به گزارش ایرنا، هرساله با فرا رسیدن ماه محرم و عزای حسینی، مردم مناطق مختلف استان کردستان همگام با مردم سراسر کشور با برپایی هیات ها، ایستگاه های صلواتی و پذیرایی از عزاداران حسینی و حضور در مساجد، حسینیه ها و تکایا در رثای امام حسین(ع) اشک ماتم می ریزند.
اقشار مختلف مردم این دیار با همکاری هیات ها و ادارات و ارگان ها از روز اول ماه محرم با برافراشتن بیرق های عزا و پارچه نوشته های سیاه بر سردرب ادارات، بازار، مساجد، حسینیه ها، تکایا و هیات های مذهبی به عزای امام حسین(ع) می نشینند.
در ایام ماه محرم بویژه دهه اول، جلسات عزاداری، مداحی، مرثیه خوانی و سخنرانی درباره امام حسین و یاران باوفایش و واقعه تاسوعا و عاشورا در اماکن مذهبی، حسینیه ها، هیات ها و مساجد شهرها و روستاهای مختلف استان دایر بوده و عاشقان حسینی به سوگواری می پردازند.
در سنندج مرکز استان کردستان نیز از ابتدای ماه محرم و در خیابان ها و میدان های اصلی شهر، پرچم های عزا به اهتزاز درآمده و برپایی ایستگاه های صلواتی، تشکیل خیمه ها و مراسم عزای حسینی در حسینیه ها و اماکن مذهبی با حضور دسته های مختلف زنجیرزنی و سینه زنی دایر است.
برنامههای گرامیداشت این ایام و سوگواری حسینی در روزهای نهم و دهم ماه محرم (تاسوعا و عاشورای حسینی) دراستان کردستان به اوج خود می رسد و عاشقان و شیفتگان امام حسین(ع) با برگزاری آیین های مختلف بویژه در شب و روزهای تاسوعا و عاشورا ارادت خود به خاندان عصمت و طهارت(ع) و امام حسین(ع) را نشان می دهند.
همزمان با فرا رسیدن عاشورای حسینی، دستههای مختلف مردم عزادار مرکز استان در خیابان های شهر به سینه زنی، زنجیر زنی، ذبح قربانی، پخش نذورات و تعزیه خوانی می پردازند و صدای نوحه خوانی و مداحی مداحان و نوحه خوانان در کوچه پس کوچه های شهرها به گوش می رسد.
در این ایام، آیینهای عاشورایی مختلفی در دیگر شهرها و روستاهای استان با آداب و رسوم خاصی مانند تشکیل حلقه عزا در مقابل تکایا، حسینیه ها و مساجد، مراسم گل گیران، پخت حلیم نذری، مراسم طشت گذاری و نوشیدن آب متبرک از این طشتها و شام غریبان برگزار می شود.
جلوه گاه این آیین ها بیشتر شهرهای سنندج، قروه، بیجار، کامیاران و دهگلان بوده و مردمان این دیار جدای از هر مذهب و عقیدهای به عزاداری و سوگواری پرداخته و جلوه ای از وحدت و برادری را نیز به نمایش می گذارند.
برگزاری برنامههای روز تاسوعا و عاشورا در ۲۴ نقطه کردستان
معاون فرهنگی اداره کل تبلیغات اسلامی کردستان در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه برنامه های مختلفی برای ایام عزاداری در استان تدارک دیده شده است، اظهار داشت: تجمیع برنامههای روز تاسوعا و عاشورا در ظهر عاشورا در ۲۴ نقطه استان اجرا میشود.
حجت الاسلام علی رستمی افزود: برگزاری نماز ظهر عاشورا به صورت هماهنگ با سراسر کشور در استان اجرا میشود که در این زمینه با ۷۲ هیات مذهبی هماهنگ شده است.
وی همچنین با بیان اینکه امسال ۶۲۰ هیات مذهبی در استان مراسمهای عزاداری این ایام را برگزار میکنند، گفت: این تعداد هیات مذهبی در ایام ماه محرم در اجرای برنامههای سوگواری و عزادارای سرور و سالار شهیدان در سطح استان مشارکت دارند.
معاون فرهنگی اداره کل تبلیغات اسلامی کردستان با اشاره به اینکه ۳۵۰ نفر از روحانیون سطح بالای استان نیز در هیاتهای مذهبی، مساجد و حسینیهها حضور یافته و در آیینهای این ایام به سخنرانی میپردازند، گفت: همچنین ۵۰ مداح در برنامههای این ایام به نوحه خوانی و مداحی می پردازند.
وی یادآور شد: همچنین در این ایام ۵۱۰ هیات به صورت دسته روی برنامه های مذهبی استان را پوشش میدهند، ضمن اینکه در حاشیه برنامههای دسته روی ۲۱۰ ایستگاه صلواتی دایر بوده و به عزاداران خدمات ارائه میدهند.
به گفته وی در ایام عزاداری سرور و سالار شهیدان در ۲۲۰ هیات مذهبی استان پخت غذا و پذیرایی از عزاداران حسینی انجام خواهد شد.
سوگواره بصیریت عاشورایی
طرح سوگواره بصیرت عاشورایی از دیگر برنامه های ویژه ماه محرم است که هر سال در این ایام با هدف گسترش و تعمیق بصیرت در جامعه و به منظور اجرای بهتر نیات واقفان خیراندیش در آستان مقدس امامزادگان و بقاع متبرکه استان کردستان برگزار میشود.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه کردستان در این رابطه می گوید: همزمان با فرا رسیدن ماه محرم طرح بصیرت عاشورایی در قالب سوگواره همراه با برنامههای متنوع مذهبی، فرهنگی و اجتماعی در ۱۰ بقعه متبرکه این استان آغاز شده است.
حجت الاسلام محمد کاروند افزود: این سوگواره در راستای تنظیم شعائر دینی از روز هشتم مرداد و همزمان با آغاز ماه محرم در ۱۰ بقعه متبرکه شاخص استان آغاز شده و تا اربعین حسینی ادامه دارد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه کردستان، یادآور شد: برگزاری مراسم سخنرانی و عزاداری در شب های دهه محرم، تجمع بزرگ لبیک یا حسین(ع)، ویژه برنامههای روز تاسوعا، عاشورای حسینی و شام غریبان ازجمله برنامه هایی است که در قالب این طرح در بقاع متبرکه برگزار میشود.
وی یادآور شد: از دیگر برنامههای این ایام مربوط به ایام شهادت امام سجاد(ع) با محوریت صحیفه سجادیه و همچنین ایام اسارت حضرت زینب با عنوان رهروان زینبی است که در این بقاع شاخص برگزار میشود.
طرح شمیم حسینی
طرح شمیم حسینی از دیگر برنامه هایی است که به مناسبت فرا رسیدن ایام عزاداری سرور وسالار شهیدان حضرت امام حسین(ع) و در راستای کمک به نیازمندان و اقشار مختلف جامعه در هیئات و اماکن مذهبی استان آغاز شده است.
حجت الاسلام کاروند در این باره نیز اظهار داشت: در قالب این طرح، در راستای اجرای نیت امینانه واقفان خیراندیش استان و پیرو تحقق منویات رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) بستههای معیشتی در بین نیازمندان توزیع خواهد شد.
وی با بیان اینکه این طرح در هیئات، بقاع متبرکه و اماکن مذهبی شهرهای سنندج، قروه و بیجار اجرا خواهد شد، گفت: در قالب این طرح و در دهه اول محرم ۵۰ هزار پرس اطعام نیازمندان استان از محل موقوفات استان انجام می شود.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه کردستان یادآور شد: همچنین در قالب طرح شمیم حسینی و از محل نیات موقوفات استان چهار میلیارد و ۱۰۰ میلیون ریال به ۱۲۳ هیات برای برگزاری برنامههای ایام محرم کمک مالی شده است.
وی برپایی نمایشگاه فرهنگی در قالب پوستر با موضوع عزاداری ماه محرم را از دیگر برنامههای طرح شمیم حسینی اعلام کرد و افزود: پس از مساجد، وقف برای ایام محرم و سوگواری اباعبدالله الحسین(ع) بیشترین نیات واقفان در استان کردستان است.
آیینهای عزاداری و سوگواری دهه اول محرم با برپایی نماز ظهر عاشورا و همچنین مراسم شام غریبان حسینی به پایان می رسد، البته برنامه های بزرگداشت ایام محرم تا اربعین حسینی به عناوین مختلف در حسینیه ها، تکایا، هیات های مذهبی و مساجد ادامه دارد.
استان کردستان با یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر جمعیت در شمال غرب کشور واقع است و در این استان مسلمانان تسنن و تشیع با وحدت و برادری در کنار هم زندگی می کنند و با بزرگداشت برنامه های مختلف ملی و مذهبی در کنار هم نوعی وحدت و یکدلی را به نمایش می گذارند.
نظر شما