به گزارش خبرنگار ایرنا، جواد تیموری روز چهارشنبه درجلسه مشترک شورای حفاظت از منابع آب و مدیریت بحران گنبدکاووس افزود: به لحاظ حجمی نیز ذخیره آب آبخوانهای کم عمق گلستان ۳۲ میلیون مترمکعب و آبخوانهای عمیق ۲۵۶ میلیون مترمکعب نسبت به دوره دازمدت کاهش یافته که از حجم ذخیره ۲۴۵ میلیون مترمکعبی ۱۴ سد استان بیشتر است.
وی اضافه کرد: علاوه بر برداشت و مصارف بی رویه از منابع و سفرههای آب زیرزمینی در گلستان، خشکسالی متوالی و افزایش ۱.۵ درجهای دما که سرعت تبخیر را در استان به خصوص در مناطق شمالی تا ۲ هزار میلیمتر درسال افزایش داده از دلائل اصلی کاهش سطح تراز آب آبخوانهای کم عمق و عمیق این استان شمالی است.
تیموری، حجم ذخیره فعلی آب در ۱۴ سد گلستان را ۳۹ میلیون مترمکعب معادل ۱۶ درصد ظرفیت ۲۴۵ میلیون مترمکعبی آنها دانست و گفت: این مقدار آب در مقایسه با سال گذشته چهار درصد کاهش داشته که میطلبد در مصرف آب بویژه در بخش کشاورزی با اصلاح شیوههای آبیاری از سنتی به نوین و اصلاح الگوی کشت با پرهیز از کشت محصولات با نیاز آبی بالا به سرعت اقدام شود.
وی به حجم آب موجود در سه تالاب بین المللی "آلماگل، آلاگل و آجی گل" واقع در نواحی شمالی گنبدکاووس نیز اشاره کرد و گفت: مهمترین منبع تامین آب این تالابها و ۲ سد دانشمند و اینچه برون و نیز آبندانهای پرورش ماهی بخش داشلی برون این شهرستان رودخانه اترک است که امسال به سبب خشکسالی و کاهش نزولات جوی روان آب لازم را نداشت.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای گلستان ادامه داد: آب رودخانه اترک به سبب شرایط اقلیمی و خاک لُسی آن همواره با ۵۰ درصد رسوب همراه است و این حجم رسوب میطلبد تا کانالهای انتقال آب به سدها و تالابهای بخش داشلی برون گنبدکاووس به صورت مستمر لایروبی شوند که این اقدامات و همچنین دیواره سازی چند نقطه آسیب دیده رودخانه اترک در جریان سیل ۹۸ نیاز به اعتبارات ویژه و کمک سایر دستگاهها بویژه سازمان حفاظت محیط زیست دارد.
مدیر امور منابع آب گنبدکاووس نیز در این جلسه از سه هزار و ۲۰۰ حلقه چاه آب مجاز و افزون بر ۲ هزار حلقه چاه آب فاقد پروانه در این شهرستان خبر داد و گفت: از مجموع چاه های مجاز تاکنون ۳۲۱ حلقه آن مجهز به کنتور هوشمند شدند که تسریع در این کار نیاز به همکاری بیشتر اداره برق و جهادکشاورزی دارد.
حسین ثابتی افزود: بخشی از چاههای آب فاقد پروانه در راستای قوانین مصوب درحال تعیین مالکیت هستند اما درسال گذشته ۵۵ حلقه از این چاهها با دستور مرجع قضایی بسته شد و امسال نیز انسداد ۷۰ حلقه چاه آب دیگر در دستور کار قرار دارد که تا الان برای ۲۰ فقره آن دستور قضایی صادر شد.
معاون هماهنگی امور عمرانی فرماندار ویژه گنبدکاووس نیز در این جلسه با قدردانی از تلاشهای شرکت آب منطقهای گفت: توجه به تالابها و تامین حق آبه آنها از الزامات قانونی است زیرا درصورت خشک شدن آنها پیامدهای ناگواری از جمله پدیده ریزگردها میهمان ناخوانده مردمان گلستان و این شهرستان مرزی خواهد شد.
عبدالحمید قربانزاده گوگلانی افزود: سرعت بخشیدن به عملیات لایروبی کانالهای انتقال آب به سه تالاب بین المللی، ۲ سد دانشمند و اینچه برون برای انتقال آب ناشی از بارشهای احتمالی در آینده از سوی شرکت آب منطقهای و حفاظت محیط زیست گلستان ضروری است.
وی همچنین با تاکید برضرورت تسریع در طرح نصب کنتورهای هوشمند برای چاههای آب کشاورزی از یک سو و تلاش برای انسداد چاههای آب غیرمجاز از سوی دیگر جهت مدیریت مصرف منابع آبی، افزود: تغییر الگوی کشت و تجهیز اراضی زراعی به سیستمهای آبیاری نوین از دیگر راهکارها برای مدیریت مصرف و مقابله با مشکلات کم آبی در گنبدکاووس است که باید مورد توجه ویژه مدیران و کشاورزان قرار گیرد.
قربانزاده گوگلانی اضافه کرد: انجام این اقدامات یکی از معیارهای مهم در ارزیابی عملکرد مدیران متولی است که هر سه ماه انجام و گزارش آن به بازرسی استانداری ارسال خواهد شد.
نظر شما