معاون فرهنگی حوزه هنری گیلان روز سه شنبه در این رابطه گفت: سوگواری، در جوامع و سرزمین های گوناگون آئین های متفاوتی دارد و سرزمینی را نمی توان یافت که مردمش بنا به رسوم از چنین مراسمی به دور باشند.
محمد پرحلم افزود: آئین ها میراث معنوی سرزمینمان است و علاوه بر اینکه بیانگر قدمت و پیشینه تاریخی جامعهمان است، گویای هویت فرهنگی ما نیز هست.
وی اضافه کرد: گیلان با پیشینه ای کهن سرشار از آئینها و مراسمی است که هر یک در فصل ، زمان و مکان خود اجرا می شود و هر یک نشانگر فرهنگی کهن است.
وی اظهار داشت: سوگواری در تمام جوامع بشری دو وجه اصلی دارند : سوگواری خصوصی و سوگواری عمومی که هر دو بر مبنای خرده فرهنگ ها ارزش ها آداب اجتماعی شرایط جغرافیایی و باورهای مذهبی برگزار می شوند.
در ایران به طور عام و استان گیلان به طور خاص با توجه به تنوع بالای قومی و فرهنگی بخش عمده ای از مراسمی که تحت عنوان سوگواری برگزار می شوند در کلیات و جزئیات با هم متفاوت اند و این تفاوت در جنبه خصوصی سوگواری ها به مراتب بیشتر به چشم می خورد با این حال در جنبه عمومی سوگواری ها به خصوص پس از ورود به اسلام و ترویج فرهنگ تشیع در سراسر ایران آئین سوگواری بر مبنای باور شیعی دین اسلام فراگیر و یکی از وجه اشتراکات اقوام ایرانی گرویده به اسلام شد.
انتشار آلبوم فولکلور عاشورایی
چندی پیش نیز همزمان با ماه محرم آلبوم فولکلور عاشورایی زارِی زارِی از سوی حوزه هنری گیلان منتشر شد.
موسیقی عاشورایی، یکی از بخشهای مهم موسیقی مذهبی شیعیان است که این موسیقی در قالب روضهخوانی، تعزیه و مداحی با همراهی گروههای سینهزنی و زنجیرزنی، یکی از مهیجترین و باشکوهترین موسیقیها را از ابتدای ماه محرم تا چهلمین روز شهادت امام حسین(ع) به نمایش میگذارد.
این آلبوم شامل ۹ قطعه چون چاووشی،زاری زاری ،نوحه در وصف عمو عباس ،شیلان کشی،قوم بنی اسد ،چاووشی ۲،علم واچینی،یا حسین تشنه لب و ناله برز است.
آئین های سوگواری گیلان در فهرست ملی
همچنین ،۱۵ آئین از یکصد آئین ثبت شده گیلان در فهرست آثار ناملموس ملی مرتبط با حوزه عاشورایی است؛برخی از این آثار شامل تعزیه گیلان، علم واچینی، علم بندی ماسوله، تعزیه در ضیابر، کربزنی لاهیجان، یازدهم محرم رودبنه، تاسوعای آقاسید شرفشاه رضوانشهر، تشت گذاری اسالم، چهل علم گیلان، نظام مدیریت سنتی مراسم عزاداری دهه اول محرم در ماسوله است.
آئین هایی که بیانگر سبک زندگی مردم یک ناحیه بودند و حفظ و آگاهی از آن ها می تواند به حفظ هویت جمعی مردم یک قوم کمک کند.
کتاب آئین ها و آداب سوگواری در گیلان تلاشی در راستای ثبت و معرفی این آئین ها برای پیشگیری از فراموشی است.
نظر شما