رضا علیخانی چهارشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه یکی از مشکلات اساسی مازندران در حوزه آب مربوط به بخش توزیع آب است، اظهار کرد: رفع تنش آبی از طریق مدیریت آب و بهسازی و توسعه شبکه توزیع آب از نقطه شروع، یعنی مخازن تا انشعابات یکی از موضوعاتی است که نیاز داریم نسبت به آن اقدامات لازم، جدی و کافی صورت بگیرد.
وی افزود: در حال حاضر مخازنی که در شهرها برای توزیع آب وجود دارد بعضا فرسوده یا غیر استاندارد هستند یا از ظرفیت کافی برخوردار نیستند؛ شبکه توزیع آب هم دچار مشکلات، چالشها و فرسودگیهای نسبی و شدید هستند. ضمن اینکه ضمن این که وجود شیرابهها و آلودگیهای سطحی بخشی از شیرابهها در سفرههای زیرزمینی نفوذ کرده است. بر همین اساس توسعه شبکه آب و فاضلاب یکی از اهداف کلان ما است.
این مسئول خاطرنشان کرد: استان ما ۶ میلیارد متر مکعب ظرفیت منابع آبی دارد که ۴.۵ میلیارد متر مکعب آبهای سطحی و ۱.۵ میلیارد متر مکعب از آبهای زیرزمینی است. میتوان گفت که این نسبت حدود ۷۵ به ۲۵ است؛ یعنی ۲۵ درصد از منابع آبی ما در استان را آبهای زیرزمینی تشکیل میدهند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مازندران تصریح کرد: ما در استان تقریبا ۳.۷ میلیارد متر مکعب آب برای مصارف آشامیدنی و کشاورزی نیاز داریم که حدود ۵۷ درصد کل منابع آبی استان است. ۸۰ درصد از همین ۳.۷ میلیارد متر مکعب نیاز کشاورزی و ۱۱ درصد نیاز آب شرب و مابقی مربوط به آب صنعتی و سایر موارد است.
علیخانی خاطرنشان کرد: نکته مهم این است که بیش از ۶۷ درصد به آبهای سطحی و ۳۳ درصد به آبهای زیرزمینی وابستگی داریم، این در حالی است که ۸۸ درصد آبهای سطحی ما درست مدیریت نمیشود و به دلیل ضعف در برخورداری از زیرساختهای مهار آب مثل سدهای مخزنی، سدهای انحرافی، کانالهای انحرافی، کانالهای توزیع آب و زهآبها با مشکل مواجه هستیم و فقط ۱۲ درصد از آبهای سطحی را میتوانیم مدیریت کنیم. از همین ۱۲ درصد آب سطحی مهار شده هم حدود ۵۰ درصد به دلیل فرسودگی شبکههای آبرسانی هدر میرود.
وی با اشاره به برداشت بیرویه از منابع آبی زیرزمینی استان، تصریح کرد: متاسفانه در بخش سفرههای زیرزمینی آب هم مشکل داریم. با حدود ۱۴۰ هزار حلقه آب کشاورزی و ۷۰۰ حلقه آب چاه که داریم به جرات میتوان گفت در آینده میانمدت سطح آب چاههای ما پایین میرود و هجوم آب دریا در سفرههای زیرزمینی باعث شور شدن آب چاه میشود و همین وابستگی ۳۳ درصدیمان به آبهای زیرزمینی هم با چالش مواجه میشود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مازندران اظهار کرد: با توجه به این وضعیتی که تشریح شد باید به فکر بهتر شدن وضعیت استان در مهار آبهای سطحی و بهبود زیرساختهای توزیع آب در استان باشیم. بر همین اساس نیز در این دوره مدیریت استان، تامین و ارتقاء کیفیت آب آشامیدنی در مناطق شهری و روستایی، ایجاد و تکمیل تصفیهخانههای آب و انتقال توسعهیافته و بهبودیافته آب آشامیدنی به شهرها و روستاها از موضوعات مهم مد نظر است. در عین حال اعمال الزامات محدودکننده زیرساختی که جلوی مصرف بیرویه آب را بگیرد نیز مد نظر داریم.
علیخانی خاطرنشان کرد: در بخشهایی از استان شبکه انتقال آب در شرف احداث و راهاندازی است. به دنبال این هستیم که ظرفیت ۱۲ درصدی مهار آبهای سطحی در مازندران را در یک فاز بتوانیم تا ۲۵ درصد افزایش دهیم و از طریق ایجاد سدهای جدید، سدهای انحرافی، شبکههای مهار آب و افزایش شبکههای انتقال آب بتوانیم چالشهای مدیریت منابع آب را حل کنیم.
وی افزود: خوشبختانه در حوزه آب منطقهای و آبفا کارهای بسیار اساسی در حال انجام است و چندین سد و تصفیهخانه در دست مطالعه و احداث و بهرهبرداری است. احیا و بازسازی کانالهای آب زراعی و آببندانها نیز به طور جدی در دستور کار است و پیگیری میشود.
این مسئول از نگاه ویژه به حل مشکل آب مناطق محروم استان خبر داد و گفت: بحث محرومیتزدایی در قالب طرحهای ملی مثل طرح ملی محرومیتزدایی روستایی در آبفا و طرح امام حسن مجتبی(ع) که ۱۲۸ روستای استان را زیر پوشش دارد از جمله اقدامات در حال انجام است. ۳۵۰ روستای جدید هم در نوبت هستند تا در قالب این طرح نسبت به حل مشکل آب آشامیدنی آنها اقدامات لازم صورت بگیرد. یکی از طرحها هم طرح شهید سلیمانی از محل تهاتر نفت است که مشکل آب مناطق روستایی را در استان مرتفع کنیم.
نظر شما