در مسیر خانه که امروز برای سارای ۲۶ ساله طولانیتر از همیشه است خاطرههای گذشته در ذهنش مرور میشود تا راهی برای جبران آن اتفاقات پیدا کند.
شاید اگر کمی شجاعت بیشتری داشت و نصیحت بزرگترها به خصوص خواهرش را پیش از نشستن پای سفره عقد میشنید چرخ روزگار آن گونه که تصورش را میکرد برایش میچرخید اما حالا دیگر کار از کار گذشته است.
چند ساعت قبل از مراسم عقد، پیام رد و بدل شدهای را در تلفن همراه نامزدش دید که در آن هنگام عاقلانهترین کار، انصراف از ازدواج بود اما سارا ارادهای برای انصراف و پشیمانی نداشت؛ کار بزرگی که شاید یکی از دلایل آن خودداری او از شرکت در دورههای پیش از ازدواج بود.
سارا و مسعود یکی از چهار هزار و ۸۱۶ زوج طلاق گرفته پارسال گلستان هستند که از ادامه زندگی مشترک با هم منصرف شدند.
به اعتقاد شماری از کارشناسان افزایش طلاق در دهههای اخیر شتاب بیشتری گرفته که خیانت، مشکلات اقتصادی و عدم بلوغ فکری به خصوص در زمان انتخاب شریک زندگی، از جمله دلایل اصلی بروز آن به خصوص در شهرهای بزرگ است.
صاحبنظران همکاری همه دستگاهها برای آموزش های پیش از ازدواج، مهارتهای زندگی و مشاورههای تخصصی را برای کاهش طلاق لازم میدانند.
نقش چشمگیر اعتقادات مذهبی در کاهش طلاق
مدرس دانشگاه و جامعه شناس و فعال فرهنگی گفت: هرچند اقتصاد و مشکلات معیشتی ریشه اصلی جداییها به شمار میرود اما زیرمجموعههایی مانند تغییر نگرش نسبت به زندگی مشترک، اعتماد به نفس کاذب، فردگرایی، ازدواج در سن پایین، ضعف مهارت های زناشویی، مشکلات اخلاقی، فرهنگی، اجتماعی و جنسی دلایل اصلی طلاقهای امروزی است.
محترم قلیپور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تقویت اعتقادات مذهبی نقش ویژهای در کاهش طلاق دارد و در جامعه امروز با کمرنگ شدن تعلقات مذهبی در برخی خانوادهها و به خصوص زوجین جوان، موارد اخلاقی نادیده گرفته شده و احترام گذاشتن به یکدیگر فراموش میشود که میتواند در ادامه منجر به طلاق شود.
وی اظهار داشت: استفاده مداوم از تلفن همراه و شبکههای مجازی و تماشای برنامههای ماهوارهای، سردی روابط و جدایی عاطفی زوجین را در پی خواهد داشت.
این مدرس دانشگاه با اشاره به ضرورت فرهنگسازی برای کاهش طلاق گفت: مشاوره قبل ازدواج برای شناخت بیشتر طرفین، آموزش و کسب مهارتهای زندگی تاثیرات مثبتی در کاهش آسیب اجتماعی طلاق دارد.
نقش کلیدی رسانهها برای ترویج مشاوره قبل ازدواج
استادیار رشته روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی آزادشهر هم گفت: زوجین به دلایل بسیاری از جمله فقدان مهارت زندگی، فعالیت بدون ضابطه در فضای مجازی، آرمان گرایی، مشکلات اقتصادی و اجتماعی، بیماری های روانی، اختلال شخصیت، افسردگی، اضطراب و وسواس در ارتباط با یکدیگر دچار مشکل می شوند.
کاظم شریعتنیا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر ضرورت انجام مشاوره پیش و پس از ازدواج اظهار داشت: حمایت بیمهها از خدمات مشاوره های روانشناختی در استقبال خانوادهها نقش چشمگیری دارد.
وی ادامه داد: علاوه بر آن رسانهها میتوانند با تولید محتواهای مناسب و مستمر، نسل جوان را به شرکت در جلسات مشاوره ازدواج ترغیب کنند.
استادیار رشته روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی آزادشهر به عوامل مهم جدایی زوجین اشاره کرد و گفت: ماهواره، فضای مجازی، دخالت خانوادهها و مشکلات اقتصادی، اجتماعی در گرایش به طلاق تاثیر دارد.
وی گفت: شخصیت سالم بدون اختلال که الگوهای تکرار شونده ناسازگار را ندارد با یادگیری از چالشها و مشکلات زندگی گذر میکند و فرد را در مهارت زندگی، خودآگاهی و کنترل اضطراب توانمند میسازد.
شریعتنیا با اشاره به آسیبهای طلاق افزود: با توجه به جنسیت افراد پس از جدایی آسیبهای متفاوتی از جمله محدودیت در روابط اجتماعی، سرزنش نزدیکان، احساس تنهایی و ترد شدگی، اضطراب و افسردگی را در پی خواهد داشت و به یقین بیشترین آسیب را جدا از زوجین در فرزندان آنها شاهد هستیم.
وی بیان کرد: با توجه به افزایش طلاقهای رسمی، غیررسمی و عاطفی، ضرورت آموزش و محافظت از خانوادهها از طریق آموزش و رسانه بیش از پیش احساس میشود.
۳۱ تا ۳۶ سال، بیشترین بازه سن طلاق گلستانیها
مدیرکل ثبت احوال گلستان گفت: سال گذشته چهار هزار و ۸۱۶ واقعه طلاق در گلستان ثبت شد که از این تعداد طلاق سه هزار و ۷۴۳ واقعه در مناطق شهری و بقیه مختص نقاط روستایی بود.
حمیدرضا مطیع در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از ابتدای امسال تاکنون هم بیش از ۶۰۰ طلاق در گلستان ثبت شد که ۱۰.۹ درصد کمتر از مدت مشابه سال گذشته است.
وی بیان کرد: در سال جاری بیش از ۲ هزار و ۶۰۰ ازدواج در این استان ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۹.۶ درصد کاهش داشته است.
مدیرکل ثبت احوال گلستان گفت: سال گذشته ۱۶ هزار و ۸۶۸ ازدواج در گلستان ثبت شد که ۱۰ هزار و ۱۹۰ واقعه مربوط به مناطق شهری و بقیه برای روستاها بود.
مطیع گفت: میانگین سن طلاق مردان گلستان در سال گذشته ۳۶.۳ سال و زنان ۳۱.۷ سال و میانگین سن ازدواج مردان ۲۸.۹ سال و زنان ۲۳.۸ سال بود.
کاهش مراجعه برای استفاده از مشاوره تخصصی ازدواج
سرپرست بهزیستی گلستان گفت: سال گذشته پنج هزار و ۶۱۷ زوج متقاضی طلاق در سامانه "تصمیم" ثبتنام کرده و از مشاوره بهزیستی برخوردار شدند که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۲ درصد کاهش داشته است.
عارف کیانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بیشترین آمار متقاضیان طلاق مربوط به گرگان و کمترین سازش نیز مربوط به شهرستان گمیشان است.
وی اظهار داشت: اعتیاد، عدم مسئولیتپذیری همسر، خیانت، عدم تسلط به تکنیکهای مهارت های زندگی و دخالت خانوادهها را میتوان از عوامل مهم ترک زندگی مشترک و رجوع به گزینه جدایی در استان گلستان دانست.
وی بیان کرد: طلاق باعث بروز عوامل و پیامدهای مختلفی در خانواده، کودکان، زوجین و جامعه از جمله افت تحصیلی، آسیبهای روحی و روانی، بیتفاوتی نسبت به مسائل اجتماعی، گرایش به مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی، روابط خارج از چارچوب شرعی و قانونی، خشونت، اضطراب، افسردگی، بدبینی و سوءظن میشود.
نظر شما