به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمهدی اسماعیلی یکشنبه شب در مراسم جشن مردمی «مباهله» که در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی (سرچشمه) برگزار شد ضمن تبریک روز «مباهله» در خصوص اهمیت مباهله به عنوان نقطه وصل و تقریب امت اسلامی گفت: ابتدای کار دولت مردمی بود که پیرغلام اهل بیت(ع) حاج علی انسانی پیشنهاد برپایی مراسم جشن «مباهله» را مطرح کرد که در نتیجه این پیشنهاد، طی هفته گذشته شاهد برپایی مراسمهای مختلفی همچون محافل شعرخوانی و جشن هایی با محوریت «مباهله» در نقاط مختلف کشور بودیم که برپایی باشکوه جشن «مباهله» در مجموعه فرهنگی شهدای هفتم تیر نقطه سرآمد این برنامهها به حساب میآید.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه افزود: بدون تردید جشن امسال روز مباهله با یک حجم گسترده تر و متنوع تری نسبت به سالیان گذشته انجام شده است که این مسأله از همت و اعتقاد عمیق حاج علی انسانی به امیرالمومنین(ع) به عنوان پیشنهاددهنده این رویداد نشات گرفته است.
اسماعیلی با اشاره به اینکه مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، امسال نیز برنامه های متنوعی برای بزرگداشت روز تاریخی «مباهله» تدارک دیده بود، ابراز امیدواری کرد تا برای سال آینده نیز اقدامات جدید و برنامههای فاخری را برای بزرگداشت، تعظیم و تکریم روز بزرگ مباهله شاهد باشیم.
این مراسم که در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی (سرچشمه) برگزار شد، حجتالاسلام حامد کاشانی سخنران و حاج علی انسانی مدیحهخوانی کردند. همچنین اجرای تئاتر، نقالی، سرود، اجرای ورزش باستانی و شعرخوانی از دیگر برنامههای این جشن مردمی بود.
روز مباهله در یک نگاه
بیستوچهارم ذیالحجه روز مباهله نام گرفته است در این روز که روز نزول آیه «تطهیر» نیز هست، خداوند بر ارزشها و فضیلتهای اهل بیت(ع) و جایگاه راستین آنان در درک و شناخت اسلام راستین مهر تأییدی دیگر زد. روایات فراوانی در منابع معروف و دست اول اهل سنّت و منابع اهل بیت(ع) آمده است، که با صراحت میگوید: آیه مباهله درباره حضرت علی(ع)، حضرت فاطمه(س)، امام حسن(ع) و امام حسین(ع) نازل شده است.
رویداد مباهله از رویدادهای صدر اسلام است. هنگامی که پیامبر اسلام(ص) و اهل بیت (ع) در یک سو و مسیحیان نجران در دیگر سو آمادهٔ مباهله یا نفرین طرف دروغگو شدند. مسیحیان نجران که به مدینه آمده بودند تا در مورد درستی دعوت پیامبر(ص) پژوهش کنند با او به محاجه (دلیل آوردن) پرداخته، سرانجام بحث شان به جایی کشید که حضرت محمد(ص) خواست تا با آنها مباهله کند.
هر یک از دو طرف با افراد خود به محل مباهله رفتند. مسیحیان وقتی دیدند که پیامبر اکرم(ص) با عزیزترین کسانش یعنی (حضرت علی(ع)، حضرت فاطمه(س)، امام حسن(ع) و امام حسین(ع)) میخواهد آنها را به چالش بکشد مطمئن شدند که حضرت محمد(ص) اگر به خودش مطمئن نبود، جان خانواده اش را به خطر نمیانداخت. پس از مباهله کناره گرفتند.
نزول آیه تطهیر در روز مباهله
روزی که پیامبر خدا (ص) قصد مباهله کرد، قبل از آن عبا بر دوش مبارک انداخت و حضرت امیرالمومنین و فاطمه و حسن و حسین (ع) را در زیر عبای مبارک جمع کرد و گفت: «پروردگارا، هر پیغمبری را اهل بیتی بوده است که مخصوصترین خلق به او بودهاند. خداوندا، اینها اهل بیتمنند. پس شک و گناه را از ایشان برطرف کن و ایشان را پاک پاک کن. »
در این هنگام جبرئیل نازل شد و آیه تطهیر را در شان ایشان فرود آورد: "همانا خداوند اراده فرمود از شما اهل بیت پلیدی را برطرف فرماید و شما را پاک پاک کند. " و در این روز نیز حضرت امیرالمؤمنین(ع) در حال رکوع انگشتری خود را به سائل داد و آیه «اِنَّما وَلِیُّکُمُ اللّهُ» در شانش نازل شد.
اعمال و دعای روز مباهله
علاوه بر استحباب غسل و روزه در روز ۲۴ ذی الحجه خواندن نماز نیز توصیه شده است؛ به این کیفیت که نزدیک زوال غسل کند و دو رکعت نماز بگذارد و در هر رکعت پس از حمد، سوره توحید، آیة الکرسی و سوره قدر، هر کدام را ده بار بخواند. همچنین خواندن دعای مباهله که شبیه به دعای سحرهای ماه رمضان است و در مفاتیح الجنان ذکر شده است. همچنین بعد قرائت دعای مذکور، قرائت دو رکعت نماز و ۷۰ مرتبه استغفار و اوّل آن اَلْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ العالَمینَ، صدقه دادن به جهت تأسی به حضرت امیرالمؤمنین (ع)، زیارت کردن امام علی(ع) و خواندن زیارت جامعه از جمله اعمال روز مباهله ذکر شده است.
نظر شما