به گزارش خبرنگار ایرنا، مصطفی جمالی روز سه شنبه در گفت و گوی تلویزیونی به مناسبت هفته دولت افزود: بر اساس گزارشهای ارائهشده از سازمان بهداشت جهانی، شاخص اهدای خون در ایران در مقایسه با اروپا و آمریکا برابری میکند و در یکی دو مورد هم از آنها برتر هستیم.
جمالی اظهارداشت: در گزارش سازمان بهداشت جهانی آمده است که ایران در بین کشورهای منطقه مدیترانه شرقی به عنوان مرجع منطقه در حوزه فعالیتهای اهدای خون قرار دارد.
وی ادامه داد: سازمان انتقال خون، وظیفه تهیه و توزیع خون را به عهده دارد و دارای فرایندهای پیچیده است که از استانداردهای سخت و به روز در دنیا تبعیت میکند تا خون سالم مورد نیاز مراکز درمانی و بیمارستانی را فراهم آورد.
جمالی اظهارداشت: سازمان انتقال خون دارای آزمایشگاههای پیچیده با کنترل کیفیت بالا و در حد استانداردهای کشورهای پیشرفته است.
وی افزود: در این سازمان خدماتی مانند گلبول فشرده، پلاسما، پلاکت، بانک خون بندناف، خون اشعه دیده به صورت تخصصی انجام میشود و دانش آن هم وجود دارد و بر این اساس خدمات ارائه میدهد.
بانک خون سازگار
مدیرعامل سازمان انتقال خون درباره بانک HlA (خون سازگار) گفت: فعالیت این بانک برای انجام پیوند است که خون سازگار را شناسایی میکند و بر اساس آزمایش HlA که انجام میشود در این بانک از اهدا کننده و داوطلب آزمایشهایی گرفته میشود و در این بانک ثبت و مقایسه انجام میشود و بعد از آن، سازگاری پیوند انجام میشود.
جمالی تاکید کرد: در این بانک، روشهای مولکولی پیشرفته داریم که با دقیقترین روشها این آزمایشها را انجام میدهیم همچنین زیرساختهای علمی در سازمان انتقال خون در این خصوص وجود دارد.
بانک خون بند ناف
جمالی درباره بانک خون بند ناف گفت: در خون بند ناف، سلولهای بنیادی وجود دارد و اگر کسی نیاز به این سلولها داشته باشد، خونهایی که در بانک خون انتقال خون ذخیره شده است به صورت رایگان ارائه داده میشود و این خون به مصرف بیماران سرطان خون یا بیماران تالاسمی پیوند داده میشود.
وی ادامه داد: در حال حاضر، حجم خون ذخیره شده در بانک خون بند ناف به دلیل هزینههای بالای نگهداری و تستهای که باید انجام شود، کم است و نیاز به حمایت مسئولان دارد؛ این در حالی است که در کشوری مانند آلمان ۱۳ میلیون عضو در این بانک وجود دارد؛ سالانه ۲ هزار نفر نیاز به پیوند دارند بنابراین در این بخش ما نیازمند حمایت دولت هستیم و نیاز است که خدمات این بانک را توسعه دهیم.
در سالهای گذشته ما میتوانستیم در استانها و شهرهای بزرگ در حد ۲۰ تا ۳۰ درصد پاسخگوی نیاز بیمارستانها باشیم اما اکنون می توانیم ۱۰۰ درصد از نیاز بیمارستانها به خون و فرآوردههای آن را پاسخگو باشیم
سازمان انتقال در دولت سیزدهم
مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: در سالهای گذشته ما میتوانستیم در استانها و شهرهای بزرگ در حد ۲۰ تا ۳۰ درصد پاسخگوی نیاز بیمارستانها باشیم اما اکنون می توانیم ۱۰۰ درصد از نیاز بیمارستانها به خون و فرآوردههای آن را پاسخگو باشیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر سطح ذخیره خون در کشور در حد خوب و بالا است به عنوان نمونه در استان سیستان و بلوچستان در این اواخر در وضعیت قرمز قرار گرفته بودیم و سطح ذخیره خون در حد دو تا سه روز بود اما اکنون ذخیره در حد ۱۲ روز است؛ بنابراین سطح ذخیره خون در کشور خوب و در حد بالاست.
جمالی تاکید کرد: اکنون با برنامهریزیها و اقدامات خوبی که در زمینه اهدای خون انجام شده است، وجه احساسی اهدای خون کاهش پیدا کرده است و اهدای خون به صورت کاملاً مسئولانه انجام میشود و این وضعیت حاکم است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه ما در انتقال خون، اهدا کنندگان را به نام سربازان و کارکنان اهدای خون را به نام سرداران اهدای خون میشناسیم، تاکید کرد: در چند سال اخیر حتی دیده نشد با وجود اینکه بیمارستانهای زیادی ساخته شده است حتی یک مرکز اهدای خون ساخته شود و ما با همان امکانات ۱۰ سال گذشته کار کردیم؛ بنابراین نیاز به حمایت بیشتر دولت داریم تا بتوانیم فعالیت ها و مراکز انتقال خون را در کشور توسعه دهیم.
سازمان انتقال خون و کرونا
جمالی خاطرنشان کرد: بعد از شیوع کرونا در جهان شاهد بودیم که در کشورهای توسعهیافته حدود ۳۰ درصد اهدای خون کاهش پیدا کرد و این در حالی بود که در کشور ما با یاری و کمک داوطلبان اهدای خون و همینطور زحمات شبانهروزی کارکنان انتقال خون فقط در حد هشت درصد کاهش اهدای خون را شاهد بودیم و با همه سختیها که در دوران کرونا بود در بهترین وضعیت سلامت توانستیم اهدای خون را در بهترین شرایط و سالمترین وضعیت ادامه دهیم.
وی خاطرنشان کرد: از تلاشهای کارکنان اهدای خون که به صورت مظلومانه در دوران کرونا فعالیت کردند، قدردانی میکنم و تعدادی از همکاران ما به کرونا مبتلا و چند نفر هم شهید شدند.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ادامه داد: اکنون ۴۰۶ پزشک در سازمان انتقال خون فعالیت میکنند و اگر در هر سال ۳۰۰ روز و فعالیت برای هر پزشک را در نظر بگیریم و هر پزشک ۳۰ نفر اهدا کننده را معاینه کند، حدود ۲۷۰ هزار واحد خون یک پزشک در طول فعالیت کاری خود را تقدیم به نیازمندان می کند و از هر واحد خون اهدایی هم نیاز سه بیمار را تامین میکند و این نشان از اهمیت کار پزشک در انتقال خون را دارد؛ بنابراین از مسئولان میخواهیم که توجه بیشتری به سازمان انتقال خون شود.
برنامههای توسعه سازمان انتقال خون
مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: توسعه سازمان انتقال خون باید به سمت عدالت محوری حرکت کرد؛ در گذشته در سطح کشور ۱۱ مرکز را داشتیم که برنامه غربالگری در این مراکز انجام میشود و می خواهیم به سمتی برویم که این برنامه غربالگری در همه استان ها ایجاد شود و اکنون چهار مرکز هم در دست راه اندازی است و تا آخر سال قصد داریم که در همه استان ها این برنامه راه اندازی شود.
وی عدالت در راه اندازی واحدهای اهدای خون در کشور را از دیگر برنامه های توسعه سازمان انتقال خون نام برد و تاکید کرد: بسیاری از شهرها و همینطور در سطح روستاها ما واحد اهدای خون نداریم و با حمایت دولت در صدد هستیم که سامانه سیار که همان اهدای خون اتوبوسی است، راه اندازی کنیم تا بتوانیم اهدای خون در مناطق روستایی را هم انجام دهیم.
جمالی افزود: از دیگر برنامههای سازمان انتقال خون در مبحث توسعه این سازمان، استفاده بیشتر از خون کم «لکوسیت» است تهیه و آماده سازی خون کم «لکوسیت» هزینه دارد و اکنون ۲۵ درصد از خون های اهدایی شامل خونهای کم «لکوسیت» است و ما این برنامه را داریم که این میزان را برای امسال به ۶۰ درصد برسانیم و بعد از آن هم به ۱۰۰ درصد خواهد رسید زیرا دریافت این نوع خون بسیار کم عوارضتر است .
وی در مورد تستهای آنتی بادی هم گفت: انجام تستهای آنتی بادی به سیستم اضافه میشود و خدمات نوین انتقال خون با حمایت های بیشتر دولت توسعه خواهد یافت و در یکی دو سال آینده این موضوع ساری و جاری خواهد شد و ما در این زمینه می توانیم در حد کشورهای پیشرفته فعالیت داشته باشیم
کیفیت خون
مدیرعامل سازمان انتقال خون در مورد کیفیت خون در ایران گفت: مهمترین بخش در مورد کیفیت خون های اهدایی، مصاحبه پزشک با اهدا کننده است، سوالهایی در این زمینه پرسیده می شود که این موضوع هم برای اهدا کننده و هم برای گیرنده و مصرف کننده خون بسیار مهم است که هم برای اهدا کننده و هم دریافت خون ضرر نداشته باشد.
جمالی افزود: بعد از تایید پزشک و انجام تست «هموگلوبین»، خونهای اهدایی که تایید شدند و با آزمایشهایی که روی آن انجام میشود، خون اهدایی در زنجیره مصرف قرار میگیرد.
وی اضافه کرد: بر روی خونهای اهدایی، آزمایش هپاتیت "B" ،" C" و "HIV" انجام میشود و غربالگریها در این زمینه مورد نظر ویژه است.
مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: اکنون ۲۰۴ مرکز انتقال خون در کشور فعالیت میکند و در هفته دولت نیز ۶ مرکز دیگر افتتاح خواهد شد و این مراکز به حدود ۲۱۰ مرکز خواهد رسید که در برخی از مراکز ما در کشور فعالیت های کامل انتقال خون انجام می شود اما برخی دیگر در حد اهدا هستند و در هفته دولت در استان لرستان سه مرکز افتتاح خواهد شد.
وی تاکید کرد: سازمان انتقال خون ایران با استفاده از شبکه ملی خون رسان که در همه استانهای کشور راه اندازی شده است، برای تامین خون در سراسر کشور آمادگی دارد و خون مورد نیاز با استفاده از این شبکه در همه کشور تامین میشود.
نظر شما