به گزارش خبرنگار ایرنا، در حالی که مازندران نخستین ماه تابستان گرمخود را سپری و سایه شوم خشکسالی در این استان سنگینی میکرد، اما ورود ناگهانی پدیده جوی مونسون با بارش های سیل آسا در مردادماه باعث نگرانی از خسارات سیلاب بین مسئولان و مردم در اواسط هفته جاری شده بود که رصد آخرین آمار مدیریت بحران استانداری مازندران حاکی از بیراه نبودن این نگرانی ها است و تاکنون خسارت های سنگین و قابل توجه این بلیه طبیعی به بار گذاشت.
آمار اختصاصی حسینعلی محمدی، سرپرست مدیریت بحران استانداری مازندران به ایرنا می افزاید که در شهرستان چالوس مسیر کندوان با گل و لای آسیب دیده و مشکل برای تردد خودرو مسافران وجود دارد و در حوزه برق محور اصلی پل اوشن تا همسفر شامل روستاهای ساتر، مکارود و سایت ایرانسل قطع است که اتفاقات شبکه توزیع برق غرب استان در حال فعالیت بوده و قرار است تا ساعت های دیگر جریان برق در منطقه بار دیگر در مدار قرار گیرد.
همچنین ادامه بررسی خسارت های سیل در شهرستان چالوس نشان می دهد ۱۷ روستا در محور فرعی ناتر دلیر مسدود است و همچنین روستای واسکول در محاصره سیلاب و احتمال هشت مفقودی گزارش شده و تاکنون چهار جنازه هم پیاده شده است. در جاده دلیر روستای پولاد کوه ۳۰ نفر در محاصره سیل هستند که تلاش ها برای بازگشایی راه فرعی این روستا برای ارسال لباس گرم و بسته های نان و آب و غذای کنسروی ادامه دارد.
گزارش ها حاکی از آن است که هفت نفر از مجموع هشت مفقودی در منطقه واسکول چالوس از اتباع خارجی باشند که پیگیری و جستجو برای پیاده کردن این افراد باجدیت در جریان است.
در شهرستان تنکابن به دلیل تدوام بارش ها هم تَرک خوردگی دیواره محور سه هزار و همچنین آب گرفتگی حیاط منازل منطقه گزارش شده که در این آبگرفتگی چهار ساختمان در حاشیه رودخانه اتفاق افتاده که یک ساختمان به دلیل آسیب زیاد تخریب شد.
همچنین در شهرستان کلاردشت بارش های سامانه موسوم به مونسون در بحث آب شرب به دلیل گل آلود بودن و جلوگیری از آسیب رساندن به تصفیه خانه از مدار خارج شده و آب رسانی به مردم با سه تانکر پنچ هزار لیتری در حال انجام است.
خسارت های بارش سیل آسا در شهرستان نور باعث انسداد محور مچ به یالرود شده که با تلاش نیروهای امدادی بازگشایی شد و ۲ پل هم در منطقه تخریب شد.
این گزارش می افزاید به غیر از شهرستان های یاد شده تاکنون از دیگر مناطق استان گزارشی مبنی بر خسارت احتمالی بارش باران شدید و سیلاب به مدیریت بحران استانداری ارائه نشده است.
حضور استاندار مازندران در مناطق سیل زده
استاندار مازندران به دنبال بارش های شدید و وقوع سیلاب امروز جمعه در مناطق سیل زده شهرستان چالوس و نور حضور یافت.
سیدمحمود حسینیپور در بررسی میدانی روند رسیدگی به روستا و مناطق بر ضرورت بسیج مجموعه دستگاه های امدادی و خدمات رسان برای تسریع در کمک رسانی به مردم خسارت دیده تاکید کرد و از مدیران مربوطه خواست که تمام تلاش خود را معطوف کنند تا مردم به شرایط عادی برسند.
همچنین حسینی پور در جریان بازدیدها از خسارات و شدت تخریب ها در روستاها و مناطق مختلف شهرستان های سیل زده قرار گرفت.
ترافیک سنگین در محور سوادکوه
رئیس پلیس راه مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، وضعیت محورهای مواصلاتی هراز و کندوان را به دلیل بارش شدید باران و جاری شدن سیلاب، مسدود و با مه گرفتگی شدید اعلام کرد و گفت: ترافیک در تنها محور باز تهران به مازندران در جاده سوادکوه اکنون سنگین است.
سرهنگ یدالله جهان تاب ادامه داد: در حال حاضر جادههای کوهستانی استان بارانی و مه آلود و در دشت و جلگه هم به دلیل بارندگی لغزنده است.
وی به رانندگانی که قصد تردد در جاده های استان دارند توصیه کرد ضمن رعایت سرعت مطمئنه، باید تجهیزات تردد در هوای بارانی از جمله سوخت کافی و لباس گرم همراه داشته باشند.
وی با بیان این که هم اکنون باران در اکثر محورهای استان در حال باریدن است و پدیده مهگرفتگی به خصوص در جادههای کوهستانی مشاهده میشود، بیان داشت: در حال حاضر در تمامی محورهای مواصلاتی داخلی استان نیز بارش باران مشاهده می شود و جاده ها نیز بسیار لغزنده هستند.
سرهنگ جهان تاب به رانندگان توصیه کرد از توقف در محورهای کوهستانی به خصوص در گردنهها که احتمال ریزش سنگ، رانش کوه و سقوط بهمن وجود دارد، خودداری کنند.
رییس پلیس راه مازندران به پیش بینی هواشناسی مبنی بر تدوام ناپایداری هوایی مازندران اشاره کرد و گفت : اکنون ترافیک سنگین در خروجی محور سوادکوه به دلیل بازگشت مسافران از مازندران در جریان است و در کنار آن روان سازی ترافیک ضوابط راهنمایی و رانندگی با جدیت در استان در دست اجرا است.
جهان تاب، سرعت و سبقت غیرمجاز، نبستن کمربند ایمنی و حرکت در شانه خاکی را از جمله تخلفات حادثهساز عنوان کرد و گفت : پلیس بشدت با این گونه تخلفات برخورد میکند و در صورت ثبت تخلف حادثه ساز، خودروی راننده متخلف ۷۲ ساعت به پارکینگ منتقل می شود و برای گواهینامه راننده متخلف نمره منفی درج خواهد شد.
انسداد ۱۷ راه روستایی در چالوس
فرماندار چالوس گفت: بارشهای شدید و وقوع سیلاب روز گذشته تاکنون موجب جان باختن چهار نفر و مسدود شدن ۱۷ راه روستایی و جاده کندوان شده است.
وی به بازدید امروز استاندار مازندران از جاده کندوان و راه های روستایی که بر اثر سیلاب مسدود شده اشاره کرد و اظهار داشت: ایشان دستورات لازم را برای بسیج نیروها و ورود و به کار گیری امکانات لازم راهداری به منطقه سیل زده دادند.
وی با اشاره به هماهنگی های صورت گرفته و دستور استاندار از بسیج بیل های مکانیکی و بولدوزر تمامی بخش دولتی و خصوصی شهرستان به منظور هرچه زودتر پاکسازی مسیرهای ۱۹ راه ارتباطی روستایی در این بخش و جاده کندوان خبر داد.
فرماندار چالوس که به همراه معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مازندران از ساعات اولیه بامداد در منطقه حضور دارند گفت: به منظور حفظ امنیت مردم و پیش گیری از حوادث احتمالی با توجه به هشدار نارنجی هواشناسی و فعالیت سامانه بارشی در صورت پاکسازی کامل نیز مسیر کندوان بسته خواهد بود.
وی به حجم بالای آورده مخلوط کوهی در سیل اخیر اشاره کرد و اظهار داشت: به رغم بسیج تمامی تجهیزات و تلاش شبانه روزی نیروهای راهداری پاکسازی مسیر ارتباطی ۱۹ روستای بخش کوهستان بخش مرزن آباد زمان زیادی خواهد برد ولی تلاش می شود تا در کمترین زمان ممکن اجرایی شود.
خسارت ۲۵ میلیارد تومانی سیل در آمل
فرماندار شهرستان آمل با بیان اینکه سیلاب بامداد پنجشنبه در محور هراز سبب خسارت به حوزه راه و تاسیسات شده است، گفت: طبق برآوردهای اولیه تاکنون افزون بر ۲۵ میلیارد تومان خسارت به بخشهای مذکور وارد شده است.
سید عباس حسینی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: براثر بارندگی بامداد دیروز پنجشنبه و وقوع سیلاب حجم بالایی آبرفت وارد محور هراز در محدوده پلیس راه لاریجان و تونل وانا شد که سبب مسدود شدن این محور گشته است.
وی با بیان اینکه از بامداد دیروز بیش از ۲۰ دستگاه ماشین آلات راهداری مشغول بازگشایی محور هراز بودند، بیان کرد: مسیر به صورت موقت بازگشایی شده تا خودروهای در مسیر مانده هدایت شوند و بار ترافیکی از این محور تخلیه گردد.
فرماندار شهرستان آمل با تاکید بر این که وجود صدها خودرو و ترافیک سنگین سبب کند شدن عملیات پاکسازی شده است، توضیح داد: از ساعات پایانی شب گذشته محور هراز به صورت مطلق مسدود شد تا حجم بالای آبرفت وارده شده به جاده به طور کامل تخلیه شود.
وی افزود: پیش بینی می شود عملیات پاکسازی محور هراز تا عصر امروز تداوم داشته باشد از این رو درخواست ما این است که مسافران و رانندگان از محورهای جایگزین تردد کنند.
حسینی با بیان اینکه در حال حاضر طبق برآورد اولیه میزان خسارت ۲۵ میلیارد تومانی به حوزه راه وارد شده است، گفت: خوشبختانه این حادثه تلفات جانی نداشته اما خسارت هایی به زیرساخت های برق و برخی از امکان شخصی نیز وارد شده است که هنوز مبلغ خسارت مشخص نیست.
هشدار جدید مدیریت بحران استانداری مازندران
سرپرست اداره کل مدیریت بحران استانداری مازندران نسبت به تدوام بارش های رگباری و جاری شدن سیلاب در ارتفاعات البرز مرکزی هشدار داد و گفت : از آن جایی خطر جاری شدن سیلاب در حوزه البرز مرکزی بیشتر است، تمامی دستگاه های خدمات رسان وفرمانداران، بخشداران و دهیاران در آماده باش کامل قرار دارند.
حسینعلی محمدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در حال حاضر علاوه بر این که گروه های امداد و نجات هلال احمر، راهداری، پلیس راه و دستگاه های خدمات رسان آب، برق و گاز در آماده باش هستند، فرمانداران، بخشداران و دهیاران شهرستان های رامسر، تنکابن، چالوس، سوادکوه، بلده نور، هزارجریب نکا و بهشهر و کیاسر ساری که صورت ویژه در آماده باش قرار دارند.
وی تصریح کرد: هم اکنون دستگاههای امدادی و خدماتی ضمن آماده سازی تجهیزات و ماشین آلات، آمادگی لازم رای برای هرگونه عملیات امداد و نجات و خدمات رسانی دارند.
وی با توضیح این که با توجه به تقویت جریانات شمالی و عبور متناوب موج در تراز میانی جو از امشب تا روز دوشنبه شاهد رگبار باران، رعد و برق و وزش باد در سطح استان خواهیم بود، بیان داشت: طبق پیش بینی هواشناسی از امشب شاهد رگبار باران، رعد و برق و وزش باد در سطح استان بویژه درخط الراس و ارتفاعات مازندران با استان های تهران، البرز وسمنان خواهیم بود.
محمدی تصریح کرد: صاعقه، جاری شدن روان آب و احتمال وقوع سیلاب های محلی در مسیل ها و رودخانه های فصلی، ریزش سنگ، رانش زمین، کاهش دید و اختلال در تردد جاده ها و محورهای کوهستانی، از تبعات فعالیت این سامانه است.
سرپرست اداره کل مدیریت بحران استان مازندران از شهروندان خواست تا از تردد، تفرج و برپایی چادر در بستر و حاشیه رودخانه ها و مسیل ها خودداری کنند، رانندگان هنگام تردد در محورهای موصلاتی استان به ویژه در هنگام شب، ضمن رعایت نکات ایمنی با کسب اطلاعات از پلیس راهور و نیروهای راهداری با احتیاط کامل رانندگی کنند.
به گزارش ایرنا، مونسون (Monsoon) برگرفته از واژه موسم از زبان عربی به معنای فصل است (نامی برای بادهای فصلی)؛ تعریف سنتی مونسون تابستانه هند به بارش ماه های ژوئن، جولای، آگوست و سپتامبر گفته می شود.
علت اصلی شکل گیری مونسون، تغییر سالانه بسیار زیاد دما در مناطق بزرگ خشکی در مقایسه با سطوح اقیانوسهای همسایه است.
ناحیه اقیانوسی حاره ای، به ویژه دریای عرب، خلیج بنگال و اقیانوس هند مهمترین منبع دمایی و رطوبتی هستند که انرژی لازم برای ادامه گردش بزرگ مقیاس مونسون و فعالیت پیوسته آن برروی شبه قاره هند را فراهم می کند.
بارانهای موسمی تابستانی آسیا، برای حدود یکصد روز، تقریبا همزمان با بادهای ۱۲۰ روزه سیستان، از روزهای پایانی خرداد ماه آغاز شده و در روزهای آغازین مهرماه به پایان میرسد که با تأخیر زمانی چند هفته آثار فعالیت آن در جنوب شرقی ایران (سیستان و بلوچستان) نیز مشاهده میشود.
چنانچه سیستم مونسونی هند بسیار فعال بوده و از رطوبت خیلی زیادی برخوردار باشد به عرض های شمالی و غربی تر متمایل گردیده و در استان هایی مانند کرمان، هرمزگان، فارس، یزد و اصفهان و همچنین استان های شمالی از جمله مازندران نیز بارندگی رخ داد اما در مواقعی که رطوبت انتقالی کم باشد، در این نواحی با ایجاد ابرهای جوششی کم ضخامت تر، طوفان گرد و خاک و افزایش نسبی دما پدید می آید.
به نظر می رسد با چاشنی گرمایش زمین و تغییر اقلیم، رفتار مونسون امسال به شکل تقریبا استثنایی تغییر کرده و موجب بارش های فراسنگین در قسمت های وسیعی از نیمه جنوبی کشور می شود.
با توجه به خشکی بیش از حد زمین و عدم وجود پوشش گیاهی مناسب در این مناطق، بارش های رگباری شدید می تواند منجر به جاری شدن روانآب و حتی سیلاب در برخی نقاط شود.
بر اساس اعلام رسمی هواشناسی مازندران ناپایداری جوی همراه با بارش باران تا اوایل روز دوشنبه هفته آینده مهمان این خطه شمال کشور خواهد بود.
طبق اعلام هواشناسی مازندران هوای فردا شنبه هشتم مرداد ماه در ساحل و جلگه ابری همراه با کاهش نسبی دما و از اواخر ساعت همان روز با شدت گرفتن جریانات شمالی به ویژه در نیمه غربی استان بارش های شدید اما پراکنده و وزش باد را شاهد خواهیم بود.
نظر شما