به گزارش خبرنگار ایرنا، منابع انسانی نخبه و کارآمد در عرصه های مختلف ملی، نقشی حیاتی دارند و از اصلی ترین عوامل رشد و توسعه کشورها به شمار می روند و به موازات گسترش اقتصاد دانشبنیان، آنچه میتواند موجب ایجاد مزیت رقابتی و افزایش قدرت رقابتپذیری در عرصه بینالمللی شود، حضور نخبگان در عرصه های مدیریتی یک کشور است.
علاوه بر آن، یکی از پیشنیازهای مهم رشد زیرساخت های اقتصادی، برخورداری از نیروی کار ماهر و آموزشدیده است تا با بهره مندی از آن، بتوان برای استفاده از ظرفیت های بالقوه سرمایه های فکری و انسانی کشور در بستر جهانی، گام های رو به جلو و موثری برداشت.
همین موضوع مهم و جایگاه ویژه نخبگان، سبب شده است بسیاری از کشورهای جهان، به خصوص کشورهایی که سودای ایستادن بر قله فناوری و اقتصادی دنیا را دارند، با ارائه پیشنهادهای جذاب و وسوسه کننده علمی و معیشتی، خود را به مقصد مهاجرت نخبگان از چهار گوشه جهان تبدیل کنند.
نخبگان ایرانی
ایران، به عنوان یکی از کشورهای در حال توسعه و پیشرو در مسیر فناوری و دانش بنیان شدن، به دلیل بهره مندی از استعدادهای انسانی و فکری فراوان در حوزه های مختلف، سالهاست که در معرض چالش علمی مهاجرت نخبگان قرار گرفته است. چالشی که البته محدود به کشور ایران نیست و گریبان بسیاری از کشورهای اروپایی و حتی پیشرفته را نیز گرفته و مشکلات متعددی را در مسیر رشد اقتصادی آنها ایجاد کرده است.
اما در کشور ایران هستند کسانی که با وجود داشتن دعوتنامه های مختلف از کشورهای تراز اول جهان، همچنان متعهدانه و استوار به پای رشد و شکوفایی کشور خود ایستاده اند و بدون توجه به پیشنهادهای علمی و اقتصادی بین المللی، در کشور مانده اند.
پیشنهاد مهاجرت به معاون رییس جمهور!
سرپرست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و رییس بنیاد ملی نخبگان چند روز پیش در جمع نخبگان مشهد گفته بود: کشورهای مختلف جهان به طور مداوم برای نخبگان و حتی استعدادهای کشورمان دعوتنامه ارسال می کنند که من خود نیز از این امر مستثنی نبوده ام.
دکتر روح الله دهقانی فیروزآبادی با اشاره به دریافتی ۳۸ میلیون تومانی خود، عنوان کرد: در یکی از دعوتنامه ها به بنده پیشنهاد درآمد حدود ۵۰۰ میلیون تومان در ماه را ارائه کرده اند که بی شک این گونه پیشنهادها برای بسیاری دیگر از افراد نیز وجود دارد.
وی ادامه داد: تراز علمی نخبگان کشور در مجامع بین المللی از جایگاه بالایی برخوردار است که این موضوع سبب شده بسیاری از افراد علمی کشور زیر ذره بین کشورهای مختلف قرار گیرند. در عین حال وطن دوستی و حس شیرین آبادکردن سرزمین، سبب شده بسیاری از نخبگان توجهی به این پیشنهادها نداشته باشند.
رییس بنیاد ملی نخبگان اظهار داشت: اعتقاد داریم توجه به نخبگانی که متعهدانه در کشور ایستاده اند، نیازمند یک نگاه و تفکر نو است که این موضوع با واگذاری اداره امور نخبگان به نخبه و یا نخبگان امکانپذیر خواهد بود.
هیچ جا سرزمین مادری نمیشود
عضو هیات علمی و استاد گروه آموزشی فیزیک دانشگاه فردوسی مشهد گفت: فقط در سال اخیر دهها دعوت نامه از کشورهای مختلف جهان دریافت کرده ام، اما بر این باور هستم هیچ جا زادگاه خودم نمی شود و انتقال آموزش به فرزندان سرزمین مادری، بسیار دلپذیر است.
دکتر محمدرضا گروسی که عضو فدراسیون سرآمدان علمی زیر ۴۵ سال ایران است، تصریح کرد: عِرق به میهن، حس وصف ناپذیری است که بسیاری از دانشمندان و فرهیختگان ایرانی آن را درک کرده اند و من نیز هیچ گاه به موضوع مهاجرت فکر نکرده ام و دوست تر دارم که در کشور خود خدمت کنم.
وی که بیش از ۹۰ مقاله علمی اش در نشریات علمی تراز اول جهان انتشار یافته است، اظهار داشت: اثربخشی در فرآیند توسعه کشور از مهمترین اهداف جامعه نخبگانی کشور است که بدون هیچ منتی به جامعه علمی کشور ارائه می شود.
بنیاد نخبگان خراسان رضوی با ۲ هزار عضو
رییس بنیاد نخبگان خراسان رضوی نیز گفت: هم اکنون ۲ هزار نخبه عضو بنیاد ملی نخبگان خراسان رضوی هستند که بدون چشمداشت در حال ارائه خدمات علمی به کشور و استان هستند.
دکتر سیدعبدالکریم سجادی اظهار داشت: نخبگان، وطن را همانند یک مادر خوب دوست دارند و این حس سبب شده، موضوعات عاطفی را بر مسائل مالی ارجحیت دهند. آنها پیشنهادهای بین المللی را نادیده گرفته و خود را در آبادانی کشور سهیم می دانند.
وی با اشاره به اینکه نخبگان می توانند منبع ایده ها، دانش ها و مهارت ها در جامعه باشند، خاطرنشان کرد: این قشر جامعه جایگاه ویژه ای در کشور دارند و مدیریت مطلوب آنها بسیار مهم تلقی می شود. از این رو شناساسی چالش های مرتبط با آنها بسیار حائز اهمیت است.
هم اکنون تعداد نخبگان کشور بر اساس شاخص های موجود حدود ۵۰ هزار نفر است. هرچند این تعداد نخبه برای پیشرفت کشور، به مهاجرت پشت پا زده اند اما باید با ارائه راهکارهای مختلف از جمله معادل سازی رفاه نخبگان با تراز بین المللی، اقدام مناسبی در راستای دیگرمی بیشتر آنها صورت داد. راهکارهایی که اجرای آنها همراه با زیرساختها، همکاری بینبخشی و مشارکت جامعه نخبگان می تواند در مسیر تحقق چشمانداز جمهوری اسلامی ایران و کسب جایگاه مرجعیت علمی کشور باشد.
نظر شما