به گزارش خبرنگار موسیقی ایرنا، کتاب «چِرنی اُپوس ۲۹۹ (با راهنمای تمرینات)» با گردآوری، تنظیم و توضیحات شهرام محذوف مدرس و نوازنده پیانو و ویولن، ترجمه شبنم محذوف و با مقدمه استاد علی رهبری موسیقیدان، آهنگساز و رهبر بینالمللی ارکستر منتشر شد.
هدف از نوشتن کتاب «چِرنی اُپوس ۲۹۹ (با راهنمای تمرینات)»، درک و یادگیری بهتر تمرینات به واسطه توضیحاتی است که برای هر کدام از آنها نوشته شده است. این کتاب دارای چهار بخش؛ تمرین شماره یک تا ۱۰ (آسان)، تمرین ۱۱ تا ۲۰ (متوسط)، تمرین ۲۱ تا ۳۰ (دشوار) و تمرین ۳۱ تا ۴۰ (بسیار دشوار) است که محذوف نکاتی را نیز در رابطه با اجرای اتودهای کتاب «چِرنی اپوس ۲۹۹» بیان کرده است.
همچنین در این کتاب در دو بخش؛ فرمهای موسیقی سازی همچون موتیف، جمله، تم، سوئیت، موومان، سونات، روندو، کنسرتو، اُوِرتور و فرمهای موسیقی آوازی همچون آریا، اُرگانوم، موتت، اوراتوریو و رکوئیم مطرح و تعریف شدهاند.
محذوف این کتاب را به هنرجویان پیانو، دانشجویان رشته موسیقی و تمامی علاقهمندانی که در این مسیر قدم نهادهاند، تقدیم کرده است. در بخشی از دیباچه این اثر به قلم محذوف آمده است: کتاب آموزش «چِرنی با راهنمای تمرینات اُپوس ۲۹۹» به صورتی نوشته شده که هنرجویان میتوانند بعد از آموزش کتاب «چِرنی با راهنمای تمرینات اُپوس ۵۹۹، نگارش توضیحات: شهرام محذوف» و کتاب «پیانیسیمو، مولف: شهرام محذوف» به ادامه آموزش پیانو بپردازند.
مهمترین عامل برای نوشتن توضیحات لازم برای اجرای تمرینهای کتاب چِرنی بالا بردن سطح کیفی تمرینات، نتیجه گرفتن بهتر و اجرای هر چه صحیحتر تمرینات این کتاب است.
بعد از تستهای انجام شده از هنرجویانی که برای تعیین سطح و آموزش پیانو به بنده مراجعه میکردند، به دفعات مکرر به این نتیجه رسیدم که بسیاری از آنان که این کتاب را به پایان رساندهاند و حتی اواسط تمرینات هستند، اتودها را به شیوه نادرست یا ناقص فراگرفتهاند که این کوتاهی یا از طرف خود هنرجو یا عدم اطلاع صحیح معلم در رابطه با اجرای درست این کتاب بوده است که به ناچار آموزش مجدد کتاب چِرنی را از ابتدا با هنرجویان آغاز میکردم که این امر باعث سرخوردگی، خستگی و کم شدن انگیزه هنری هنرجویان نیز میگردید. بنابراین تصمیم گرفتم توضیحاتی در رابطه با اجرای صحیح تمرینهای چِرنی به آن اضافه کنم و در دسترس اساتید، هنرجویان و هنردوستان قرار دهم.»
استاد علی رهبری موسیقیدان، آهنگساز و رهبر بینالمللی ارکستر نیز در مقدمه کتاب «چِرنی اُپوس ۲۹۹ (با راهنمای تمرینات)» نوشته است: «موسیقی هنری فراتر از صداست. موسیقی هنر بیان احساسات و یگانگی بین افراد با هر فرهنگ مختلف است. ضمن تشکر از جناب آقای شهرام محذوف اعلام مینمایم این کتاب مورد مطالعه دقیق بنده قرار گرفته و از فعالیتهای بسیار مفید و تاثیرگذار ایشان خرسند هستم. به هنرجویان و دانشجویان موسیقی این اطمینان را میدهم که این کتاب، تمام شاخصههای هنری، تکنیکی و زیباییشناسی برای نوازندگی را به صورت عمیق، دقیق و با ظرافت در اختیارشان قرار میدهد.
تمام نکات ذکر شده در این کتاب مسائلی هستند که همه هنرآموزان و دانشجویان رشته موسیقی باید مطالعه کرده و با دقت به آنها بپردازند تا نتیجه حاصل از آن مقبول واقع گردد و آثار اجرا شده دقیقا گویای مطلبی باشد که آهنگساز در نظر داشته است. لذا توصیه میکنم تمام نکاتی که در این کتاب نوشته شده را بسیار دقیق، رعایت کرده و با حساسیت بالایی به تمرین و نواختن آنها بپردازید. این تلاشها در جهت بهبود و بالابردن سطح فرهنگ آموزش بسیار مفید بوده و نقش بسیار مهم و به سزایی در پیشرفت هنرآموزان دارد و دانستن آنها برای هر هنرمندی واجب است.
مطمئنا زحمات عالی، ارزشمند و تاثیرگذار آقای شهرام محذوف در تاریخ موسیقی ما ثبت و ماندگار خواهد شد و همچنین نقش بسیار مهمی را برای موسیقی ایران به همراه خواهد داشت.»
مهران رشاد طراح جلد. زینب عزیزی با نتنگاری در انتشار کتاب «چِرنی اُپوس ۲۹۹ (با راهنمای تمرینات)» همکاری کردهاند، این کتاب در ۲۰۹ صفحه و شمارگان یکهزار نسخه توسط انتشارات موسیقی عارف منتشر شده است.
کارل چِرنی (Carl Czerny) (۲۱ فوریه ۱۷۹۱ – ۱۵ ژوئیه ۱۸۵۷ در شهر وین اتریش) نوازنده پیانو، مدرس موسیقی و آهنگساز چکسلواکیالاصل اهل اتریش بود. او در ۱۰سالگی در حضور لودویگ فان بتهوون آهنگساز و نوازنده پیانو برجسته، سونات شماره هشت پیانو (پاتتیک) او را اجرا کرد و آنچنان بتهوون را تحت تأثیر قرار داد که او را به شاگردی پذیرفت.
چِرنی بیش از یکهزار اثر موسیقی ساخت اما او امروز بیشتر به خاطر صدها مجموعه آموزشیاش برای پیانو معروف است. این موسیقیدان تالیفات مهمی از جمله کتابهای «چِرنی ۷۴۰ هنر چالاکی انگشتان در نواختن پیانو»، «چِرنی اُپوس ۲۹۹ مکتب سرعت» و «چِرنی اُپوس ۸۲۳ پیانیست جوان» را در زمینه نوازندگی پیانو از خود به جای گذاشته است.
از بین آثار آموزشی چِرنی دو مجموعه؛ «روش عملی برای مبتدیان اُپوس ۵۹۹» و «پیانیست جوان اُپوس ۸۲۳» بسیار مورد توجه هستند. هر کدام از این مجموعهها شامل دو جلد است.
شهرام محذوف اول شهریور سال ۱۳۶۴ در خانوادهای هنردوست متولد شد. عموی بزرگ وی عباس محذوف از نوازندگان ویولن بوده و از همان کودکی علاقه شدید شهرام محذوف به موسیقی او را در این راه تا فارغالتحصیلی از رشته موسیقی پیش برد. وی سال ۱۳۹۱ موفق به اخذ پذیرش از دانشگاه موسیقی وین شده اما علاقهمندی محذوف برای حفظ و اشاعه موسیقی اصیل ایرانی سبب بازگشت وی به کشور و ادامه فعالیتهای هنری در این راستا شد.
از جمله فعالیتهای هنری محذوف، همکاری مشترک با استاد فخری ملکپور و نگارش کتاب «ردیف استاد مرتضی محجوبی برای پیانو» به خط نت بینالمللی و تنظیم و آهنگسازی، اجرای کنسرتهای کلاسیک و ایرانی و تدریس در کنسرواتوار موسیقی تهران است.
وی عضو رسمی و درجه یک مدرسان و نوازندگان خانه موسیقی ایران و دارای کارت صلاحیت تدریس ویولن و پیانو از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، عضو رسمی انجمن صنفی نوازندگان ایران و مؤلف کتابهای «بِیِر با راهنمای تمرینات اُپوس ۱۰۱»، «چِرنی با راهنمای تمرینات اُپوس ۵۹۹»، «چِرنی با راهنمای تمرینات اُپوس ۲۹۹»، «پیانیسیمو»، «۱۰۰ نکته کلیدی پیانو»، «۱۰۰ نکته کلیدی ویولن» و «آناماگدالنا باخ» با راهنمای اجرای قطعات است.
نظر شما