به گزارش ایرنا، سد گرمی چای در ۵۳ کیلومتری شمال شرقی شهر میانه، با هدف ذخیره سازی و تنظیم ۴۶ میلیون متر مکعب از آورد سالیانه رودخانه ای به همین نام، تأمین آب مورد نیاز یک هزار و ۶۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی و تأمین سالانه حدود ۱۶ میلیون مترمکعب آب شرب شهر میانه در دست احداث است.
این سد سنگریزه ای با هسته رسی ۸۷ ارتفاع دارد و طول تاج آن به ۷۳۰ متر می رسد؛ برای ساخت این سد ۲ میلیون و ۵۷۲ هزار متر مکعب خاکبرداری، چهار میلیون و ۸۰۰ هزار مترمکعب خاکریزی و ۱۲۰ هزار مترمکعب بتن ریزی می شود؛ مبلغ پیمان ساخت سد گرمی چای در زمان امضای قرارداد آن در حدود یک دهه قبل ۲۷۵ میلیارد ریال بود که به دلیل عدم ساخت مطابق برنامه زمانبندی، اکنون به بیش از ۳۰ برابر این رقم رسیده است.
کیفیت آب شرب میانه به دلیل سنگینی آن از سالیان دراز غیرقابل قبول است و مردم از مصرف آن ناراضی هستند، امری که سبب شد در مجلس ششم، ساخت سد گرمی چای به عنوان محل تامین آب شرب با کیفیت مصوب شود و کلید بخورد.
بدیهی است که تکمیل سد «گرمی چای» به همراه تصفیه خانه پایین دستی آن می تواند شهر میانه با بیش از ۱۱۴ هزار نفر جمعیت شهری و ۶۷ هزار نفر جمعیت روستایی را از آب شرب باکیفیت برخوردار کند.
اهمیت تلاش برای تامین آب شرب باکیفیت برای مردم میانه زمانی دو چندان می شود که بدانیم این شهرستان با دارا بودن ۴۲ سد، بیشترین میزان سدهای آبی استان را به خود اختصاص داده، اما تمهیدات لازم برای تامین آب شرب با کیفیت برای ساکنان آن در زمان مقتضی انجام نگرفته است.
بنا بر گزارش های منتشر شده، مردم میانه به طور متوسط هر ساعت حدود یک هزار و ۸۰۰ مکعب آب مصرف می کنند که بخش عمده ای از آن در زمان حاضر از چاه ها تامین می شود؛ بروز این وضعیت سبب شده که شمار قابل توجهی از مردم شهرستان به ویژه در دامنه های جنوبی ارتفاعات «بزقوش»، ناگزیر از پناه بردن به چشمه های جاری در دل کوه ها باشند.
روند اجرایی احداث سد گرمی چای از خرداد ماه سال ۹۱ متوقف شد و بعد از آن با قریب به ۷۰ درصد در حال پیگیری مسئولین و فعال سازی مجدد است، درحالی که در آخرین رایزنی ها و طبق وعده شرکت پیمانکار، قرار بود آبگیری سد بر اساس پیش بینی های انجام گرفته قرار بود تا آخر سال ۹۵ به اتمام برسد.
با بهره برداری از سد گرمی چای، آب شرب شهر میانه و ۷۰ روستای شهرستان تامین می شود، ضمن اینکه آب مورد نیاز برای کشاورزی 22 روستا نیز در دسترس قرار می گیرد.
حال دولت سیزدهم با تصویب اعتبار ۴۵۰ میلیارد تومانی در قالب بیست و سومین سفر استانی خود به آذربایجان شرقی تصمیم گرفته است تا با تکمیل این طرح مهم زیرساختی و تامین آب شرب مورد قبول مردم، کام آنان را شیرین کند.
وزیر نیرو: سد گرمی چای میانه تا پایان سال آبگیری میشود
وزیر نیرو با بیان اینکه تامین آب شرب سالم و با کیفیت جزو خواسته های برحق مردم میانه است، نسبت به آبگیری سد گرمی چای تا پایان سال جاری اظهار امیدواری کرد.
علی اکبر محرابیان دوازدهم خرداد ماه امسال در بیست و سومین سفر استانی هیات دولت در بازدید از سد گرمی چای میانه گفت: با اتمام خطوط انتقال و تصفیه خانه این سد، آب شرب با کیفیت و تصفیه شده به شبکه شهرستان تزریق می شود.
وی تلاش و هم افزایی برای تکمیل و بهره برداری از سد گرمی چای در سال جاری را از ضروریات تامین آب شرب شهرستان میانه و بسترساز توسعه این شهرستان دانست.
اتمام سد گرمی چای میانه نیازمند ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار است
مدیرعامل آب منطقهای آذربایجان شرقی هم با اشاره به اجرای طرح تامین آب شرب میانه از سد گرمی چای، اتمام سد را نیازمند ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار دانست.
یوسف غفارزاده گفت: در خصوص تامین آب شرب، طرح کوتاه مدت برای تامین آب در تابستان ۱۴۰۱ و درازمدت یعنی تکمیل و بهره برداری کامل از سد گرمی چای مطرح است.
وی تقویت خطوط لوله و حفر و اضافه کردن چاه هایی به مدار تامین آب برای رفع کمبود آب شرب در سال آتی را از راهکارهای کوتاه مدت عنوان کرد.
وی افزود: تامین آب با کیفیت از سد گرمی چای از دامنه های بزقوش در درازمدت خود دارای سه طرح از جمله خط انتقال از سد به شهر میانه در حدود ۴۵ کیلومتر می باشد که ۴۱ کیلومتر آن به اتمام رسیده است.
وی تشریح کرد: همچنین طرح تصفیه خانه با پیشرفت مطلوب ۹۰ تا ۹۵ درصدی از دیگر طرح های پروژه انتقال آب از سد گرمی چای است که امیدواریم با تامین ۳۰ میلیارد تومان اعتبار لازم برای تکمیل و تجهیز آن این طرح نیز در سال جاری نهایی شود.
گروه اخبار استانهای خبرگزاری جمهوری اسلامی برای پیگیری اجرای طرحهای نیمه تمام در کشور پرونده خبری عزم دولت سیزدهم برای تکمیل طرح های نیمه تمام را تشکیل داده است؛ برای آگاهی از مهمترین طرح های در دست اجرا و میزان پیشرفت آنها را می توانید این پرونده را دنبال کنید.
نظر شما