به گزارش ایرنا، آئین علم بندی ماسوله که یکی از ۱۵ آئین به ثبت رسیده عاشورایی گیلان در فهرست آثار ملی کشور است ، همه ساله در غروب ششم ماه محرم الحرام برگزار می شود؛ ماسوله ای هایی نیز که در دیگر مناطق کشور و حتی جهان سکونت دارند همه ساله برای حضور در مراسم علم بندی به زادگاهشان سفر می کنند،عکاسان و خبرنگاران بسیاری همه ساله در انتظار ضبط تصاویر و لحظات این مراسم هستند.
طی این شب در اکثر خانه ها برای اعطای نذری امام حسین(ع) باز است ماسوله ای ها از عزاداران و عاشقان اهل بیت(ع)با چای دارچین محلی ، شیر و کلوچه های محلی مثل اگردک پذیرایی می کنند و زیر پای عزاداران گوسفند نذری قربانی می کنند. در ابتدای این مراسم بنا بر سنت قدیمی، عزاداران در روی بام ها و حیاط مساجد محله ها سنج ها را بهم می زنند و در شیپورها می دمند تا اهالی محله ها و عزاداران چهار دسته شهر را دور هم جمع کنند.
با طنین این نواها ، علاوه بر دسته های چهار محل ماسوله، سایر ساکنان شهر و عزاداران از آغاز مراسم خبردار می شوند؛تجمع مردم لحظه به لحظه در طی این مراسم زیاد و زیاد تر می شود و دسته های عزاداری یکی پس از دیگری در کوچه های شهر سینه زنی می کنند و همه باهم نوحه «ای اهل علم میر علمدار نیامد/ میر علمدار کو / حضرت عباس کو/ میر علمدارکو"را سر می دهند و به نوبت و پس از یکدیگر وارد صحن امامزاده عون بن علی می شوند و علم های مساجدشان را که با پارچه هایی به رنگ سبز و مشکی آراسته شده اند را از قدیمی ترین علمدار و بزرگ شهر تحویل می گیرند.
دسته ها به نوبت و اولویت مسجدها که "مسجدبر " اولین آنهاست،در صحن امامزاده جمع می شوند تا علم از بالکن امامزاده به آنها داده شود. ترتیب سپردن علم ها به دسته ها امری پر اهمیت است و طبق مقررات دقیقی اجرا می شود.در پایان ماه محرم علم های ۴ محله ماسوله به امامزاده برگردانده می شود.
رئیس شورای شهر ماسوله ضمن روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا با اعلام برگزاری مراسم آئینی علم بندی گفت: برگزاری آئین کهن علم بندی ماسوله پس از چندین سال محدودیت کرونایی، امسال برگزار میشود.
شجاع روحی افزود: در زمان حاضر خبری مبنی بر محدودیت عدم برگزاری ابلاغ نشده و برنامه ریزی ها برای برگزاری این مراسم انجام شده است.
رونق گردشگری مذهبی در محرم گیلان
مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی گیلان نیز از آمادگی استان برای میزبانی از گردشگران مذهبی خبر داد و گفت:برگزاری مراسم آئینی محرم آغاز شده و به احترام این ماه هیچ گونه اجرای موسیقی در مراکز گردشگری برگزار نمی شود.
ولی جهانی به ایرنا گفت: گردشگرانی که در ایام محرم به گیلان سفر می کنند اغلب گردشگران مذهبی هستند که برای حضور در آئین های متعدد و کهن محرم به این استان سفر می کنند و باید خدمات مطلوبی به آنان ارایه شود.
وی با بیان اینکه در این راستا آماده سازی و نظارت بر اماکن اقامتی و پذیرایی به لحاظ کمی و کیفی با همکاری جامعه تخصصی تاسیسات گردشگری در ایام محرم انجام می شود، گفت: بسیاری از آئین های عاشورایی استان گیلان در فهرست آثار معنوی کشور به ثبت رسیده است که از جمله آنها می توان به علم واچینی ، علم بندی ماسوله ، تشت گذاری در اسالم و آستارا ، چهل منبر و کرب زنی در لاهیجان و تعزیه دیلمان و ضیابر اشاره کرد.
نظر شما