به گزارش روز جمعه ایرنا، در این دیدار که در شهر «چلپون آتا» قرقیزستان انجام شد دو رئیس جمهوری وضعیت و چشم انداز روابط در زمینه های مختلف بخصوص تعیین و تحدید مرزها مورد بحث و بررسی قرار دادند.
به گزارش سرویس مطبوعاتی رئیس جمهور تاجیکستان، آنها اتفاق نظر داشتند که نشست های مشورتی سران کشورهای آسیای میانه به شکل گیری فضای جدید تعامل در منطقه کمک می کند.
سران دو کشور همچنین بر اهمیت استفاده هماهنگ از منابع آبی رودخانه های فرامرزی در مناطق مرزی و تشدید همکاری ها در این راستا تاکید کردند. توافقی برای از سرگیری کار گروه کاری بین بخشی تاجیکستان و قرقیزستان برای بررسی مسائل دوجانبه مربوط به استفاده از منابع آبی حاصل شد.
روسای جمهور همچنین درباره فعالیت های صندوق بین المللی نجات دریای آرال در چارچوب ریاست تاجیکستان در این ساختار گفت و گو کردند. در این راستا، آنها از تداوم تلاشهای پیگیر همه کشورهای مؤسس برای بهبود ساختار سازمانی و چارچوب قانونی "صندوق بینالمللی برای نجات دریاچه آرال" ( IFAS ) با در نظر گرفتن منافع همه کشورهای منطقه بدون استثناء حمایت کردند.
پس از استقلال کشورهای آسیای میانه از شوروی، میان این کشورها به ویژه ازبکستان، تاجیکستان و قرقیزستان اختلافات مرزی وجود دارد و این کشورها تاکنون بهطور کامل برای حل این اختلافات به نتیجه نرسیدهاند. قرقیزستان و ازبکستان بر سر حدود ۳۰۰ کیلومتر از یکهزار کیلومتر مرز مشترک اختلاف دارند. تاجیکستان و قرقیزستان نیز از ۹۷۶ کیلومتر مرز مشترک بین دو کشور تا امروز در مجموع ۵۰۴ کیلومتر را مشخص و علامتگذاری کردهاند.
اختلافات مرزی قرقیزستان با تاجیکستان باعث چندین ماجرا از جمله درگیریهای مسلحانه بین ساکنان دو طرف در مناطق لیلک و بادکند قرقیزستان با نواحی اسفره و باباجان غفورف تاجیکستان شدهاست. تنها در سال ۲۰۱۴ در مرز قرقیزستان با تاجیکستان ۳۰ درگیری رخ داد که زخمیهای نیز دربرداشت. قرقیزستان در ابتدای سال ۲۰۱۴ در پی یک نزاع، مرزهایش با تاجیکستان را برای سه ماه بست و سفیرش را از دوشنبه فراخواند.
نظر شما