مطالعه بین‌المللی صفحات اقیانوسی برای شناخت بهتر آتشفشان و زمین‌لرزه

تهران - ایرنا - گروهی از محققان دانشگاه آریزونای شمالی با همکای موسسات ملی چند کشور آمریکای مرکزی مطالعاتی را شروع کرده‌اند که می‌تواند به شناخت بهتری از وضعیت لایه سست زیرزمینی و نقش آن در فعالیت‌های آتش‌فشانی و زمین‌لرزه‌ای منجر شود.

به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه خبری دانشگاه آریزونای شمالی، بسیاری از مخاطرات طبیعی مرتبط با فعالیت‌های زمین‌شناختی مانند زمین‌لرزه‌های بزرگ، فوران آتش‌فشانی و سونامی زمانی روی‌ می‌دهند که صفحات سخت ساختاری زمین (tectonic plates) در پوسته زمین (lithosphere) یا در لایه بیرونی زمین با هم برخورد می‌کنند.

از زمان کشف صفحات ساختاری زمین در ۵۰ سال پیش تا کنون، دانشمندان به پیشرفت‌های زیادی در شناخت این فرایندها دست یافته اند، اما هنوز ناشناخته‌های زیادی درباره این سیستم پیچیده وجود دارد. پروفسور «جیمز گاهرتی» استاد و «رایان پورتر» استادیار دانشکده زمین‌شناسی در دانشگاه آریزونای شمالی به تازگی ۴۷۳هزار دلار از «بنیاد ملی علوم» برای مطالعه صفحات اقیانوسی «کوکوس» (Cocos) در زیر آمریکای مرکزی دریافت کردند.

گروه تحقیقاتی این دانشگاه شامل تعدادی از دانشجویان در دو کار پژوهشی در اقیانوس آرام در مدت چهار سال آینده شرکت خواهند کرد. هدف از این کار تحقیقاتی بررسی و شناخت فرایندهای پوسته‌ای و ژئودینامیک زمین در این منطقه و تاثیرات آن بر زندگی انسانی است.

این گروه تحقیقاتی از حسگرهای منحصر به فردی در بستر اقیانوس برای جمع‌آوری داده‌ درباره سیگنال‌های لرزه‌ای و انتقال داده‌ها به آزمایشگاه ژئوفیزیک دانشگاه آریزونای شمالی استفاده خواهند کرد. تصاویر لرزه‌ای تهیه شده درباره این بخش از زمین با تصاویر تکمیلی الکترومغناطیسی یکپارچه‌سازی خواهد شد.

این گروه تحقیقاتی امیدوار است که در نهایت بتواند به شناخت بهتری از این مساله برسد که چه مقدار مواد مذاب در لایه «سست کُره» (asthenosphere ) وجود دارد و این چه نقشی در فرایندهای آتش فشانی و تحرک صفحات زمینی دارد. این تیم با شرکای بین‌المللی در منطقه از جمله نمایندگان شبکه‌های ملی ناظر بر زمین‌لرزه در کشورهای السالوادور، نیکاراگوئه و کاستاریکا همکاری خواهد کرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha