۲۲ شهریور ۱۴۰۱، ۸:۰۰
کد خبرنگار: 2087
کد خبر: 84884379
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

فقیه بزرگ شاهرودی، احیاگر آیین پیاده‌روی اربعین

۲۲ شهریور ۱۴۰۱، ۸:۰۰
کد خبر: 84884379
مهسا شانیان
فقیه بزرگ شاهرودی، احیاگر آیین پیاده‌روی اربعین

شاهرود - ایرنا - آیت الله سیدمحمود حسینی شاهرودی مرجع عالیقدر تشیع و یکی از مفاخر شاهرود، نخستین کسی است که پس از قرن‌ها در دوره معاصر پیاده‌روی به منظور زیارت اباعبدالله الحسین (ع) در اربعین را زنده کرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، پیاده‌روی به قصد زیارت امام حسین (ع) در چهلمین روز شهادت آن حضرت، سنتی دیرینه است که نه به چند دهه گذشته و نه حتی چند سده بلکه به همان دوران پس از شهادت ایشان و یارانشان برمی‌گردد. سنتی که نخستین بار حضرت زینب کبری (س) بنا نهاد و سپس جابربن عبدالله انصاری ادامه دهنده آن بود.

زیارت امام حسین (ع) در مناسبت‌های مختلف در طول سال از جمله شب‌های جمعه، نیمه شعبان، نیمه رجب و حتی روز عاشورا دستورهای مخصوص به خود را دارد اما شاید یکی از مهمترین آن‌ها زیارت اربعین است. اهمیت این زیارت تا بدانجاست که امام حسن عسکری(ع) آن را در کنار ادای نمازهای روزانه یکی از نشانه‌های فرد مومن می‌داند. همچنین در روایات از ائمه اطهار (ع) آمده است که پس از روز عاشورا تا ۴۰ شبانه روز خورشید در هنگام برآمدن و غروب کردن به رنگ قرمز خون آلود دیده می‌شد، گویی که آسمان هم بر سرور و سالار شهیدان خون گریه می‌کند.

این شیوه از زیارت که رایج‌ترین آن پیاده‌روی چند روزه از مسیر نجف تا کربلا را شامل می‌شود، تا قرن ها ادامه یافت. در برخی از دوره‌های تاریخی بنا بر شرایط کمرنگ و یا پررنگ‌تر می‌شد. در دوره معاصر اما مرجع تقلیدی اهل شاهرود بود که پیاده‌روی اربعین را زنده کرد و آن را به نمادی از تشیع تبدیل کرد.

آیت الله سیدمحمود حسینی شاهرودی کشاورززاده‌ای که در سال ۱۲۶۲ در روستای قلعه آقاعبدالله بخش بسطام شاهرود چشم به جهان گشود. می‌گویند جدش نیز فردی مومن، عالم و زاهد بوده است. آیت الله پس از آموختن صرف و نحو در حوزه علمیه بسطام برای ادامه تحصیل ابتدا به مشهد و سپس به نجف رفت و برای سال‌ها در آن جا ساکن شد. آیت الله العظمی حسینی شاهرودی از شاگردان آخوند خراسانی، شیخ انصاری، آقا ضیاء عراقی و میرزای نائینی بود.

آیت الله شاهرودی برای میرزای نائینی شاگردی خاص بود به گونه‌ای که گواهی او را گواهی ۲ عادل به حساب می‌آورد و به همین دلیل هم بود که آقا ضیاءالدین عراقی و سید ابوالحسن اصفهانی به این عالم برجسته لقب ذوالشهادتین یعنی صاحب ۲ شهادت را داده بودند و شاگردان خود را برای آزمون اجتهاد به نزدش می‌فرستادند.

خدمات آیت الله سید محمود حسینی شاهرودی به جهان اسلام و به ویژه شیعیان آنقدر بزرگ و بااهمیت است که آثارشان با گذشت چند دهه تا امروز همچنان پابرجا است. از تأسیس آموزشگاه و بازسازی مدرسه و ساخت شهرک مسکونی طلاب در نجف تا ساخت مسجد و حسینیه در کابل در گستره خدمات این مرجع گرانقدر است. آیت الله شاهرودی در شهرهای مختلف ایران نیز به ساخت مسجد و تأسیس مدرسه علمیه پرداخت، اما مهمترین اقداماتش تأسیس بعثه حج و زنده کردن پیاده‌روی زیارت اربعین است.

آن گونه که در خاطرات مرحوم حجت الاسلام سید علی اکبر محتشمی نقل شده است، حضور آیت الله سید محمود شاهرودی در زیارت اربعین در بین دیگر مراجع زبانزد بود: « معروف است که وی در این مراسم، نخست با پای پیاده از نجف خارج می‌شد و به سوی کربلا حرکت می‌کرد و سپس سایر آقایان، استادان و طلاب هم به دنبال وی به راه می‌افتادند و وقتی مراسم زیارت تمام می‌شد، بیشتر زائران از کربلا سوار وسیله نقلیه می‌شدند و به نجف بازمی گشتند؛ اما آیت الله شاهرودی در بازگشت هم پیاده به نجف بازمی‌گشت. معروف است که این مرجع بزرگ، چهل سفر با پای پیاده به زیارت امام حسین (ع) مشرف شد.»

امروز اما نه تنها ایرانیان بلکه همه مردم جهان، مسلمان و غیر مسلمان، تحت تأثیر سنتی بیش از هزار ساله که احیاگرش مرجع تقلیدی از دیار معلمان دین و اخلاق، شاهرود است، با پای پیاده به زیارت بزرگ مرد آزاده تاریخ می‌روند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha