به گزارش ایرنا، در چند سال گذشته، گازرسانی به عنوان یکی از مهمترین اقدامات دولتها در بحث توسعه عدالت در کشور مورد توجه قرار گرفته است؛ تا آنجا که در شرایط فعلی، حدود ۹۵ درصد از جمعیت شهری و روستایی ایران به شبکه گاز متصل هستند.
همچنین اغلب صنایع عمده کشور مانند نیروگاهها و یا کارخانههای تولید سیمان و فولاد نیز گازرسانی شدهاند و این موضوع باعث شده تا مصرف گاز در کشور افزایش پیدا کند.
در کنار این افزایش مصرف همچنین تولید گاز نیز بیشتر شده با این حال، در فصول سرد سال، تراز مصرف گاز در کشور منفی میشود.
این در حالی است که ایران بیش از میانگین جهانی مصرف انرژی دارد. ایران سومین تولیدکننده گاز جهان و چهارمین مصرفکننده آن پس از روسیه، آمریکا و چین است و میزان مصرف گاز در کشورمان تقریباً با ۱۲ کشور ثروتمند اروپا برابری میکند.
این افزایش مصرف از یک سو به دلیل قدیمی بودن برخی تجهیزات در صنایع عمده مانند نیروگاهها است که راندمان تولید برق را بهشدت پایین نگه میدارد و از سوی دیگر مربوط به الگوی مصرف غلط است.
با توجه به آنکه ادامه روند موجود میتواند زنگ خطر واردات گاز را به صدا در آورد، شرکت ملی گاز ایران بر اساس لایحه بودجه امسال، برای اصلاح الگوی مصرف، موظف است در راستای هوشمندسازی توزیع گاز و نصب کنتورهای هوشمند با اولویت مشترکان پرمصرف اقدام کند.
مهدی ایزدیار، مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان در این رابطه به خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: سالها است مسایل مصرف انرژی و اصلاح مبحث الگوی مصرف مطرح است.
وی با اشاره به اینکه اصلاح الگوی مصرف در تمام حاملهای انرژی دنبال میشود، افزود: مصرف انرژی در ایران چه در بخش سوختهای هیدروکربنی و یا برق و آب همواره بالاتر از میانگین جهانی قرار دارد و تنها راهحل این مساله، استفاده از فناوریهای نوین است.
ایزدیار ادامه داد: برای نمونه کارت هوشمند سوخت اولین راه حلی بود که بهمنظور مدیریت، کنترل و ایجاد یک الگوی مصرف مناسب در مصرف بنزین از سال ۸۶ آغاز شد.
این مدیر شرکت دانشبنیان با تاکید بر اینکه استفاده از کارت سوخت توانست مصرف بنزین را برای ۱۰ سال ثابت نگه دارد، گفت: در تیر سال ۸۶ مصرف بنزین ۷۳ میلیون لیتر در روز بود که این میزان مصرف تا ۱۰ سال بعد از راهاندازی این سامانه و تا سال ۹۶ در همین میزان باقی ماند که دستاورد خوبی برای کشور داشت.
مدیرعامل شرکت فناپ زیرساخت افزود: در شرایط فعلی و با توجه به افزایش مصرف گاز در کشور، این سوخت در تراز منفی حرکت میکند، زیرا هم مصرف صنایع عمده و هم بخش خانگی بیش از استانداردها و میانگین جهانی است.
وی با اشاره به اینکه مصرف گاز در صنایع عمده به دلیل پایین بودن کیفیت و فنّاوری بالا است، ادامه داد: در بخش خانگی نیز الگو و فرهنگ مصرف نیاز به اصلاح دارد.
به گفته ایزدیار، بخشی از بالا بودن مصرف سوخت در ایران از جمله گاز به دلیل پایین بودن قیمتها در مقایسه با میانگین جهانی آن و پرداخت یارانه بالا توسط دولت در این بخش است.
مدیرعامل شرکت فناپ زیرساخت تاکید کرد: مصرف گاز باید به این سمت هدایت شود تا با استفاده از فنّاوریهای روز دنیا امکان کنترل و مدیریت آن فراهم باشد.
وی با اشاره به برگزاری نخستین رویداد توسعه همکاریهای دانشبنیان در استقرار هوشمندسازی نظام توزیع گاز طبیعی، افزود: این همایش نشان داد که اکثر شرکتها در این حوزه بهویژه شرکتهای دانشبنیان دستاوردهای موفقی داشتند و حمایت از این شرکتها در آینده این امکان را فراهم میکند تا در سایر موارد از توان آنها استفاده کنیم.
ایزدیار به ساخت کنتورهای هوشمند در این شرکت نیز اشاره کرد و گفت: محصول نهایی ما ۳ بخش اصلی دارد. یک بخش کنتور هوشمند است که برای اولین بار در کشور با مکانیسمی طراحی شده که امکان انتقال اطلاعات را با ۲ پروتکل متفاوت فراهم میکند.
به گفته وی، بخش دوم بستر ارتباطی است که در حال حاضر در بستر ارتباطی علاوه بر استفاده از فنّاوریهای موجود، این امکان را فراهم کردیم تا در صورت داشتن ملاحظات فنی و ویژه، با مجوز پدافند غیرعامل کشور از سایر امکانات و بسترهای ارتباطی نیز استفاده کنیم. همچنین این امکان فراهم است تا این بستر بهعنوان پشتیبان در مواردی مانند نیروگاهها و صنایع عمده که مصارف حیاتی داریم مورداستفاده قرار گیرد.
این مدیر شرکت دانشبنیان ادامه داد: بخش سوم پلتفرم است که این پلتفرم طراحی شده، اولین پلتفرم بومی کشور در این زمینه به شمار میرود و در ۲ بخش شهروندان و حاکمیت امکان ارائه سرویس دارد.
ایزدیار گفت: در بخش شهروندان این امکان وجود دارد تا بهصورت لحظهای مصارف را کنترل و مدیریت کنند.
وی تاکید کرد: برای حاکمیت علاوه بر مدیریت و کنترلی که به صورت متمرکز با نرخهای متفاوت و ظرفیتهای متفاوت فراهم میشود، امکان محاسبه پلکانی گازبها نیز فراهم خواهد بود و با وجود این سامانهها در صورتی که مصارف از حدی بیشتر شد با نرخ بالاتر محاسبه شده و دولت درآمد بیشتری خواهد داشت و این درآمد را صرف توسعه زیرساختها میکند.
نظر شما