قصرشیرین تابلوی تمام نمای ایستادگی و رشادت در هشت سال دفاع مقدس

قصرشیرین- ایرنا- شهرستان مرزی قصرشیرین تابلوی تمام نمای ایستادگی، رشادت، فداکاری، عشق، ایثار و جانفشانی مرزنشینانی است که با تمام توان دوشادوش رزمندگان در هشت سال دفاع مقدس جانانه خوش درخشیدند و امروز آوازه فداکاریشان زبانزد خاص و عام است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، ۳۱ شهریور ماه یادآور جنگی هشت ساله است که از شهرستان مرزی قصرشیرین شروع شد و از همین نقطه نیز پایان یافت اما در نتیجه این جنگ نابرابر و به واسطه حملات ددمنشانه رژیم بعثی این منطقه به تلی از خاک تبدیل شد و برای همیشه مظلومیت و مقاومت آن در تاریخ ثبت و در اذهان به یادگار ماند.

قصرشیرین نقطه آغاز جنگی هشت ساله 

۳۱شهریورماه سال ۵۹ بود که حملات رژیم بعثی بر کشور ما به طور رسمی آغاز شد  و هنوز هم آثار جراحت این جنگ نابرابر بر پیکر مظلوم قصرشیرین باقی مانده و هنوز هم نخل های سوخته اما با صلابت این منطقه یادآور مظلومیت مردمان مرزنشین این خطه است که سال ها با تلخی آوارگی دست و پنجه نرم کردند و هنوز که هنوز است تعدادی از قصرشیرینی ها به این منطقه بازنگشته اند.

قصرشیرین با ۱۸۶ کیلومتر مرز با عراق از چهار محور خسروی، نفت شهر، دشت‌ذهاب و قوره‌تو، آماج حملات متعدد ارتش متجاوز رژیم بعث قرار گرفت و مرزنشینان با وجود مقاومت، صلابت و ایستادگی و تقدیم ۸۶۰ شهید سرافراز به واسطه ویرانی ها و حملات سخت دشمن مجبور به ترک شهر و دیار خود شدند تا این تکه از کشورمان به اشغال دشمن بعثی در آید.

مردمان قصرشیرین آخرین روز تابستان و اولین روز پاییز را همواره خوب به خاطر دارند روزهای تلخی بود که جنگ دامن این منطقه را گرفت و این جنگ هشت سال طول کشید و پس از آن نیز چندین سال به دلیل تخریب شهر مردمان این منطقه به اجبار کوچ کردند.

شهرستان مرزی قصرشیرین غربی ترین نقطه ایران اسلامی و پیشانی جمهوری اسلامی ایران است این شهرستان به واسطه لیمو و مرکبات و نخیلاتش و رودخانه همیشه خروشان الوندش کمتر کسی است که با نام آن آشنا نباشد و آوازه جهانی دارد.

قصرشیرین را با مرز خسروی می شناسند که اولین، قدیمی ترین و اصلی ترین دوازه ورود به عتبات عالیات و کربلای معلی بوده و دروازه ورود ایران به آسیا نیز محسوب می شود که جنگ تحمیلی باعث شد تا قصرشیرین چندین سال درگیر توپ و تانک و گلوله و بمباران باشد و از جنگ تحمیلی یک پیکر زخمی و یک چهره پر از جراحت برجای بماند.

از قصرشیرین تنها مسجد مهدیه در زمان جنگ تحمیلی باقی ماند که آن هم به مقری برای سربازان بعثی تبدیل شده بود و و مهدیه و همچنین ساختمان مخروبه بیمارستان قصرشیرین که اکنون به ساختمان حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس و محلی برای بازدید کاروان های راهیان نور تبدیل شده است، سند زنده مظلومیت این منطقه هستند.

قصرشیرین تابلوی تمام نمای ایستادگی و رشادت در هشت سال دفاع مقدس

اگر سری به بیمارستان مخروبه قصرشیرین بزنی کتاب جنگ تحمیلی و مظلومیت مردمان این منطقه برایت تداعی می شود و چه بسا این ساختمان صدای مظلومیت مرزنشینانی است که سال ها درگیر جنگی بودند که به واسطه آن همه چیز خود را از دست دادند و سال ها آواره دیگر شهرها و مناطق کشورمان شدند.

در روستاهای مرزی و بازسازی نشده و خالی از سکنه شهرستان قصرشیرین پس از ۴۲ سال از گذشت جنگ تحمیلی، سربازان پنهان دشمن یا همان مین های خفته نهان شده در دل خاک نیز هرازگاهی مرزنشینان را قربانی می کند و این نشان دهنده قانون ضد بشر بودن مدعیان و منادیان دفاع از حقوق بشر است و این نشان می دهد که دشمنان انسانیت و دین چه کسانی هستند.

اگر جنگ هشت ساله نبود امروز قصرشیرین به معنای واقعیش آباد بود و چندین سال شاید جلوتر از خود واقعیش اما به واسطه وقوع جنگ این شهرستان به گفته کارشناسان چندین سال از پیشرفت عقب افتاد هرچند تلاش هایی برای عمران و آبادانیش شده است اما هنوز هم مظلومیت جنگ بر رخ این منطقه رخ می نمایاند.

امروز قصرشیرین به منطقه آزاد تجاری تبدیل شده و ۲ مرز رسمی و فعال خسروی و پرویزخان دارد که نقشی ملی و فراملی در تجارت و صادرات و مبادلات مرزی دارند و محور توسعه و رونق  استان کرمانشاه هستند.

وجود زمین‌های آبی و آب هایی خروشان به زلالی الوند و باغ و نخیلاتی با شکوه و دل انگیز به عنوان محوری برای گردشگری در قصرشیرین می تواند منشا پیشرفت و توسعه باشد اما اگر جنگ هشت ساله نبود اکنون قصرشیرین شیرین تر از گذشته و آبادتر از وضعیت کنونی بود.

قصرشیرینی ها هنوز هم صدای توپ و تانک و شلیک خمپاره و گلوله و آژیر های پیاپی را در روح و روان خود دارند آخر مگر می توان قربانی شدن عزیزان را در جلوی چشم ها فراموش کرد و مگر می توان داغ فرزند و پدر و مادر، خواهر و برادر و یا دوست و فامیل و همسایه را که قربانی بمباران شده اند از یاد برد.

قبل از شروع رسمی جنگ تحمیلی از نیمه دوم تیرماه سال ۵۹، شهرستان مرزی قصرشیرین هدف خمپاره های ارتش متجاوز دشمن بعثی قرار داشت و این حملات یک ماه بعد در مرداد به طور وسیعی آغاز و پایگاه های گروهان خان لیلی و چاه های نفت، نفت شهر، تنگ هوان و پایگاه های تیله کوه و باویسی و گرده نو از توابع این شهرستان را مورد تهاجم سنگین توپخانه قرار داد.

۲۰ روز قبل از آغاز رسمی جنگ تحمیلی و در ۱۱ شهریور ماه سال ۵۹، مناطق مسکونی قصرشیرین و پاسگاه های مرزی این منطقه مورد حملات دشمن قرار گرفتند و دشمن بر مناطقی از «آق داغ» مسلط شد و ده ها واحد مسکونی شامل خانه های سازمانی ۴۰ دستگاه و پایگاه های مرزی از ازگله تا نفت شهر و سومار منهدم و زیرساخت های شهری و آب و برق نیز خسارت فراوانی دیدند. 

شروع رسمی جنگ تحمیلی در ۳۱ سال ۵۹ از قصرشیرین                                                          

۳۱ شهریورماه سال ۵۹ تاریخ جنگی نابرابر و هشت ساله از شهرستان مرزی قصرشیرین علیه کشورمان به طور رسمی شروع شد و آن زمان بود که متجاوزان بعثی با گلوله باران این منطقه، مردم مظلوم این شهرستان را هدف قرار دادند که در نتیجه این حملات شماری از مردم شهید و بسیاری مجروح شدند.

در همین روز مناطق مختلف این منطقه از باباهادی و قلعه سفید تا آق داغ و دربندجوق و خان لیلی مورد پیشروی و حمله دشمن بعثی قرار گرفت و با وجود مقاومت مدافعان مرزی و انهدام چندین دستگاه تانک و خودروی دشمن، مردم کم کمک مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شدند.

                                                                                      

قصرشیرین تابلوی تمام نمای ایستادگی و رشادت در هشت سال دفاع مقدس

سوم مهر سال ۵۹ اشغال قصرشیرین

سوم مهر سال ۱۳۵۹ بود که قصرشیرین از چهار محور خسروی، نفت شهر، دشت ذهاب و  قوره تو هدف حملات گسترده صدها تانک دشمن قرار گرفت و شهر به اشغال نیروهای متجاوز بعثی درآمد.

کمبود امکانات از جمله آذوقه، خوراکی، دارو، آب و برق ، کمبود شدید مهمات و سلاح ، نابرابری نیرو و امکانات لجستیکی نظامی مدافعان در مقابل هجوم سنگین دشمن تا دندان مسلح، گلوله باران و بمباران مداوم شهر و روستاهای قصرشیرین، جملگی موجب شد تا مردم جنگ زده نسبت به انتقال زنان، کودکان و سالخوردگان به مناطق امن در شهرهای کرمانشاه، اسلام آباد غرب و سایر مناطق اقدام کنند و به جز جوانان و مدافعان، ۸۰درصد مردم که شامل زنان و کودکان و سالخوردگان بودند شهر را ترک کردند و در نتیجه تشدید حملات به ناچار از دیار خود کوچ کنند.

این شهرستان مرزی در هشت سال دفاع مقدس ۲ بار هدف حملات دشمن قرار گرفت یک بار شروع رسمی جنگ در سال ۵۹ از این نقطه بود که به تصرف دشمن درآمد و در بیستم فروردین سال ۶۰ رزمندگان اسلام در یک عملیات منظم و با خلق رشادت‌های بسیار این شهر مرزی را پس از حدود هفت ماه اسارت آزاد کردند.

مرحله دوم نیز در ۱۵ مرداد سال ۱۳۶۱ بود که آزادسازی شهرستان قصرشیرین به این دلیل اهمیت دارد که رزمندگان بدون هیچ‌گونه تلفاتی، موفق به این مهم شدند و ارتش عراق را از این شهر بیرون کردند.

عملیات «ثارالله» در حوالی پاسگاه پیروزخان و قلعه سفید این شهرستان برای در دست گرفتن جاده سرپل‌ذهاب به قصرشیرین انجام شد.

با فعالیت ۲ گردان «حمزه» و «المهدی» سپاه پاسداران با پشتیبانی یک گردان تانک زرهی ارتش منجر به آزادی ۶۰ تپه اطراف قلعه سفید شد و همین مقدمه آزاد سازی شهرستان قصرشیرین را فراهم کرد.

تقدیم ۸۶۰ شهید

مرزداران راسخ قصرشیرین در جریان جنگ تحمیلی با صلابت و ایستادگی و مقاومت ثابت کردند که همواره مدافعان واقعی و مرزداران همیشه راسخی برای دفاع از این آب و خاک مقدس هستند که در راستای دفاع از این کیان مقدس ۸۶۰ شهید سرافراز تقدیم نظام  اسلامی کردند و قبور مطهر بسیاری از این شهدا در دیگر نقاط کشورمان است.

                                                                               

قصرشیرین تابلوی تمام نمای ایستادگی و رشادت در هشت سال دفاع مقدس

رویدادهای مهم جنگ تحمیلی در قصرشیرین 

مهمترین رویدادهای جنگ تحمیلی در شهرستان قصرشیرین را می توان اشغال شهر توسط نیروهای مهاجم بعثی در ابتدای جنگ، عملیات بازی دراز در شرق قصرشیرین، عملیات مطلع الفجر در حد فاصل شمال گیلانغرب و جنوب سرپل ذهاب، عملیات مسلم بن عقیل در غرب سومار، عملیات عاشورا در جنوب سومار، عملیات کربلا در نفت شهر و اشغال مجدد شهر توسط ارتش متجاوز عراق در اواخر سال ۶۷ و عملیات آزادسازی مجدد قصرشیرین بعد از پذیرش قطعنامه نام برد.

مرزنشینان قصرشیرین حماسه سازان بی بدیل هشت سال دفاع مقدس هستند

فرمانده ناحیه مقاومت سپاه قصرشیرین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با گرامیداشت هفته دفاع مقدس و بزرگداشت یاد شهدا گفت: مرزنشینان شهرستان قصرشیرین حماسه سازان بی بدیل هشت سال دفاع مقدس هستند که نقشی مهم در دفاع از کیان اسلامی و مرزهای شرف و غیرت کشورمان ایفا کردند.

سرهنگ پاسدار « محسن دارابی » افزود: رهبر معظم انقلاب اسلامی در خصوص هشت سال دفاع مقدس می فرمایند که یاد روزهای بزرگ نباید فراموش شود و هشت دفاع مقدس ملت ایران نیز از روزهای بزرگ کشور ایران اسلامی است که مردم در این دوران نقشی کلیدی و جانانه در دفاع از کشور ایفا کردند و از این رو پاسداشت این روزها باید در تمام سال و مختص به ایام خاصی نباشد.

وی اظهار داشت: هشت سال دفاع مقدس باید به عنوان یک کتابی ارزشمند برای نسل جوان هر روز مرور شود تا ضمن حفظ این گنجینه ارزشمند به نسل های آینده نیز منتقل و به عنوان یک نقشه ی راه ترسیم شود.

فرمانده ناحیه مقاومت سپاه قصرشیرین گفت: رزمندگان ما در هشت سال دفاع مقدس با دست های خالی در مقابل ارتش تا دندان مسلح بعثی به سرکردگی استکبار جهانی ایستادند و این مصداق بارز امداد غیبی الهی است که دینداری، آرمان خواهی و مقاومت و تدین و معنویت و فرهنگ ایثار و شهادت و رشادت را برای جهانیان نمایان ساخت و ما باید هر روز قدردان ایثارگرانی باشیم که در راه پاسداری از ارزش های اسلامی جانانه خوش درخشیدند.

 سرهنگ پاسدار دارابی همچنین به نقش مردم قصرشیرین و این شهرستان راهبردی در جنگ اشاره کرد و گفت: مرزداران همیشه راسخ این دیار در هشت سال دفاع مقدس با گذشتن از جان و مال خود نقشی ارزنده ایفا کردند و تاریخ هیچگاه مظلومیت و دفاع مردمان این خطه را فراموش نخواهد کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha