به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «ساینس بیزنس»، «ماریا لپتین» گفت: بیان و ترویج این مساله که علم را میتوان به آسانی به سمت هدفهای سیاسی و حل مشکلات جامعه هدایت کرد ، یک نوع پوپولیسم علمی است و میتواند خودش به یک مشکل تبدیل شود.
لپتین که ریاست برنامه تحقیقاتی ۱۶ میلیارد یورویی اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، با هدف دفاع از نقش تحقیقات بنیادین در برخورد با بحرانهای مختلف مبتلابه جهان در سازمان ملل سخنرانی کرد.
وی با بیان شماری از مشکلات جهان امروز افزود: علم در برخورد با برخی از این مسائل و به خصوص برخورد با بحران اقلیمی نقش مرکزی دارد و به منظور برخورد با این مسائل، دولتها در حال تغییر سمت و سوی اعتبارات (مالی) علم به سمت اولویتهای سیاسی هستند. یکی از موارد در این زمینه تامین اعتبار «ماموریتهایی» در طرح ۹۵.۵ میلیارد یورویی «افق اروپا» ( Horizon Europe) است که هدف آن رسیدگی به پنج هدف زیست محیطی و سلامتی است.
«جولین گوریر» مدیر مرکز سیاستگذاری بخش تحقیقات کمیسیون اروپا نیز گفت: چیزی که ما در تامین اعتبارت تحقیقات و نوآوری خود به آن نگاه میکنیم، این است که اعتبارات را به سمت ماموریتها و مشارکتهایی هدایت کنیم که ما را قادر میسازد هدفهای توسعه پایدار (SDGs) را محقق کنیم.
لپتین اعتقاد دارد که میتوان از علم برای پیشبرد برنامههای سیاسی استفاده کرد اما تحقیقات علمی را نباید عامدانه به سمت چالشهای مشخص هدایت کرد.
وی سخنرانی خود را با یک هشدار به پایان رساند و به نقل از «ریچارد فیمان» برنده جایزه نوبل فیزیک گفت: دانش ما را قادر به انجام انواع کارها اعم از خوب و بد میسازد اما حامل دستورالعملی برای چگونگی استفاده از آن نیست. این ایده سادهلوحانه است که پیشرفت مادی و فنی به طور اتوماتیک منجر به پیشرفت اخلاقی خواهد شد. تغییرات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی پیش نیاز پرداختن به بسیاری از بحرانهای امروز جهان است.
نظر شما