به گزارش خبرنگار ایرنا، سید محمد مهدی هاشمی روز جمعه در بازدید جمعی از خبرنگاران استان بوشهر از سد باغان به عنوان مهم ترین پروژه وزارت نفت در جنوب استان بوشهر افزود: شرکت گاز فجر جم پیش از این نیز ۱۵۸ میلیارد تومان در پروژه سد باغان سرمایه گذاری کرده بود که با اعتبار مصوب کنونی رقم سرمایه گذاری این شرکت به ۳۷۳ میلیارد تومان می رسد.
وی تاکید کرد: کمبود آب باعث شده امروز احداث سد باغان در اولویت پروژه های وزارت نیرو و نفت قرار گیرد.
هاشمی یادآور شد: جم تنها شهرستان استان بوشهر است که آب مورد نیاز آشامیدن، کشاورزی و صنایع آن از دل زمین تامین میشود.
سد باغان از نوع بتنی غلتکی با ارتفاع ۵۶ متر و طول تاج ۳۱۱ متر با حجم مخزن ۳۲ میلیون مترمکعب است که عملیات اجرایی آن از سال ۹۲ آغاز و تا سال ۱۳۹۵ سیستم انحراف آب این سد شامل فرازبند، گالری انحراف آب و دایک جانبی به ارتفاع ۳۰ متر تکمیل شد و در زمان حاضر بدنه اصلی سد در حالدستساخت است.
سیستم انحراف این سد شامل یک فرازبند به ارتفاع ۲۶ متر و یک کالورت ۲ دهنه به طول ۱۱۵ متر است که در سیلاب های سالهای اخیر، عملکرد کنترلی و انحراف آب را بخوبی انجام داده است.
همچنین سازه دیگر و بزرگی که برای کنترل فرار آب در مخزن به دلیل شرایط توپوگرافی ساخته شده، دایک جانبی است که احجام این سازه تنها به اندازه یک سد است.
ارتفاع دایک جانبی سد باغان ۳۰ متر و حجم بتن آن ۵۰ هزار مترمکعب است و علاوه بر کنترل آب، بخشی از جاده دسترسی به خط انتقال و لوله های خط انتقال از روی تاج آن عبور خواهند کرد.
پیشرفت بدنه سد باغان هم اکنون ۹۰ درصد و کل طرح سد باغان( شامل تجهیز کارگاه، جاده دسترسی، سیستم انحراف آب، دایک جانبی، حوضچه آرامش و دیگر تاسیسات و ابنیه فنی) ۸۷ درصد برآورد میشود.
سد باغان در شهرستان های جم و دشتی استان بوشهر قرار دارد و آب آن به این ۲ شهرستان میرسد به نحوی که آب صنعت در جم آب آشامیدنی بخش ریز و انارستان این شهرستان و آب بخش کشاورزی دشتی را تامین میکند.
نحوه تخصیص آب سد باغان، به میزان ۲.۱ میلیون مترمکعب به بخش شرب، ۶ میلیون مترمکعب صنایع و پنج میلیون مترمکعب کشاورزی است.
پروژه سد باغان دارای خط انتقال با ۲۷ کیلومتر طول است و دارای ابنیه فنی شامل یک مخزن پنج هزار مترمکعبی، یک مخزن یکهزار مترمکعبی و ۲ ایستگاه پمپاژ است.
این خط از محل سد باغان آبگیری شده و علاوه بر انتقال آب به صنعت در شهرستان جم، آب آشامیدنی بخش ریز و انارستان و روستاهای تابعه تا تنگمان و جمال آباد این شهرستان را تامین میکند.
خط لوله از جنس فلزی و با قطر ۶۰۰ میلی متر (۱۷.۳ کیلومتر) و ۴۵۰ میلی متر (۱۰ کیلومتر) و دارای ۲ ایستگاه پمپاژ است.
هم اکنون پیشرفت فیزیکی خط انتقال سد باغان با ۴۵۰ ملیارد توان سرمایه گذاری ۸۲ درصد است.
نظر شما