به گزارش روز یکشنبه ایرنا از الجزیره، «پیتر هافمن» کارشناس هواشناسی یک موسسه تحقیقات آب وهوایی در آلمان درباره وضعیت کنونی خشکسالی در جهان و به خصوص در اروپا گفت که این مساله ناشی از «خشکی» ایجاد شده طی سالهای گذشته است.
به گفته هافمن تمامی مشاهدات از وضعیت اقلیمی در سالهای اخیر، در وخیمترین شرایط تخمینی «مدل پیشبینی آبوهوا»، قرار گرفتهاند.
زنگ هشدار در مورد تغییرات اقلیمی و روند گرم شدن کره زمین از سالها پیش نواخته شد و بارها موضوع نشستهای بزرگ و پروصدای بینالمللی از جمله اجلاس آبوهوایی پاریس در سال ۲۰۱۵ بود، اما آنچنان که باید مورد توجه عملی سیاستمداران در دنیا قرار نگرفت.
بر اساس این گزارش، کشورهای اروپایی از جمله ایتالیا، آلمان، اسپانیا، پرتغال، هلند و انگلیس در این تابستان خشکسالی شدیدی را تجربه میکنند که این آسیب زیادی به کشاورزان و دامداران وارد میکند و مقامات این کشورها را به اعمال محدودیت مصرف آب واداشته است.
به گفته پروفسور فردریکه اوتو از موسسه تغییرات زیستمحیطی دانشگاه آکسفورد، میزان انتشار گازهای گلخانهای با گذشت هر دهه افزایش یافته و به روند گرمایش زمین سرعت بخشیده است. بنابراین طبیعی است رکوردهای گرما به طور پی در پی شکسته شود.
بر این اساس، ایتالیا در حال حاضر بدترین میزان از خشکی را در دههای اخیر را پشت سر میگذارد و سطح آب بزرگترین دریاچه این کشور (دریاچه گرادا) به پایینترین میزان ثبتشده از آن در تاریخ نزدیک شده است.
بخشهای شمالی این کشور ماهها است که بارانی به خود ندیده و امسال با کاهش ۷۰ درصدی بارش برف مواجه شده است. تا حدی که راههای حیاتی آب و برخی رودخانههای این کشور که در مرکز زمینهای کشاورزی و بخشهای صنعتی ایتالیا جاری میشدند خشک شدهاند.
موجهای گرمای پیاپی در سراسر اروپا، موجب شده که توجه این کشورها بار دیگر به مساله همیشگی تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین متمرکز شود.
مرکز تحقیقات مشترک کمیسیون اروپا، هفته گذشته نسبت به وخیمتر شدن وضعیت خشکسالی هشدار داد و اعلام کرد که موج گرما و خشکی میتواند تا ۴۷ درصد از این قاره را درگیر کند.
«آندرا تورتی» محقق ارشد مرکز مشاهدات خشکسالی اروپا گفت: این موج گرما و خشکی اخیر به مراتب وخیمتر از خشکسالی شدید سال ۲۰۰۸ اروپا که در پانصد سال گذشته بیسابقه بود، به نظر میآید.
بر اساس این گزارش، تعداد آتشسوزیها در بخشی از فرانسه در سال جاری حدودا سه برابر میانگین سالانه در ۱۰ سال اخیر ثبت شدهاست.
دادههای ماهواره اروپایی کوپرنیک نشان میدهد که مقدار گاز کربن دی اکسیدی که از ابتدای سال جاری میلادی بر اثر آتشسوزی جنگلها در این کشور تولید شده بیش از مقادیر ثبت شده از آغاز اندازهگیری آن در سال ۲۰۰۳ بوده است.
به گفته خبرنگار الجزیره از جنوب غربی فرانسه، شرایط به گونهای است که شعلههای آتش پس از مهار به دلیل شدت گرما دوباره فعال شده و خشکی خاک به حدی است که آب پس از برخورد به زمین تبخیر میشود.
در آلمان گرمای هوا باعث خشکی مسیرهای آب شده و حمل و نقل آبی را مختل کرده است. به طوری که روز شنبه تنها در مدت ۲۴ ساعت سطح آب رودخانه راین، ۶ سانتی متر کاهش یافتهاست.
همچنین پرتغال گرمترین ماه ژوئیه(تیرماه) در قرن اخیر را ثبت کرده و تاکنون نزدیک به ۷۹ هزار هکتار زمین بر اثر آتشسوزی نابود شده است.
گرمای بیسابقه و عجیب در انگلیس نیز سبب شده این کشور ماه گذشته خشکترین وضعیت را از سال ۱۹۳۵ میلادی (سال ۱۳۱۳ شمسی) تجربه کند و دولت انگلیس را به اعلام شرایط خشکسالی در بخشهای جنوبی این کشور وادار کند.
این روزها در حالی تغییرات آب و هوایی متهم ردیف اول هجوم گرمای بیسابقه شناخته شده که گزارشی از روزنامه گاردین، آمریکا را عامل اول تغییرات اقلیمی در جهان معرفی میکند.
به گزارش ایرنا، انتشار گازهای گلخانهای توسط آمریکا حدود ۲ هزار میلیارد دلار خسارت به کشورهای جهان وارد کرده است. آمریکا از این نظر در رتبهای بالاتر از کشورهای چین، روسیه، هند و برزیل قرار گرفته است.
این پنج کشور از سال ۹۰ تا به امروز خسارتی معادل ۶ هزار میلیارد دلار یعنی حدود ۱۱ درصد تولید ناخالص داخلی کشورهای جهان، وارد کردهاند؛ خسارتی که موج گرمای بیسابقه و نابودی محصولات کشاورزی را به دنبال داشته است.
روزنامه فرانسوی زبان «لو دووار» کانادا در مطلبی نوشت: امروزه می دانیم که شرکتهای بزرگ نفتی حداقل از سال ۱۹۷۰ و احتمالاً از سال ۱۹۵۳ در مورد پیامد فعالیتهای خود را بر اقلیم و خطراتی که محصولات آنها برای جوامع بشری به دنبال دارد، آگاه بودند.
بررسی ها حکایت از آن دارد که تنها ۶ تا ۱۰ درصد احتمال دستیابی به هدف اولیه توافق پاریس، یعنی محدود کردن گرمایش زمین تا حداکثر ۱.۵ درجه سانتیگراد وجود دارد، «مگر اینکه اقدامات بسیار بیشتری در یک دهه در این زمینه انجام شود».
موج بیسابقه گرما و آتشسوزی در اروپا علاوه بر تاکید دوباره بر ضرورت تعهد نسبت به مصوبات زیستمحیطی سازمانهای بینالمللی، این بار در جغرافیایی جدید نشان داد که انفعال و بیتفاوتی سیاستمداران و قدرتهای جهان در برابر این تدابیر چه پیامدهی ویرانگری را علیه طبیعت و بشریت رقم می زند.
اخیرا جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا خواستار تصویب سریعتر لایحه ۴۳۰ میلیارد دلاری مبارزه با تغییرات اقلیمی در مجلس نمایندگان پس از سنا شد. این طرح سرمایه گذاری بزرگ و بی سابقه ای را در ایالات متحده روی اقلیم به مبلغ ۳۷۰ میلیارد دلار به منظور کاهش ۴۰ درصدی انتشار گازهای گلخانه ای تا ۲۰۳۰ در بر میگیرد.
همچنین آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد در هفتههای اخیر هشدار داد که بشریت با عدم اقدام در خصوص گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی «خودکشی دسته جمعی» را انتخاب کرده است.
نظر شما