توسعه کشت‌های گلخانه‌ای سه بحران آب، امنیت غذایی و اشتغال کشور را حل می‌کند

کرمانشاه - ایرنا - رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان کرمانشاه با اشاره به خشکسالی‌های پیاپی در کشور و کاهش نزولات آسمانی، گفت: اکنون در حوزه کشاورزی سه چالش اساسی، آب، امنیت غذایی و اشتغال داریم که با توسعه کشت‌های گلخانه‌ای می‌توانیم از این سه بحران مرتبط بهم عبور کنیم.

«ایرج بهرامی» روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با طرح این سوال که با کمبود آب چگونه می توانیم تولید محصولات را بیشتر و امنیت غذایی ایجاد کنیم و از طرفی اگر آب نباشد و نتوانیم تولید داشته باشیم چگونه می توانیم اشتغال ایجاد کنیم؟، افزود: لذا این سه چالش را باید در پیوند باهم ببینیم و یکی از بهترین راهکارها برای حل آنها توسعه کشت‌های گلخانه‌ای است.

وی با اشاره به رویکرد کشاورزی کشورهای توسعه یافته، گفت: کشوری مانند هلند که مساحتش نسبت به خیلی از استان های ما کمتر است ولی چون از منابع اش، به ویژه در حوزه کشت های گلخانه ای خوب بهره برداری می کند، الان درآمدش در حوزه کشاورزی بیش از نفت ایران و به نوعی می گویند ۲ برابر فروش نفت ماست.

بهرامی مدیریت منابع آب بخصوص در حوزه کشاورزی  کشور را بسیار با اهمیت دانست و  توضیح داد: بیش از ۷۰ درصد منابع آبی کشور ما در حوزه کشاورزی مصرف می شود و این در حالی است که ایران در منطقه خشک و نیمه خشک جهان قرار دارد، میزان بارندگی در کشور ما ۲۵۰ میلیمتر است در حالی میانگین جهانی آن ۸۰۰ میلیمتر یعنی کمتر از یک سوم و از طرفی میانیگن تبخیر آب در دنیا ۷۰۰ میلیمتر است در حالی که در ایران، ۲ هزار و ۱۰۰ میلیمتر حدود سه برابر و این عوامل باعث شده ایران در شرایط خشکسالی آسیب بیشتری ببیند و اهمیت مدیریت آب در حوزه کشاورزی را صد چندان می کند.

کشت‌های گلخانه‌ای مصرف آب را کاهش می‌دهد

رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان کرمانشاه در ادامه در توضیح کاهش مصرف آب در کشت های گلخانه ای؛ گفت: برای مثال در فضای باز برای تولید یک کیلو گرم گوجه فرنگی حدود ۳۰۰ لیتر آب لازم است در حالی در محیط کنترل شده، این میزان به ۴۰ لیتر و حتی در رورش جدیدتر هیدرولیکی به ۲۰ لیتر کاهش می یابد و می‌دانیم چه مقدار در مصرف آب صرفه جویی می شود.

بهرامی همچنین اذعان داشت: در فضای باز در هر هکتار گوجه فرنگی حدود ۵۰ تن محصول تولید می شود در حالی در هر هکتار کشت گلخانه ای ۱۰۰ الی ۲۰۰ محصول برداشت می شود و این امنیت غذایی کشور را چندین برابر ارتقاء می دهد.

وی در خصوص اشتغالزایی روش کشت های گلخانه ای نیز گفت: در هر هکتار فضای باز یک نفر و یا حداکثر ۲ نفر مشغول به کار شوند، اما در کشت های گلخانه ای به طور میانگین حدقل ۱۰ نفر اشتغالزایی دارد لذا به خاطر حفظ منابع آبی، ارتقای بهره وری و امنیت غذایی و همچنین اشتغال زایی شده باید به رویکرد توسعه کشت های گلخانه ای روی بیاوریم. 

این کارشناس کشاروزی تنها مشکل توسعه کشت های گلخانه ای در کشور را سرمایه گذاری زیاد اولیه اش عنوان کرد.

توسعه کشت های گلخانه ای و کنترل شده در کرمانشاه در دست اجرا است

بهرامی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به خشکسالی و کم آبی در سالیان اخیر گفت: این خشکسالی ها باعث شده توسعه کشت های گلخانه ای و کشت در محیط های کنترلی در کشور ضرورت پیدا کند و در استان کرمانشاه نیز برای توسعه کشت های گلخانه ای برنامه های خوبی برنامه ریزی شود.

رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان کرمانشاه در ادامه از اجرای چندین طرح سایبان باغ و کشت در محیط‌های کنترل شده استان خبر داد و گفت: بزرگترین طرح سایبان باغ کشور به وسعت ۴۰ هکتار در روستای "گاکیه"  کرمانشاه هم اکنون با ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی در حال اجرا است.

بهرامی از مزیت های روش سایبان باغ را مدیریت مصرف آب عنوان کرد که ۶ الی ۱۰ برابر نسبت به باغات سنتی کمتر آب مصرف می شود و همچنین کاهش تبخیر آب، کاهش آفتاب سوختگی محصولات، کاهش خسارت آفاتی مانند تگرگ و افزایش کیفیت و یکدستی محصولات را از دیگر مزایای این روش باغبانی برشمرد.

وی با بیان اینکه در سال‌های آینده استان کرمانشاه در زمینه توسعه کشت های گلخانه ای رشد قابل توجهی می کند، از اجرای بزرگترین گلخانه غرب کشور در شهرستان اسلام آبادغرب به وسعت ۲۶ هکتار و یک طرح گلخانه دیگر در شهرستان سرپل ذهاب به وسعت ۲۵ هکتار خبر داد که به زودی به بهره برداری می رسد.

محصولات گلخانه ای جزو سالم ترین محصولات کشور است

این مقام مسئول در پایان صحبت های خود به این نکته اشاره کرد  که امروزه محصولات گلخانه ای جزو سالمترین محصولات کشور است و گفت: مصداق آن صادرات محصولات گلخانه ای ما به کشورهای عربی و روسیه است زیرا آنها به هیچ وجه محصولی قبول نمی کنند، مگر از فیلترینگ استاندارد بهداشتی پایانه ها مرزی آنان رد شود، و اگر محصولی استاندارد نداشته باشد، نمی پذیرند لذا این سند سلامت محصولات گلخانه ای ماست.

فعالیت ۱۲۵ هزار بهره بردار در بخش کشاورزی استان

استان کرمانشاه با بیش از ۹۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی و تولید سالانه چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی، دامی و باغی یکی از قطب های کشاورزی کشور است.

در این استان چهار میلیون و ۶۵۰ واحد دامی و بیش از یک هزار و ۳۳۳ واحد دامپروری صنعتی شامل ۷۰۰ واحد مرغداری گوشتی صنعتی، ۱۷۶ واحد گاوداری شیری، ۱۸۱ واحد پرواربندی گوساله و ۲۱۹ واحد پرواربندی بره فعال است.

در این استان همچنین ۲۴ واحد مرغداری تخمگذار، ۱۳ واحد پرورش بوقلمون صنعتی، ۹ واحد مرغ مادر گوشتی، چهار واحد جوجه کشی، ۲ واحد مرکز پرندگان زینتی، پنج واحد پرورش شترمرغ و بیش از ۳۰۹ هزار کلنی زنبور عسل و سایر واحدهای بخش روستایی و عشایری وجود دارد.

در کرمانشاه سالانه بیش از ۴۵۱ هزار تن انواع محصولات دامی شامل ۳۳۶ هزار تن شیرخام، ۳۶ هزار و ۳۰۰ تن گوشت قرمز، ۶۳ هزار و ۸۰۰ تن گوشت طیور، ۱۱ هزار و ۱۰۰ تن تخم مرغ و چهار هزار و ۸۳ تن عسل تولید می شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha