وزیر بهداشت: میزان عوارض ناشی از واکسن کرونا ۱ درصد در یک میلیون نفر بوده است

تهران- ایرنا- وزیر بهداشت گفت: نظام ثبت و پیگیری عوارض تا ۳۰ روز بعد از واکسیناسیون به صورت فعال در کمیته‌های دانشگاهی بررسی می‌شود، در شرایطی که ما ۱۵۳ میلیون دز واکسن تزریق کردیم،میزان عوارض جدی ۱.۳۷ در یک میلیون نفر بوده است.

به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، بهرام عین‌اللهی در جلسه علنی امروز -سه شنبه ۲۵ مردادماه- مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال مهدی عسگری  در خصوص سئوالات و ابهاماتی درباره واکسیناسیون اجباری، عوارض مربوطه، و روند مدیریت مقابله با بیماری کرونا گفت: با توجه به آمار بالای ابتلا و مرگ و میر کرونا در زمان آغاز به کار دولت مردمی حضرت آیت الله رئیسی، حفظ جان مردم  اولویت دولت سیزدهم بود. در اولین دیداری که دولت سیزدهم با مقام معظم رهبری داشت،   معظم له اولین درخواست خود را به عنوان موضوع فوری و اولویت‌دار بحث کرونا و سلامت مردم عنوان کردند تا بتوانیم از این وضعیت نجات پیدا کنیم.

 وزیر بهداشت بیان داشت: ما باید روزهای دلهره‌آور و سختی که روح و جسممان را آزرده کرده بود را به یاد بیاوریم، روزهایی که بیش از ۷۰۰ جانباخته داشتیم و شاهد اعمال قرنطینه‌های خانگی، وضع اسفناک بیمارستان‌ها، صف‌های طولانی چند روزه برای بستری، خستگی و فشار روانی پرسنل، محدودیت در ارائه خدمات به مردم در مشاغل خدماتی، کمبود واکسن کرونا، صف‌های طولانی چند صد متری تزریق واکسن، محدودیت‌های تردد شبانه، تعطیلی رفت و آمدهای خانوادگی، ممنوعیت مسافرت‌های بین شهری، تعطیلی برخی از کسب و کارها مانند مشاغل گردشگری و تعطیلی‌های مکرر بازار و وضعیت نابسامانی که در شروع کار دولت داشتیم، بودیم.

وزیر بهداشت و درمان بیان داشت: در چنین شرایطی دولت سیزدهم همزمان با اوج پیک پنجم کرونا کار خود را آغاز کرد. در روز بیش از ۵۰ هزار مبتلا داشتیم، تعداد بیماران بستری در بخش مراقبت‌های ویژه بیش از ۸ هزار نفر بود و تعداد مرگ و میر حدود ۷۰۰ نفر بود.

عین‌اللهی اظهار کرد: ستاد ملی کرونا در اسفندماه ۱۳۹۸ به ابتکار مقام معظم رهبری شروع به کار کرد و این ستاد تصمیم‌گیری در  مورد همه ابعاد بیماری کرونا را برعهده دارد و فقط شامل دولت نمی‌شود. رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در رابطه با مسائل امنیتی، دادستان کل کشور، رئیس شورای عالی حوزه‌های علمیه و رئیس سازمان صدا و سیما، روسای کمیسیون‌های بهداشت و درمان و اجتماعی مجلس، وزرای کشور، راه، آموزش و پرورش، فرهنگ و ارشاد و بهداشت و درمان از اعضای این ستاد محسوب می‌شوند.

 وی افزود: تصمیم‌گیری ستاد کرونا به عنوان مصوبه این ستاد لازم‌الاجرا است، به عنوان مثال در همان زمان حاج آقای علی اکبری؛ امام جمعه موقت تهران با من تماس گرفتند و گفتند مقام معظم رهبری فرموده‌اند در صورتی نماز جمعه برپا می‌شود که ستاد ملی کرونا تصویب کند لذا نظر  رهبر انقلاب  همین بوده که هر آنچه ستاد ملی کرونا تصویب می‌کند لازم‌الاجرا است و ما نیز هیچ کاری برخلاف مصوبه ستاد کرونا انجام ندادیم.

عین‌اللهی گفت: حمایت‌های مقام معظم رهبری در ریاست جمهوری بوده که در راستای حل مسئله و مدیریت کرونا انجام شده است. جلسات این ستاد به صورت منظم و با حضور استانداران کل کشور و روسای محترم دانشگاه‌ها و اعضای مذکور برگزار شده و این ستاد مسئولیت کنترل و هدایت بیماری کرونا را به عهده داشته است.

وی در خصوص موضوع واکسیناسیون تصریح کرد: واکسیناسیون موثرترین اقدام برای کنترل همه‌گیری در بیماری کرونا بوده است و توانسته افراد را در مقابل این بیماری مصون کند. واکسیناسیون در کشور ما قدمت بیش از یک قرن دارد؛ اولین بار در انیستیتو پاستور ایران در سال ۱۲۹۹ واکسیناسیون انجام گرفته و بعد از آن هم واکسن و سرم‌سازی رازی در سال ۱۳۰۳ این کار را انجام داده است و با انجام واکسیناسیون بیماری‌هایی چون آبله، فلج اطفال، سرخک، سرخجه مادرزادی، سل، دیفتیری، مالاریا، کزاز و سیاه‌سرفه در کشور ریشه‌کن شده است و ایران اسلامی بر طبق اذعان همه سازمان‌های بین‌المللی از کشورهایی است که در این زمینه جزء کشورهای پیشرو محسوب می‌شود.

وزیر بهداشت و درمان افزود: در کنار واکسیناسیون با شیوه‌های بهداشتی به عنوان مهمترین عامل جلوگیری از شیوع کرونا شاهد کاهش میزان مرگ و میر بودیم و افرادی که علیرغم زدن واکسن به این بیماری مبتلا شدند با شدت کمتر آن مواجه بودند. استراتژی اصلی ستاد ملی کرونا در کنار رعایت همه شیوه‌نامه‌های بهداشتی قرار گرفت به نحوی که شاهد بودیم مقام معظم رهبری شخصا برای تزریق واکسن ایران اقدام نمودند و در مقابل دوربین‌های صدا و سیما واکسن زدند تا همه مردم این کار را انجام دهند. همچنین در بیانات خود به همه تأکید کردند که همه مردم باید این کار را انجام دهند. پیرو مصوبه ستاد ملی کرونا واکسیناسیون عمومی در کشور آغاز شد و انجام گرفت.

عین‌اللهی یادآور شد: کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا نیز در کنار این موضوعات تشکیل شد، این کمیته برای تدوین راهنماهای کشور به شکل استاندارد، رصد بیماری کرونا در جهان بر اساس مقالات و یافته‌های به روز بیماری توسط مجامع علمی و بین‌المللی با حضور دانشمندان و اعضای هیأت علمی متخصص مرتبط با بیماری کرونا، دبیران بورد تخصصی و فوق تخصصی علوم پزشکی، انجمن‌های علمی گروه پزشکی به عنوان عالی‌ترین مرجع کشور، حفظ و تأمین سلامت مردم را به عهده داشتند و تصمیم‌گیری‌های خوبی داشته و جلسات مرتبی را برگزار کرده است، این کمیته موفق شده راهنماهای کشوری مراقبت را در زمان شیوع کووید ۱۹ انجام دهد.

عضو کابینه دولت سیزدهم افزود: این کمیته توانسته انواع دستورالعمل‌های پزشکی، مدیریت توانبخشی، مدیریت نارسایی تنفس و حمایت تغذیه‌ای در بیماران را انجام دهد. ما در این کمیته علمی از ظرفیت طب ایرانی و مکمل نیز استفاده کردیم، نمایندگان طب علمی ایرانی در این کمیته حضور پیدا کردند و ظرفیت‌های این بخش را به دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور ابلاغ کردیم، ۱۱۵ طرح در حوزه طب ایرانی – سنتی برای مقابله با کووید ۱۹ تصویب شد که ۵۸ طرح پایان پیدا کرده و ۲۰ فرآورده گیاهی تاکنون مجوز دریافت کرده است و ۱۰ داروی گیاهی به مرحله تولید و توزیع در بازار رسیده است.

عین‌اللهی یادآور شد: در خصوص استفاده از ظرفیت دانش‌بنیان‌ها برای تولید داروهای ضد کرونا می‌توانیم به یکی از موفقیت‌های بزرگ جمهوری اسلامی ایران در مورد تولید ۶ واکسن داخلی اشاره کنیم. واکسن‌های برکت، نورا مربوط به سپاه پاسداران، فخرا مربوط به وزارت دفاع، رازی، اسپایکوژن و پاستوکوویک به عنوان افتخارات ملی تولید شده‌اند.

وی در توضیح مراحل تأیید واکسن گفت: ما نظارت کامل بر کیفیت واکسن‌های تولید داخل و وارداتی کمیته علمی در کمیته‌ای زیرنظر سازمان غذا و دارو داشتیم، این کمیته علمی که بر همه داروها منجمله واکسن نظارت دارد در واقع برای تأیید یک واکسن ۶ مرحله لازم است؛ نخست اکتشافی، دوم پیش بالینی، سوم بازآزمایی بالینی و سپس تأیید مجوز، تولید انبوه و نهایتاً کنترل کیفیت را شامل می‌شود. مراحل اکتشافی و پیش بالینی در آزمایشگاه انجام می‌شود.

وزیر بهداشت و درمان در توضیح عوارض واکسن گفت: نظام ثبت و پیگیری عوارض تا ۳۰ روز بعد از واکسیناسیون به صورت فعال در کمیته‌های دانشگاهی بررسی می‌شود، از ۸۴ هزار و ۵۹۵ عارضه ثبت شده، ۶ هزار و ۱۲۲ مورد رویداد جدی بوده که از میان آنها ۲۰۶ مورد مرتبط با واکسیناسیون بوده و در شرایطی که ما ۱۵۳ میلیون دز واکسن تزریق کردیم، میزان عوارض جدی ۱.۳۷ در یک میلیون نفر بوده است.

وی با اشاره به تهیه کتابچه مطالعات علمی در این زمینه افزود: ۸۰ درصد بیماران بستری و فوت شده شامل کسانی می‌شود که واکسن نزدند، بر اساس آمار اعلام شده مرگ و میر ناشی از کرونا در کشور ۱۴۲ هزار نفر بوده که ۱۳۲ هزار نفر این افراد مربوط به زمانی بوده که واکسیناسیون انجام نشده و فعال نبوده است، تنها ۱۰ هزار نفر پس از انجام واکسیناسیون فوت کردند که این افراد هم یا واکسن نزده بودند یا بیماری زمینه‌ای داشتند.

عین‌اللهی ادامه داد: پیش از انجام واکسیناسیون ۳۰۰ شهید سلامت داشتیم و بعد از انجام واکسیناسیون این تعداد به حداقل رسید. ما با واکسیناسیون روزهای بدون مرگ و میر را در کشور داشتیم، در شرایط فعلی نیز که سویه امیکرون شیوع پیدا کرده کنترل خوبی انجام شده است.

وزیر بهداشت و درمان یادآور شد: ایران رتبه ۱۲ در جهان و اول را در منطقه از جهت پذیرش‌های کرونا را به استناد  پایگاه استنادی اسکوپوس دارد، بیش از ۱۱ هزار و ۹۰۰ مقاله، پایان نامه علمی در این زمینه چاپ شده است و جمهوری اسلامی ایران از کشورهای موفق در کنترل بیماری کرونا بود و این افتخار بزرگی برای ما است که به کمک دولت‌ و مجلس انجام گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha