به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا محمدعلی زلفیگل روز سه شنبه در نشست سراسری معاونان اداری، مالی و مدیریت منابع انسانی دانشگاه ها، پژوهشگاه ها، مراکز آموزش عالی و روسای پارک های علم و فناوری با اشاره به استقلال سیاسی ایران گفت: بخش زیادی از این استقلال مرهون تلاش جامعه دانشگاهی کشور، متخصصان و پرچمداران علم و فناوری است.
وی افزود: از این نظر توجه به علم و فناوری و هزینه برای آن بهترین نوع سرمایه گذاری است و هر حاکمیتی آن را درک کند، حتما دوام و قوام خواهد یافت و اگر نکند روز به روز خمیده تر می شود.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: مدیران مالی و اداری مردان روز جنگ هستند، مدیریت در روزهای محدودیت که به دلیل تحریم های ظالمانه آن را داریم، هنر می طلبد.
وی تاکید کرد: بحث منابع مالی همیشه زیر ذره بین است. فعلا سیستمی نداریم که بتواند از هر نوع تخلف مالی حتی ناخواسته جلوگیری کند، گاهی مدیران مالی و اداری بعد از مسئولیت باید به سازمان بازرسی یا دیوان محاسبات مراجعه کنند و توضیحاتی دهند. بنابراین باید به شکلی حرکت کنیم که قابل دفاع، منطقی و تحول گرا باشد.
از دفتر حقوقی دانشگاه یا وزارتخانه مشورت بخواهید
عضو کابینه دولت سیزدهم از مدیران مالی و اداری دانشگاه ها خواست هر جا به مشکلی برخوردند از دفتر حقوقی دانشگاه یا دفتر حقوقی وزارت خانه مشورت بگیرند و با داشتن دستور کتبی از این دفتر اقدام کنند.
وی تصریح کرد: دستور شفاهی در سیستم اداری نداریم و حتما باید با داشتن دستور و مشورت کتبی اقدام شود.
زلفی گل در ادامه با تاکید بر توجه به شرایط دانشگاه های مختلف گفت: گاهی می خواهیم خدمت کنیم، ولی ناخواسته مرتکب خیانت می شویم. برای نمونه در منطقه ای که از جهت زمین در مضیقه نیستیم، ساختمانی ۱۷ طبقه را شروع می کنیم که هشت سال هم ناتمام می ماند یا وقتی دانشگاهی خارج از شهر ساخته می شود یا سالن کتابخانه با بنای اصلی دانشگاه فاصله زیادی دارد.
وی با تاکید بر بودجه ریزی عملیاتی گفت: از این به بعد و با انتصاب مقام مشاور وزیر علوم وزارت خانه برای بودجه به سازمان برنامه و بودجه راهکار ارایه می دهد. این راهکارها باید با توجه نرخ خدمات رفاهی، خدمات بودجه ریزی عملیاتی و سرانه ارایه شود.
وزیر علوم با انتقاد از اینکه گفته می شود بودجه دولتی دانشگاه ها باید به کلی قطع شود، خاطرنشان کرد: دانشگاه ها بر اساس قانون اساسی آموزش و پژوهش رایگان ارایه می دهند. آیا در این شرایط نباید از بودجه عمومی استفاده کنند؟
وی با تاکید بر طرح نظام جامع مالی عنوان کرد: باید سامانه ای باشد که هر وقت اراده کردیم، بدانیم چقدر بودجه هزینه شده و چقدر تخصیص یافته است. این سامانه می تواند به شکلی باشد که رییس دانشگاه به آن دسترسی داشته باشد.
زلفی گل ادامه داد: معاونان مالی اداری دانشگاه ها نباید معاونان هزینه دانشگاه را زیرمجموعه خود بدانند، آنها خدمات دهنده هستند و نباید در بودجه اعمال نظر کنند. اگر برای پژوهش، آموزش و فرهنگ هزینه نکنیم، کاری نکرده ایم.
وی با تاکید بر اهمیت اعطای به موقع بودجه های پژوهشی اظهار داشت: بودجه گرنت (پژوهانه) استادان دانشگاه را اول مهر و یک باره پرداخت کنید تا استاد بتواند به موقع برای کار پژوهشی هزینه کرده و حق زحمات دانشجویان را هم پرداخت کنید.
شورای عالی عتف تشکیل می شود
وزیر علوم بر تکمیل پایگاه های اطلاعات علمی تاکید کرد و گفت: پایگاه های اطلاعات علمی برخی دانشگاه ها ناقص یا قطع شده است که البته معاونت پژوهشی به زودی اقداماتی در این زمینه انجام می دهد.
اقدامات یک ساله وزارت علوم
زلفی گل با تشریح اقدامات وزارت علوم خاطر نشان کرد: در این یک سال معاونت فناوری و نوآوری در وزارتخانه تشکیل شد که به این شکل پارک های علم و فناوری متولی مشخص پیدا کردند.
وی ادامه داد: آیین نامه صندوق عالی عتف توسط رییس جمهور ابلاغ و آیین نامه آن نوشته شد و فردا (چهارشنبه، ۱۲ مرداد) در شورای عالی عتف مطرح می شود.
وزیر علو راه اندازی سامانه نظام ایده ها و نیازها (نان) را دستاورد دیگر این وزارتخانه دانست و افزود: همه صنایع و وزارتخانه ها باید نیازهای فناورانه خود را در این سامانه ثبت کنند تا در صورت ارایه ایده برای رفع نیاز توسط محققان از این ایده ها حمایت شود.
زلفی گل در باره دیگر اقدام وزارت علوم در نمایه شدن مجلات علمی تحت نمایه بین المللی تصریح کرد: برای نمایه شدن مجلات پایه تشویقی برای اعضای هیات علمی قائل شده ایم، مجلات فارسی ۲ پایه و مجلات انگلیسی یک پایه تشویقی برای عضو هیات علمی تشویق خواهند داشت. برای این کار آموزش لازم به اعضای هیات علمی داده می شود و تاکنون در یک سال گذشته ۱۸ مجله ایرانی نمایه شده اند.
فعالیت های فرهنگی امیدبخش هستند و به دانشگاه رونق می دهند
معاون فرهنگی و اجتماعی وزازت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این نشست اظهار داشت: اگر از منظر تحلیل نظامهای دانشگاهی به سیستم آموزش عالی و دانشگاه ها نگاه کنیم، می توان سیستم آموزش عالی را یک نظام اجتماعی جامع و کامل تصویر کنیم که از مجموعه ای از خرده نظام ها شکل گرفته که در عین استقلال، به هم متصل هستند.
وی افزود: در این میان دو خرده نظام فرهنگی-اجتماعی و خرده نظام اقتصادی اهمیت بالایی دارند؛ خرده نظام فرهنگی-اجتماعی در سطح سازمانی خود را در معاونت های فرهنگی و اجتماعی در دانشگاه ها متجلی می کند و خرده نظام اقتصادی در سطح سازمانی خود را در معاونت های اداری و مالی دانشگاه ها نشان می دهد.
معاون وزیر علوم گفت: کارکرد و نماد خرده نظام فرهنگی-اجتماعی تولید و تثبیت باور، تعهد و مسئولیت اجتماعی، تسهیل تعاملات و یگانگی است. در مقابل اما، کارکرد خرده نظام اقتصادی تولید ثروت و تطابق با محیط است.
زیست دانشگاهیان، زیست فرهنگی است
کلانتری تاکید کرد: زیست دانشگاهیان و بالاخص دانشجویان یک زیست فرهنگی اجتماعی است و دانشگاهیان در این فضا به پژوهش و آموزش می پردازند. لذا نبود سلامت محیط فرهنگی-اجتماعی یک مسئله حاشیه ای نیست و مستقیم و غیرمستقیم، و کوتاه مدت و بلندمدت بر کل فرایندهای آموزشی و پژوهشی نیز تاثیر منفی می گذارد.
تخصیص بودجه در زمینه فرهنگی، هزینه محسوب نمی شود
وی تصریح کرد: اهمیت زیست فرهنگی و اجتماعی در دانشگاه به اندازه ای است که هرچه در آن هزینه کنیم، هزینه محسوب نمی شود، سرمایه گذاری برای برداشت محصولات مفید است. زیرا دانشگاه مبدا همه تحولات است.
معاون وزیر علوم ادامه داد: در چند سال اخیر به دلیل شرایط کرونایی کشور، خرده نظام فرهنگی-اجتماعی دچار اختلالات اساسی شده و زیست دانشگاهی، بالاخص زیست دانشجویی آسیب جدی دیده که نتایج این اختلالات را در دانشگاه ها می توان مشاهده کرد.
وی گفت: ضرورت احیا و بازآفرینی فعالیت ها و سازوکارهای فرهنگی و اجتماعی دانشگاه ها بر کسی پوشیده نبوده و نیست و این موضوع مهم در دستورکار معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم قرار گرفت.
کلانتری خاطرنشان کرد: تقویت و توانمندسازی انجمن های علمی، کانون های فرهنگی و هنری، تشکل ها، هیات ها، نشریات دانشجویی و سایر مجموعه های دانشجویی در دستور کار قرار گرفت. این فعالیت ها هویت بخش هستند و به دانشگاه ها رونق می دهند.
وی از معاونان مالی اداری دانشگاه ها خواست در تخصیص و تامین به موقع و عادلانه بودجه برای انجام فعالیت های فرهنگی و اجتماعی در دانشگاهها کمک کنند.
کلانتری ادامه داد: تقویت ساختاری معاونت های فرهنگی و اجتماعی دانشگاه ها از لحاظ تامین نیروی انسانی مطلوب و کیفی بسیار مهم است. البته تدبیر وزیر علوم برای اختصاص سه درصد بودجه دانشگاه ها به فعالیت های فرهنگی و اجتماعی امیدآفرین بود و تبعات مثبتی را داشت، اما تا تحقق واقعی این ابلاغیه هنوز فاصله داریم که همراهی روسای دانشگاه ها و معاونان را می طلبد.
وی همچنین از معاونان مالی و اداری دانشگاه ها خواست برای تسهیل سفر اربعین دانشجویان اقدامات لازم را صورت دهند.
به گزارش ایرنا، نشست مدیران مالی واداری دانشگاه ها، مراکز آموزش عالی، پژوهشگاه ها و پارک های علم و فناوری سراسر کشور امروز با حضور وزیر علوم و رییس سازمان امور اداری و استخدامی در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد.
نظر شما