به گزارش ایرنا، در حال حاضر بازار مواد شیمیایی حاصل از پتروپالایشگاهها رو به رشد است و به همین دلیل استراتژی اصلی در این زمینه نیز توسعه و ساخت پتروپالایشگاههای متعدد در سطح کشور است.
برای تامین بنزین مصرفی کشور نیز نیاز جدی به افزایش ظرفیت تولید بنزین از طریق پالایشگاهها داریم؛ اما نکتهای در خصوص خنثی سازی تحریمها وجود دارد و آن اینکه ساخت پالایشگاهها و پتروپالایشگاهها برای تبدیل نفت به فرآوردههای نفتی بسیار زمان و هزینه بر است. بهزعم کارشناسان سهامداری در پالایشگاههای فراسرزمینی و ارائه خدمات به آنها میتواند گزینهی مناسبی برای تبدیل نفت کشورمان به فرآوردههای نفتی و خنثی سازی تحریمها باشد.
وزارت نفت دولت سیزدهم سهامداری در پالایشگاههای فراسرزمینی بهویژه در آمریکای لاتین را در دستور کار قرار داده است. کشورهایی نظیر ونزوئلا که نیاز به خدمات فنی و مهندسی کشورمان در حوزهی انرژی دارند، گزینههای مناسبی در این ارتباط به حساب میآیند.
حوزهی انرژی توانمندیهای فنی و مهندسی خوبی داریم
«الهویردی دهقانی»، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفتوگو با ایرنا، با اشاره به این موضوع که ارائه خدمات فنی و مهندسی برای کشورهای منطقه و جهان باید در اولویت ما قرار بگیرد، اظهار کرد: ما از این توانمندی برخورداریم که علاوه بر تامین نیازهای داخلی خودمان به کشورهای در حال توسعهی دیگر نیز خدمات بدهیم و از این فرصت به نفع خودمان بهره ببریم. میتوانیم با استفاده از نیروی انسانی خبره و توانمند ایرانی به کشورهایی از منطقه که نیازمند هستند، خدمات فنی و مهندسی صادر کنیم.
وی ادامه داد: انتظار ما این است که وزارتخانههای مختلف ارائه خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشورها را در دستور کار خود قرار دهند تا ضمن بهرهبرداری حداکثری از این فرصت از مزایای آن بهرهمند شویم.
این نماینده مجلس تاکید کرد: در دنیای امروز خدمات میتواند مانند یک کالا به کشورهای دیگر صادر شود. این اقدام میتواند برای کشور ارزآوری و اشتغال آفرینی داشته باشد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: ما در حوزهی انرژی توانمندیهای فنی و مهندسی خوبی داریم. میتوانیم با ارائهی این خدمات به کشورهای دوست ضمن اینکه به آنها کمک میکنیم، خودمان نیز نفع ببریم. ارائهی خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشورها میتواند فرصتی برای ما باشد که در راستای ارتقای توانمندیهای خودمان گام برداریم. این یک سیاست برد-برد است و میتوان از آن نهایت بهرهبرداری را کرد.
اقدام وزارت نفت دولت سیزدهم بسیار خوب است
وی بیان کرد: اقدامی که وزارت نفت در خصوص سهامداری در پالایشگاههای فراسرزمینی در آمریکای لاتین و ارائهی خدمات فنی و مهندسی به آنها در دستور کار قرار داده، بسیار بهجا و مناسب است. این سیاستی است که کشورهای غربی و پیشرفته از سالها قبل در پیش گرفتهاند و با ارائهی خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشورها از مزایای آن بهرهمند میشوند. این کشورهای پیشرفته ارائه خدمات فنی و مهندسی در حوزههای مختلف را در انحصار خودشان دارند. ایران نیز میتواند به این حوزه وارد شود و از آن سود ببرد.
دهقانی افزود: ما از طریق ارائهی خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشورها در عرصههای مختلف میتوانیم پیوند خودمان را با آنها افزایش دهیم و در راستای توسعهی روابط تجاری و سیاسی خود با این کشورها گام برداریم.
ایران فرصتهای زیادی در حوزه پالایشگاههای فراسرزمینی دارد/ دولت قبل از فرصتها استفاده نکرد
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: در حوزه پالایشگاههای فراسرزمینی فرصتهای زیادی برای ایران وجود دارد؛ اما متأسفانه طی سالهای گذشته و دولت قبل عملکرد خوبی در این زمینه نداشتهایم و نتوانستهایم از شرایط موجود بهره لازم را ببریم. علاوه بر صادرات خدمات فنی و مهندسی، با سهامداری ایران در پالایشگاههای فراسرزمینی، امکان فروش تضمینی و بیشتر نفت و خنثیسازی تحریمها فراهم خواهد شد.
به گفتهی وی، در کشورهایی مانند چین و کشورهای اروپایی که نیاز به انرژی دارند، این امکان برای ما وجود داشت که در پالایشگاههای آنها همکاری داشته باشیم یا خودمان به تاسیس پالایشگاه در این کشورها بپردازیم و امروز نفت را خام نمیفروختیم و با این شدت امکان تحریم نفت ما وجود نداشت.
راهکار مناسب برای خنثی سازی تحریمهای نفتی
دهقانی تصریح کرد: وقتی ما از طریق پالایشگاههای فراسرزمینی در دیگر کشورها فعالیت میکنیم، در واقع فروشنده و خریدار خودمان هستیم و امکان تحریم وجود ندارد. به این ترتیب، نفت خود را تبدیل به گازوئیل، بنزین و دیگر فرآوردهها میکنیم و آن را به فروش میرسانیم.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: همکاری در دیگر کشورها ازجمله کشورهای منطقه مانند عراق، لبنان، یمن و... در زمینهی پالایشگاههای فراسرزمینی و یا مشارکت در این پالایشگاهها در کشورهای آمریکای لاتین میتواند راهکار مناسبی برای خنثی سازی تحریمهای نفتی باشد. به طور مثال، ونزوئلا هم به لحاظ سیاسی با ما همسو و هم تولیدکنندهی نفت است. از طرف دیگر، این کشور در قارهی آمریکا قرار دارد؛ بنابراین میتوانیم از پتانسیل این کشور در این قاره بهرهبرداری کنیم و منافع خودمان را پیش ببریم.
نظر شما