تعلل آمریکا و افزایش تحرکات صهیونیست ها برای اخلال در روند مذاکرات وین

نیویورک - ایرنا- به رغم گذشت چند روز از پاسخ ایران به آخرین نسخه متن پیش نویس توافق وین و در حالیکه مذاکرات در انتظار پاسخ آمریکا است، همزمان با این تعلل واشنگتن، تقلای صهیونیست ها نیز برای اخلال در روند مذاکرات رفع تحریم ها و اثرگذاری بر نظرات دولت جو بایدن در این زمینه هر لحظه بیشتر می شود.

دولت بایدن برای تصمیم گیری درباره بازگشت به برجام، از سویی گرفتار اختلافات داخلی در آستانه انتخابات میاندوره ای کنگره در ماه نوامبر است، و از سوی دیگر تحت القائات و فشارها رژیم صهیونیستی قرار دارد که سعی در اخلال در روند مذاکرات وین و نیز گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا دارد.

پایگاه خبری آکسیوس عصر شنبه به وقت محلی به نقل از مقامات رژیم صهیونیستی و آمریکایی ادعا کرد دولت بایدن در روزهای اخیر به تل آویو اطمینان داده که در مذاکرات امتیازات جدیدی نداده است.

این تارنمای آمریکایی - صهیونیستی به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت: توافق ممکن است نسبت به دو هفته پیش نزدیک‌ تر باشد، اما هنوز درباره نتیجه مذاکرات ابهام بوده و شکاف ها و خلاء هایی وجود دارد. در هر حال، توافق قریب‌الوقوع به‌نظر نمی‌رسد.

مقامات آمریکایی ادعا کردند: در هفته گذشته، مقامات کاخ سفید به همتایان اسرائیلی خود اطمینان دادند که به ‌رغم ادعاهای مطبوعاتی، هیچ امتیاز جدیدی داده نشده است.

تارنمای صهیونیستی – آمریکایی آکسیوس به نقل از یک مقام صهیونیستی نوشت که اخیرا مذاکرات با واشنگتن درباره تهران سخت ‌تر شده است. سیاست ما این است که به رویارویی آشکار درخصوص توافق هسته‌ای ایران با واشنگتن مانند آنچه توسط نتانیاهو در سال ۲۰۱۵ روی داد، نرسیم.

این مقام صهیونیستی با اشاره به مخالفت علنی نتانیاهو با اوباما در سال ۲۰۱۵ گفت: لاپید قصد ندارد تقابل علنی با بایدن بر سر توافق هسته‌ای راه بیندازد.

تارنمای آکسیوس در این مطلب نوشته است: اگر توافق هسته‌ای قبل از انتخابات نوامبر اعلام شود، می‌تواند دستاویزی سیاسی به بنیامین نتانیاهو، رهبر ائتلاف راست‌گرا بدهد تا علیه یائیر لاپید نخست‌وزیر کنونی اسرائیل استفاده کند.

آکسیوس پیش از این نیز اعلام کرده بود لاپید نخست وزیر موقت رژیم صهیونیستی در پیامی به کاخ سفید ادعا کرده که پیش نویس توافق وین از معیارهای برجام فراتر رفته و با خطوط قرمز دولت جو بایدن همخوانی ندارد و از آن تعدی کرده است.

بر اساس این گزارش، لاپید در دفتر کار خود با «تد دوتچ» رئیس کمیته خاورمیانه در مجلس نمایندگان آمریکا و «تام نیدز» سفیر آمریکا دیدار و با آنها در مورد مسئله ایران صحبت کرده بود.

به نوشته آکسیوس، پیام لاپید به این دو مقام آمریکایی این بود که پیش نویس توافق هسته ای اتحادیه اروپا که به متن نهایی معروف شده است با معیار های دولت بایدن همخوانی ندارد و امتیازات بیشتری به ایران در مقایسه با توافق هسته ای اولیه می دهد.

لاپید گفته بود: وقتی پیش نویس اتحادیه اروپا به ایران فرستاده شد ، به اصطلاح یک  پیشنهاد "نهایی" بود ، اما وقتی ایرانی ها پاسخ خود را فرستادند ، آنها نه تنها  این پیشنهاد را نپذیرفتند بلکه خواستار  امتیازات بیشتری هم نسبت به  توافق  ۲۰۱۵  شدند.

نخست وزیر موقت رژیم صهیونیستی با بیان این ادعا که زمان خروج از مذاکرات فرا رسیده است، مدعی شده بود: هر اقدام  دیگری پیام ضعف را به ایران ارسال می کند و اکنون زمان آن است که در مورد چگونگی جلوگیری از دسترسی ایران به سلاح هسته ای صحبت کنیم. 

این مقام صهیونیستی همچنین مدعی شده بود: اسرائیل محدود به هیچ توافق هسته ای نیست و هر کاری که لازم باشد برای جلوگیری از یک ایران مجهز به سلاح هسته ای انجام خواهد داد و همچنین با نیروهای وابسته به ایران در منطقه مقابله خواهد کرد.

ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عصر پنجشنبه به وقت محلی در پاسخ به سوالی درباره ارسال پیام یائیر لاپید نخست وزیر موقت رژیم صهیونیستی به کاخ سفید گفت: شکی نیست که ما با شرکای اسرائیلی خود در مورد برجام اختلافات تاکتیکی داریم. اما در مورد هدف کلی برجام، با یکدیگر همسو و هم نظر هستیم و معتقدیم که ایران هیچگاه نباید به سلاح هسته ای دست یابد.

این مقام وزارت خارجه آمریکا در تداوم ادعاهای آمریکا ادامه داد: دیپلماسی پیرامون بازگشت متقابل به پایبندی به برجام موثرترین وسیله برای دستیابی به این هدف است.

به گزارش ایرنا، دور جدید مذاکرات رفع تحریم‌های ایران پس از وقفه‌ای پنج‌ ماهه ۱۳ مردادماه در شهر وین آغاز شد و این مذاکرات پس از چهار روز  ۱۷ مرداد ماه با بازگشت هیات ها به پایتخت ها پایان یافت.

برگزاری این دور از مذاکرات در پی آن صورت گرفت که مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روزنامه فایننشال‌تایمز ادعا کرد بسته پیشنهادی جدیدی روی میز گذاشته که شامل راهکارهای به روز درباره رفع تحریم‌ها و گام‌های هسته‌ای ایران است.

در پی پایان یافتن این دور از مذاکرات، مقامات  آمریکایی و اتحادیه اروپا ادعا کردند که متن نهایی به همه طرف‌ها ارائه شده که قابل تغییر نخواهد بود و بایستی یا پذیرفته شود و یا شکست مذاکرات اعلام شود که این این ادعا از سوی مقام وزارت خارجه ایران رد و اعلام شد که با توجه به ادامه بحث‌ها درباره چند موضوع مهم باقی‌مانده، هنوز در مرحله‌ای قرار نداریم که از نهایی شدن متن توافق در وین سخن بگوییم.

رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز اعلام کرد که توافقی (در مورد مذاکرات هسته‌ای) بدست نیامده است زیرا تا زمانی که در مورد همه مسائل توافق نشود، توافقی وجود نخواهد داشت.

پنج روز از ارائه پاسخ مکتوب ایران به متن پیشنهادی اتحادیه اروپا می‌گذرد و دولت جو بایدن به رغم ادعای رویکرد دیپلماسی در قبال ایران و تلاش برای بازگشت به برجام، همچنان سرگرم مطالعه نظرات مطرح شده است.

شبکه خبری بلومبرگ به نقل از یک دیپلمات اروپایی آشنا به مذاکرات وین که در تماس با مقامات آمریکایی است، گزارش داد که اتحادیه اروپا پاسخ ایران به طرح احیای توافق هسته‌ای را «سازنده» می‌داند.

این شبکه خبری افزود که این اظهارات نخستین نشانه مثبت درباره موضع ایران بشمار می‌رود که به طور رسمی پاسخ خود را ارائه کرده است. مقام اروپایی که خواست تا نامش فاش نشود، گفته است که پاسخ‌های ایران به طرح اروپا نیازمند مطالعه است و دیگر طرف‌های درگیر در مذاکرات از جمله آمریکا، چین و روسیه نیز باید درباره آن نظر دهند.

گفت‌ وگوها در حالی به مراحل سرنوشت‌ساز رسیده که رسیدن به خط پایان و توافق نهایی معطل تصمیم‌های سیاسی غرب بویژه ایالات متحده آمریکا به عنوان طرف نقض کننده توافق سال ۹۴ است.

هیات جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که لازمه رسیدن به توافق، پایدار بودن رفع تحریم‌ها به نحوی تضمین شده است و اینکه موضوعی نباید به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران در آینده باقی بماند و به دنبال توافقی است که در آن انتفاع اقتصادی مردم تامین، تجارت خارجی ایران رفع و محدودیت‌های غیرقانونی فروش نفت برداشته شود. از این منظر، اگر طرف مقابل مطالبات منطقی ایران و الزامات شکل‌گیری یک توافق پایدار و قابل اتکاء را بپذیرد، توافق نهایی حاصل خواهد شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha