به گزارش خبرنگار ایرنا، اگرچه تشنگی و کم آبی بوشهر تفتیده بر کرانه دریای پارس از دیرباز وجود داشته و مردمان ساکن در سرزمین آفتاب درخشان و شرجی و گرما همواره برای تامین مایه حیات سختی های زیادی را متحمل می شدند، اما در دهه های اخیر در پرتو خدمات رسانی و محرومیت زدایی نظام جمهوری اسلامی بخش زیادی از آب این استان از طریق خط انتقال از استان های همجوار تامین شد و مشکلات را کاهش داد.
بروز خشکسالی های ۱۵ سال اخیر در عین افزایش جمعیت و توسعه صنعتی که نیاز به آب را بالا برده است، باعث شد تا مشکلات قطعی، افت فشار، کم آبی و نوبت بندی دوباره در سال های اخیر به شهرها و روستاهای این استان بازگردد.
تاریخچه پروژه آب شیرین کن ۷۰ هزار مترمکعبی نیروگاه اتمی بوشهر
طوریکه کاهش شدید منابع آبی براثر خشکسالی متوالی و بارندگیهای کم در استانهای فارس و کهگیلویه و بویر احمد که بیش از ۸۰ درصد آب آشامیدنی استان بوشهر را تامین میکنند، باعث شد تا میزان آب انتقالی به استان بوشهر تا حد قابل توجهی کاهش یابد و در سال ۹۷ این عامل سبب بروز مشکلات زیادی برای مردم شد و مسئولان را بر آن داشت تا با اجرای طرحهای آبرسانی مساله را چاره کنند.
بر اساس سند چشم اندار تامین آب شرب استان بوشهر که در سال ۹۱ تنظیم و به روز شده است، یکی از منابع تامین آب این استان به شکل شیرین کردن آب دریا است و یکی از فرصتهایی که بخوبی میتواند در این راستا مورد استفاده قرار گیرد بهره بردن از نیروگاه اتمی و سیستمهای پیوست آن است.
یکی از راهکارهای کاهش وابستگی استان بوشهر از نظر تامین منابع آبی به استانهای همجوار تاسیس آب شیرین کنها است که براین اساس در زمان حاضر ۱۶۰ هزار مترمکعب آبشیرینکن در دست اجرا دارد که از این میزان حدود ۴۰ هزار مترمکعب مربوط به آبشیرینکنهای بوشهر، شیف، گلستان ( عسلویه) و کنگان وارد مدار تولید شده و ۱۲۰ هزار مترمکعب مابقی نیز در سه سال آینده وارد مدار تولید میشود.
هم اکنون استان بوشهر دارای ۳۸ شهر و ۶۲۴ روستا با یک میلیون و ۲۵۱هزار و ۲۹۱ نفر جمعیت است و در زمان حاضر ۸۱۹ کیلومتر خط انتقال آب، سه هزار و ۷۶ کیلومتر شبکه توزیع، ۳۰۰ هزار مترمکعب مخزن ذخیره و ۳۰ ایستگاه پمپاژ کار آبرسانی به مردم شهرهای این استان را برعهده دارند.
از دیرباز تاکنون بخش عمده آب مورد نیاز ساکنان استان بوشهر از منابع خارج از این استان تامین میشده است؛ امروز ۵۳ درصد این نیاز آبی از سد کوثر در استان کهگیلویه و بویراحمد و ۲۶ درصد از خط آبرسانی چشمه ساسان کازرون استان فارس تامین میشود و تنها هشت درصد از این نیاز را چاهها و آب شیرینکنهای داخلی پاسخ میگوید.
نیاز روزانه آب شرب استان بوشهر در زمان حاضر بیش از ۴۰۰ هزار متر مکعب آب است و برخی نیز تخمین زدهاند که این میزان بزودی به ۵۰۰ هزار متر مکعب افزایش یابد.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تامین اعتبار، اجرای طرح های آبرسانی و احداث و افزایش ظرفیت آب شیرین کن ها تاکنون بخشی از مشکلاتی که در زمینه آب آشامیدنی در نقاط مختلف استان بوشهر در سال های گذشته وجود داشت، کاسته شده است
در میان پروژههای شیرین سازی آب دریا، پروژه آب شیرینکن ۷۰ هزار مترمکعبی نیروگاه اتمی بوشهر از جمله خواستههای برزمین مانده این استان بود؛ پروژهای که سال ۹۲ طراحی شد، در ۲ دولت گذشته در اندازه وعده باقی ماند و رنگ و بوی عملیاتی به خود نگرفت.
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر و استاندار و دیگر مسئولان این استان در سفر ۱۶ مهرماه سال گذشته رئیس جمهور و هیات دولت سیزدهم به استان بوشهر یکی از خواسته های اصلی خود از آیت الله رئیسی را صدور دستور حل مشکل آب در این استان مطرح کردند که در این راستا علاوه بر اختصاص اعتبار هنگفت برای بخش آب این استان رئیس جمهور سازمان انرژی را مامور کرد تا به عنوان بخشی از مسئولیت اجتماعی نیروگاه هسته ای بوشهر ساخت آب شیرین کن ۷۰ هزار متر مکعبی در این استان را بر عهده بگیرد.
آیتالله رئیسی در بازدید از نیروگاه اتمی، در راستای حل مشکل آبی بوشهر سازمان انرژی اتمی را مامور به اجرای این طرح کرد و در میان مصوبههای این سفر قرار گرفت.
دستور و ماموریت ویژه رئیس جمهور به سازمان انرژی اتمی برخلاف تصور برخیها تنها درحد یک خواسته نبود و مسئولان نیروگاه اتمی در راستای ایفای مسئولیتهای اجتماعی خود نسبت به مردم این استان از فردای آن روز به یاد ماندنی کار بررسیهای خود را در قالب یک "دو ماراتن"در خصوص نحوه انجام کار و جانمایی اجرای پروژه آب شیرین کن ۷۰ هزار مترمکعبی آغاز کردند.
در همین ارتباط بود که محمد اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی سوم تیر ماه سال جاری سفری یک روزه به استان بوشهر در بدو ورود به این استان در جمع خبرنگاران احداث آب شیرین کن ۷۰ هزار مترمکعبی انرژی اتمی را از جمله مطالبههای مردم این استان عنوان کرد و گفت: "با عملیاتی کردن این پروژه دیگر از شرمندگی مردم استان نخل و آفتاب بیرون می آییم".
محمد اسلامی این را هم یادآور شد که با توجه به مشکل کمبود آب در استان بوشهر سازمان انرژی اتمی سالها است که به دنبال احداث آب شیرین کن برای این استان است و در همین ارتباط قرار است بدون هیچگونه پیگیری اداری نسبت به جانمایی پروژه آبشیرین کن ۷۰ هزار مترمکعبی اقدام شود.
معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی در آن سفر اعلام کرد: متخصصان و مدیران مربوطه در بحث طراحی و مهندسی آبشیرین کن مطالعات تکمیلی را انجام داده و سیستمی برای اجرای این پروژه انتخاب و در دستور کار قرار داده شده و بزودی وارد عملیات اجرایی میشویم.
او در باره آبشیرین کن ۷۰ هزار مترمکعبی نیروگاه اتمی بوشهر توضیح داد: زمین مورد نیاز برای تاسیس این واحد آب شیرین کن در اختیار قرار گرفت و طراحی پیشرفته آن آغاز شد.
نکته اصلی در اجرای پروژه آب شیرین کن ۷۰ هزار مترمکعبی اتصال آن به شبکه توزیع بود که براساس بررسی های انجام شده منطقه ای که قرار است این پروژه در آن اجرا شود جایی است که از ظرفیت موجود میتوان برای اتصال به شبکه توزیع بهره برد.
۲ ماه که از آن سفر گذشت در میان فهرست پروژههای اجرایی هفته دولت، نام پروژه ۷۰ هزار مترمکعبی آب شیرین کن نیروگاه اتمی بوشهر نیز دیده میشد؛ خبری سرشار از امید به بهبود مشکل کم آبی و جیرهبندی آب در استان بوشهر بود.
اکنون بعد از ۱۱ ماه بررسی دقیق یک گام اساسی برای تحقق این خواسته دیرینه مردم این استان برداشته شده است و با آغاز این پروژه یکی دیگر از مطالبه های بحق مردم این استان رنگ اجرایی به خود گرفته و برگ زرین دیگری از نمونه کار جهادی در کارنامه دولت سیزدهم در این استان به ثبت می رسد.
پروژهای با ۱۹۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری
در راستای تحقق این دستور رئیس جمهور روز گذشته ( جمعه چهارم شهریور) با حضور محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی عملیات اجرای ساخت آب شیرین کن ۷۰ هزار متر مکعبی در بوشهر پس از ۹ سال که دولت قبل آن را وعده کرده بود، توسط دولت سیزدهم محقق شد.
قرار است این پروژه با ظرفیت اولیه ۷۰ هزار متر مکعب در روز و قابلیت توسعه تا ۱۰۵ هزار متر مکعب در روز و سرمایه گذاری یکهزار و ۹۰۰ میلیارد تومان به عنوان بزرگترین آب شیرین کن بوشهر از سوی شرکت سبا نوین (زیر مجموعه سازمان انرژی اتمی) در زمینی به مساحت ۹ هکتار و با روش برداشت آب مستقیم از دریا به میزان ۲.۵ تا سه متر مکعب در ثانیه به اجرا در آید.
نام گذاری آب شیرین کن ۷۰ هزار متر مکعبی بوشهر به نام رئیسعلی دلواری
حالا آب شیرین کن ۷۰ هزار مترمکعبی نیروگاه بوشهر با گرفتن نام قهرمان دلواری برای بوشهریها جلوهای دیگر هم یافته است.
اسلامی در آیین آغاز عملیات اجرایی این پروژه گفت: در آستانه سالروز شهادت شهید والامقام رئیسعلی دلواری هستیم و بر همین اساس امروز با توافق مسئولان استانی آبشیرینکن را به نام شهید رئیسعلی دلواری نامگذاری کردیم که انشالله از برکت خون شهدا این طرح سریعتر اجرا شود.
آنطور که مدیر عامل شرکت سبا نوین (زیر مجموعه سازمان انرژی اتمی) گفت: مذاکرات با پیمانکار برای تسطیح، احداث خطوط لوله برداشت از آب دریا و برگشت بخشی از آن به دریا، تامین تجهیزات آب شیرینکن و دیگر مراحل اولیه اجرای پروژه از هفته گذشته انجام شده و بزودی قرارداد نهایی به امضا میرسد.
فضل اللهی در آیین آغاز عملیات اجرایی این پروژه بیان کرد: براساس عرف اجرای این گونه پروژهها ۲ تا ۲.۵ سال است اما قرار است با تلاش دست اندرکاران و حمایت مسئولان به ویژه وزیر نیرو، استاندار بوشهر و دیگر مسئولان استانی و کشوری این پروژه حیاتی در زمان کمتری به نتیجه برسد و مردم استان بوشهر طعم شیرین خدمت صادقانه و جهادی را بچشند.
بالاترین ظرفیت آب شیرین کنها در حاشیه خلیج فارس/ سهم ایران کمترین
امروز تغییرات اقلیم، دست کاری در اکوسیستم و عوامل محیطی موثر در تخریب اکوسیستم اتفاق افتاده و بایستی به منابع پایدار توجه کرد و به اصل طبیعی و ذاتی اکوسیستمی که خداوند در اختیار ما قرارداده است باز گردیم اینها بخشی از سخنان معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی در آئین آغاز عملیات اجرایی آب شیرین کن ۷۰ هزار مترمکعبی بوشهر بود.
به گفته محمد اسلامی امروز بالاترین ظرفیت آب شیرین کنهای دنیا براساس آمارها از خلیج فارس تامین میشود، این درحالی است که ایران کمترین سهم را از این امکانات دارد و همه دست اندرکاران وظیفه دارند تلاش کنند این مطالبه دیرینه مردم تامین شود.
تامین آب و برق توامان مناطق جنوب کشور
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران همچنین با اشاره به ایجاد ظرفیت ۱۰ هزار مگاوات برق هستهای در سواحل جنوبی به این نکته اشاره کرد که تصمیم داریم همان طور که برداشت آب از دریا برای فرآیندهای داخلی نیروگاه را در دستور کار داریم در کنار نیروگاه مجتمعهای آب شیرین کن هم ایجاد شود که بتوانیم آب و برق را توأمان به منطقه زیرپوشش بدهیم.
اسلامی همچنین گفت: موضوعی که بسیار حائز اهمیت است این است که صنعت هستهای یک تراز متفاوت در حوزه علمی و صنعتی ایجاد میکند.
او گفت: سازمان انرژی اتمی همانطور که با بهره برداری از واحد اول نیروگاه اتمی بوشهر کمک شایانی در تامین پایداری برق استان داشته، مصمم است در تامین آب نیز گامی اساسی در استان بوشهر بردارد.
دیگر پروژههای افتتاحی هفته دولت توسط رئیس سازمان انژی اتمی در بوشهر
اما مسئولیتهای اجتماعی نیروگاه اتمی در هفته دولت آورده دیگری نیز برای بوشهر داشت؛ بهره برداری از مجتمع آموزشی شهدای هسته ای بوشهر پس از ۱۰ سال بهترین هدیه به دانش آموزان این استان در آستانه آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۱- ۱۴۰۲ بود و ساختمان عظیم آموزشی که سالها معطل بر زمین مانده بود مورد بهره برداری قرار گرفت.
عملیات اجرایی مجتمع آموزشی شهدای صنعت هسته ای بوشهر ۱۰ سال پیش با هدف تربیت دانش آموزانی که بتوانند در آینده به عنوان افرادی شاخص به جامعه خود خدمت کنند به زمین زده شد و امروز با روحیه جهادی مسئولان دولت انقلابی سیزدهم افتتاح و دراختیار یک هزار دانش آموز استان بوشهر برای سه مقطع تحصیلی قرار گرفته شد.
مجتمع آموزشی شهدای صنعت هسته ای بوشهر با زیربنای ۱۵ هزار مترمربع در قالب ۳۶ کلاس درس با ۵۷ میلیارد تومان اعتبار احداث شده است و مجهز به کارگاههای آموزشی شیمی، فیزیک و الکترونیک است.
معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی در آئین بهره برداری از این مجتمع آموزشی به این نکته اشاره کرد که باید علم و دانش به فن و فناوری تبدیل شود نکته ای که تا به امروز کمتر به آن پرداخته و توجه شده است.
سفر یک روزه رئیس سازمان انرژی اتمی ایران محدود به افتتاح آب شیرین ۷۰ هزار مترمکعبی نبود و دستاوردهای دیگری از جمله افتتاح فاز نخست آب شیرین کن شماره چهار در مجموعه شهید عباسپور بوشهر با ظرفیت تولید ۱۰ هزار متر مکعب و افتتاح طرحهای میراث فرهنگی از جمله دیگر برنامه ها این سفر بود.
نظر شما