مونسون (Monsoon) برگرفته از واژه موسم از زبان عربی به معنای فصل است (نامی برای بادهای فصلی)؛ تعریف سنتی مونسون تابستانه هند به بارش ماه های ژوئن، جولای، آگوست و سپتامبر گفته می شود.
روستای ماهور باشت شاهد ۱۲۵ میلیمتر بارندگی سامانه بارشی اخیر بوده و یکی از نقاطی استان است که بیشترین بارش این سامانه در آن رخ داد.
روز پنجشنبه ششم مرداد ماه و نخستین ساعت های فعالیت مونسون در کهگیلویه و بویراحمد بارش ۵۵ میلیمتر باران در کمتر از چند دقیقه منجر به سرازیر شدن آب های خروشان در روستای ۲۵۹ نفری ماهور باشت شد تا جایی که افزون بربسته شدن راه ارتباطی روستا، بخش عمده ای از مزارع و باغستان ها زیرآب رفت.
شدت این باران در روستای ماهور باشت به حدی بود که تعدادی از درختان از جا کنده شد، برخی از زمین های کشاورزی به علت شسته شدن خاک با قلوه سنگ های همراه آب تبدیل به دره و بعضی دیگر به کوهی تبدیل شده است.
در این بارندگی دست کم نیمی از خانه های اهالی دچار آبگرفتگی شد و بخش هایی از واحدهای مسکونی چند خانوار در روستای ماهور باشت تخریب شد.
هرچند مسوولان در کمترین زمان ممکن برای بازدید به این روستا سفر کردند و تا ساعت ۲ بامداد روز جمعه با استفاده از ماشین آلات شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران مسیر دسترسی به روستا را باز کردند اما خسارت های ناشی از این بارندگی به بهره برداران بخش کشاورزی، دامپروری و زیرساخت های رفاهی مردم گسترده است و اهالی انتظار دارند تا دولت برای جبران خرابی های سیل بازگشت به زندگی عادی را یاری کند.
هنوز آثار ویرانی های سیل نخستین روز فعالیت سامانه بارشی اخیر در روستای ماهور باشت بر جای خود باقی بود که روز شنبه هشتم مرداد ماه بارش ۷۰ میلیمتر باران خسارت های این پدیده را دوچندان کرده است.
ویرانی باغ ها و مزارع
یکی از باغداران اهالی روستای ماهور باشت گفت: بارندگی های اخیر خسارت های سنگینی به پنج هکتار باغ و مزرعه او وارد کرده است به طوری که زمینی های کشاورزیش به طور کامل به زیر آب رفت.
عیسی کرمی اظهار داشت: رانش سنگ و گل همراه آب در این بارندگی باعث از بین رفتن سیستم آبیاری نوین زمین های کشاورزیش شده است.
وی با اشاره اینکه معیشت خانواده اش بر پایه درآمد حاصل از کشاورزی است و به دلیل وارد شدن سنگ و شن مزارعش قابل کشت نیست از مسوولان خواست تا برای احیای زمین های روستای این روستا بهره برداران را یاری کنند.
تخریب بخش هایی از گاوداری
صاحب یک واحد گاوداری در روستای ماهور باشت با اشاره به اینکه نزدیک به ۳۰ متر از دیوار به عرض پنج متر گاوداریش بر اثر سیل اخیر فرو ریخته و راه ارتباطی این واحد تولیدی تخریب شده گفت: بارش های چند روز گذشته خسارت های فراوانی به بهره برداران ماهور باشت وارد کرده است.
روح الله حسن زاده افزود: همچنین دیوار باغش به طول ۲۰ و عرض سه متر تخریب و راه دسترسی به آن بسته شده است.
وی با بیان اینکه باغ و گاوداری او منبع امرار معاش چهار خانواده هستند از مسوولان خواست تا برای جبران خسارت های وارد شده به کشاورزان این روستا اقدام کنند.
تخریب واحدهای مسکونی
یک بانوی سرپرست خانوار ساکن روستای ماهور باشت که بخش هایی از خانه اش به دلیل بارندگی تابستانه چند روز گذشته تخریب شده می گوید: واحد مسکونیش به علت پایین دست بودن متحمل خسارت شده است.
سلبی شفیعی فر از مسوولان خواست ضمن کمک برای بازسازی خانه اش جدولی در نزدیکی واحد مسکونی او بسازند تا در حوادث بعدی این تجربیات تلخ تکرار نشود.
دلایل گسترده بودن خسارت ها و نیازهای بازسازی روستا
رییس شورای اسلامی روستای ماهور باشت گفت:در بارندگی های اخیر خسارت به زمین های کشاورزی، یک واحد تولیدی فعال در روستا، بخش هایی از چندین واحد مسکونی و ساختمان اداری مخابرات روستا تخریب شده است
غلام قیطاسی افزود:از آنجا که معیشت اهالی این روستا بر پایه کشاورزی استوار است ترمیم جاده های تخریب شده بین مزارع و تعمیر واحد تولیدی تخریب شده نخستین نیاز بازگرداندن شرایط عادی کشت و کار در این روستاست.
وی تاکید کرد:اختصاص اعتبار برای تسطیح زمین های کشاورزی روستای ماهور باشت دیگر نیاز مردم این منطقه است.
قیطاسی اظهار داشت:نبودن کانال هدایت آب در بخش مسکونی روستا باعث افزایش میزان خسارت های وارد شده به این اهالی شده است.
برنامه های مسوولان برای بازسازی
بخشدار مرکزی گچساران با اشاره به اینکه مسوولان این شهرستان در چند روز اخیر تاکنون سه بار از روستای ماهور باشت بازدید کرده اند تاکید کرد: از همه ظرفیت ها برای جبران خسارت های وارد شده به این روستا استفاده خواهد شد.
آقایی اظهار داشت: در هر دو مرحله سیل اخیر در کمترین زمان ممکن جاده دسترسی به روستای ماهور باشت بازگشایی شده است.
وی با بیان اینکه احداث یک کانال برای هدایت آب در این روستا در دستور کار قرار داد تاکید کرد: اجرای این طرح به پیشگیری از تکرار این خسارت ها در حوادث مشابه کمک می کند.
آقایی درباره احیای مزارع و باغستان های تخریب شده روستای ماهور باشت نیز عنوان کرد: کارشناسان پس از بازدید میدانی از این روستا در حال برآورد خسارت ها هستند و نتایج به ستاد مدیریت بحران کهگیلویه و بویراحمد به منظور جبران آن ارائه می شود.
خسارت سیل به گچساران
فرماندار گچساران گفت: بارش های سیل آسای اخیر تابستانه خسارت زیادی به حوزه کشاورزی و زیرساخت های مناطق مختلف این شهرستان وارد کرده اما این خسارت ها در روستای ماهور باشت به علت شدت بارش ها بیشتر است.
روانبخش دیهیم افزود:باغستان های حوزه پاکوه، ماهور باشت، امامزاده جعفر و برنج کاری حوزه لیشتر در این شهرستان در اثر بارندگی چند روز گذشته دچار خسارت شدند.
دیهیم خوب اظهار داشت: هم اکنون نیروهای امدادی و خدمات رسان در محل ادارات خود به صورت کشیک شبانه روزی به حالت آماده باش جهت مقابله با هرگونه حوادث احتمالی هستند.
وی تاکید کرد:بیش از ۲۰ دستگاه ماشین آلات در مناطق مختلف شهرستان مستقر و آماده خدمات رسانی هستند.
روستای ماهور باشت از توابع دهستان امامزاده جعفر در 25کیلومتری شهر دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران قرار دارد.
نظر شما