد از معرفی محصول ما در بازار، مجموعه های فولادی، پتروشیمی استقبال قابل توجهی از محصول ما که قبل از آن از کشورهای اروپایی وارد می کردند، داشته اند که این امر باعث جلوگیری از خروج ارز هم برای کشور شده است.
نوبخت ادامه داد: فعالیت شرکت ما در منطقه آزاد ارس، دسترسی به بازارهای ترکیه، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان را که عمدتا صنایع فولادی و پتروشیمی دارند، تسهیل کرده است.
وی با بیان اینکه سال گذشته تولید ما به واسطه قطعی برق با چالش هایی روبرو بود، افزود: از زمان نصب ژنراتور برای مجموعه، تولید ما به صورت یکنواخت انجام شد.
نوبخت ادامه داد: با به ثبات رسیدن تولیدات ما، ظرف سه ماه گذشته حدود ۲۰۰ هزار دلار صادرات داشتیم.
وی تصریح کرد: متاسفانه یکی از مشکلاتی که نمایشگاه های داخل کشور دارد، عدم اطلاع رسانی بوده و همچنین به نظر من، ساعت برگزاری نمایشگاه در همه شهرهای ایران باید از صبح تا ظهر باشد تا استقبال بهتری صورت گیرد.
نوبخت گفت: امیدوارم مسئولین ما طوری برنامه ریزی بکنند که به واسطه قطب صنعتی بودن خطه آذربایجان مخصوصا در حوزه صنایع فولاد استقبال گسترده تری از این قبیل نمایشگاه ها بشود.
وی با بیان اینکه ما به عنوان بخش خصوصی چالش های زیادی پیش رو داریم، افزود: در حال حاضر تولید محصول ما تولیدش به یک ثبات رسیده و پنج هزار تن در سال ظرفیت تولید داریم که قریب به ۸۰ درصد نیاز داخل را پوشش می دهد و در حال رایزنی با مجموعه های وزارت صمت هستیم که بتوانیم از واردات محصول مشابه خارجی جلوگیری کنیم.
نمایشگاه فولاد و صنایع فلزی و معدنی تبریز ظرفیت تبدیل شدن به برند بین المللی را دارد
مدیر نظارت بر خدمات مجتمع معدن مس سونگون نیز با اشاره به حضور قوی آن در نمایشگاه فولاد تبریز بر لزوم تداوم برگزاری این قبیل نمایشگاه ها برای تبدیل شدن آن به یک برند ملی و بین المللی در حوزه معادن و فلزات تاکید کرد و گفت: مس سونگون به عنوان یکی از بزرگ ترین معادن جهان ظرفیت های بالایی برای کمک به توسعه اقتصادی آذربایجان شرقی و منطقه شمال غرب دارد.
سیدابوالفضل اسمعیلی با اشاره به اینکه مجتمع مس سونگون طرح های در دست اجرای بزرگی در زمین های ذوب و پالایش و تولید مس کاتدی دارد، افزود: شرکت در این نمایشگاه ها می تواند زمینه ساز هم افزایی با شرکت ها و تولیدکننده های مختلف برای سرمایه گذاری در صنایع پایین دست مس باشد.
وی با اشاره به اینکه تولید مس کاتدی از جمله طرح های جدی مجتمع مس سونگون است، اضافه کرد: دستور صریح رییس جمهوری برای تشکیل شرکت مستقل مس آذربایجان در سفر استانی هیات دولت به آذربایجان شرقی می تواند راهگشای حل مشکلات مبتلابه این مجتمع در مسیر توسعه و پیشرفت خود باشد.
وی با تقدیر از تلاش مجموعه نمایشگاه بین المللی تبریز برای از سرگیری نمایشگاه فولاد، معادن و صنایع فلزی پس از 2 سال رکود ناشی از کرونا بر لزوم تکاپوی بیشتر دست اندرکاران آن برای تبدیل این رویداد به فرصتی با حضور شرکت های معتبر بین المللی به منظور معرفی ظرفیت های کشورمان و جلب مشارکت سرمایه گذاران خارجی در این زمینه تاکید کرد.
اسمعیلی توضیح داد: مجتمع مس سونگون علاوه بر تلاش شبانه روزی در مسیر توسعه استان و کشور، به انجام مسوولیت های اجتماعی خود نیز توجه ویژه ای دارد و همه ساله اعتبار قابل توجهی در این زمینه اختصاص می دهد.
وی ابراز امیدواری کرد که نهادهای دولتی و خصوصی فعال در حوزه صنایع و معادن آذربایجان شرقی با همفکری و هم افزایی به ارتقای جایگاه این خطه در سطح کشور کمک کنند.
نظر شما