به گزارش خبرنگار ایرنا ، بر اساس آمار رسمی جهاد کشاورزی مازندران امسال ۲۱۵ هزار هکتار از شالیزارهای استان زیر کشت اول برنج رفت که ۱۴۸ هزار هکتار ارقام محلی و ۶۸ هزار هکتار ارقام پرمحصول بود.
نخستین برداشت مکانیزه برنج مازندران امسال به صورت رسمی بیست و یکم تیر ماه در فریدنکنار آغاز و به محض برداشت محصول ، کشت دوم به روش نشاء دوباره عملیاتی شد و اکنون پس از گذشت ۲ ماه به مرحله خوشه دهی رسیده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با ذکر این نکته که به رغم کمبود آب و تنش خشکسالی ، رها شدگی زمین شالیزاری در کشت اول گزارش نشد ، گفت : البته بخشی از زمین های شالیزاری در پایین دست سد شهید رجایی در منطقه گوهر باران میاندرورد ، نکا و بهشهر به دلیل کمبود آب و کامل نشدن خوشه گیری ، عملکرد کمتری داشتند ، اما رها شدگی زمین رخ نداد.
احسان عباسپور در عین حال افزود: بررسی های کارشناسان برنج در مناطق ۶۴ گانه خدمات کشاورزی استان نشان می دهد که در مجموع به دلیل شرایط مناسب آب و هوایی بویژه در شالیزارهای منطقه غرب و مرکزی استان ، به طور متوسط امسال ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش عملکرد در واحد سطح را شاهد هستیم.
وی با بیان این که حدود ۲۱۰ هزار هکتار از زمین های شالیزاری استان به صورت مکانیزه یعنی با کمباین مخصوص شالی درو شده است ، ادامه داد : یکی از دلایل افزایش عملکرد ، گسترش مکانیزاسیون است ؛ یعنی امسال استفاده از از دستگاه های نشا کار ، کمباین مخصوص درو و بازسازی و نوسازی واحدهای شالیکوبی استان سبب شد تا علاوه بر کاهش محسوس سختی کار ، افزایش تولید را داشته باشیم.
خوشهدهی کشت دوم
کشت دوم برنج در مازندران به ۲ روش دوباره نشاء و یا دونوج ( پرورش ساقه شالی ) یا در اصطلاح فارسی رتون طی یک دهه گذشته بین شالیکاران مازندران تقریبا نهادینه شده است و بر اساس وضعیت آب و هوایی به خصوص روان آب های رودخانه ها کشت آن در مناطق مختلف استان متفاوت است .
همواره عمده کشت دوم به روش نشاء دوباره در مازندران در دشت ۱۱۰ هزار هکتاری هراز واقع در شهرستان های آمل ، بابل ، فریدونکنار و محمودآباد که حدود ۳۰ تا ۴۰ روز زودتر از منطقه شرق استان کشت و در نتیجه برداشت آن را انجام می دهند، از اهمیت خاصی برخوردار است.
از آن جایی که در سال زراعی جاری شالیکاران دشت هراز نسبت به سال زراعی گذشته حدود ۱۰ روز زودتر برداشت کشت اول را انجام دادند و از طرفی به دنبال بارندگی بهنگام دهه اول مرداد که برای شخم و شیار تاثیر گذاشت ، سبب شد تا کشت دوم به روش نشاء دوباره در این منطقه رونق بیشتری بگیرد ، به طوری که طبق اعلام رسمی جهاد کشاورزی مازندران حدود ۸۰ درصد این اراضی زیر کشت دوم به روش نشاء مجدد و پرورش رتون رفته است.
مشاهدات خبرنگار ایرنا نشان می دهد که هم اکنون شالیزارهای کشت دوم این مناطق به مرحله خوشه دهی رسیده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران استقبال شالیکاران از کشت دوم را بی سابقه توصیف کرد و گفت : امسال حدود ۵۷ هزار هکتار از زمین های شالیزاری استان نشاء مجدد و ۴۸ هزار هکتار به روش رتون زیر کشت رفته است.
عباسپور با ذکر این نکته که بخشی از شالیزارهای در کشت دوم به روش پرورش ساقه یا دونوج به دلیل کمبود آب صدمه دیده است ، افزود : تقریبا ۸۰ درصد کشت دوم شالیزارهای مازندران به مرحله خوشه دهی رسیده است.
طبق آمار جهاد کشاورزی مازندران پارسال ۸۵ هزار هکتار از شالیزارهای استان زیر کشت دوم برنج رفته بود که از این میزان ۲۵ هزار هکتار به روش نشاء مجدد و ۶۵ هزار هکتار به روش پرورش ساقه یا دونوج (رتون) بود.
کشت دوم برنج به دو صورت نشای مجدد و دونوچ یا رتون انجام می شود. در روش اول کشاورزان اقدام به آماده سازی دوباره شالیزار کرده که نیاز آبی آن همانند کشت اول بالا است و در روش دوم ساقه های باقی مانده از کشت نخست دوباره جوانه زده و پرورش داده می شود که نیاز به آب ان کمتر است.
کم رونقی بازار برنج مازندران
اگر چه محصول کشت اول برنج در مازندران برداشت و کشت دوم هم به مرحله خوشه دهی رسیده است ولی بررسی های خبرنگار ایرنا از بازار برنج استان نشان می دهد که همچنان داد و ستد در بازار عمده فروشی این محصوبل پس از گذشت ۶۰ روز از آغاز برداشت شالی کم رونق است. طبق اظهارات کارشناسان و کشاورزان دلیل اصلی این رکود طولانی به خاطر تردید افزایشی شدن قیمت برنج است.
بازار برنج مازندران در حالی دچار رکود شده است که طبق اعلام رسمی اتحادیه شالیکوبی داران استان هم اکنون به طور متوسط در هر یک از کارخانه های شالیکوبی استان ۵۰۰ تا ۸۰۰ تن برنج سفید آماده عرضه وجود دارد؛ وضعیتی که معاون جهاد کشاورزی مازندران از آن به عنوان خطر امنیت غذایی نام می برد.
عباسپور وضعیت بازار برنج در شالیکوبی های استان را کم رونق توصیف کرد و گفت : طبق برنامه معاونت اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر اعلام قیمت و خرید تضمینی ارقام برنج پرمحصول کیفی به خصوص شیرودی و فجر، شرایط خرید و فروش طی هفته جاری بهتر خواهد شد.
وی با بیان این که امسال حدود ۷۰ هزار هکتار از شالیزارهای استان زیر کشت ارقام پرمحصول رفته است ، افزود : در حال حاضر تمامی واحد های شالیکوبی استان مملو از برنج سفید آماده عرضه است ؛ شرایطی که به لحاظ امنیت حفظ و نگهداری و حوادث طبیعی برای این محصول استراتژیک خطرناک است.
عباسپور با اعلام این که وزارت جهاد کشاورزی وارد فرآیند بازار خرید برنج میشود ، ابراز امیدواری کرد که در هفته جاری رکود حاکم بر بازار با ایجاد تحرک پایان یابد.
مازندران ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور را تامین می کند.
نظر شما