مهدی دوستی روز شنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا افزود: زیستگاههای مصنوعی از جنس لولههای بتنی و محل مناسبی برای زاد و ولد، تغذیه و تخمگذاری ماهیان کفزی است و این زیستگاههایی که نصب میشوند به تدریج ریزجلبکها به دیوارههای بتنی آن میچسپند و کم کم یک اکوسیستم دریایی شکل میگیرد.
وی بیان داشت: طرح حفاظت و توسعه زیستگاههای مصنوعی آبزیان در دریا بهترین روش برای احیا و بازسازی آبزیان کف زی، ترمیم و حفاظت از زیستگاهها و محیطهای طبیعی و برداشت قانونمند و توسعه پایدار است.
استاندار هرمزگان اظهار داشت: این اقدام به منظور احیا و بومی سازی گونه های آبزی و افزایش ذخایر آبزیان و همچنین حفظ معیشت مردم در آبهای شهرستان های بندرلنگه، سیریک، جاسک و قشم ایجاد شده است که در واقع نوعی بیابان زدایی از کف دریا به شمار میرود.
«طبق اعلام اداره کل شیلات هرمزگان؛ «هامور»، «سوکلا»، «شوریده»، «سنگسر» و «ماهی شیر» از ماهی های کف زی و پرطرفدار آبهای خلیج فارس است و با استقرار زیستگاههای مصنوعی حدود ۱۰ درصد به ذخایر آبزیان کف زی در هرمزگان اضافه می شود.
سالانه ۴۵ تا ۵۵ هزار تُن آبزی کف زی در استان هرمزگان صید میشد که هر سال بدون تغییر و یا روند کاهشی داشته است.
نماینده عالی دولت در استان هرمزگان همچنین تصریح کرد: رییس جمهور در سفر اخیر به هرمزگان، مجوز ایجاد و راه اندازی سه مرکز تقویت ذخایر آبزیان در استان صادر کرد که نصب زیستگاههای مصنوعی یکی از مهمترین این راهها در راستای تقویت ذخایر آبزیان است.
دوستی با اشاره به اینکه در زمان برداشت آبزیان بهدلیل نداشتن توانایی جایگزینی، همواره محدود و ممنوع میشد، گفت: برای حفظ ذخایر آبزیان تقریبا ۱۰۰ میلیون قطعه بچه میگو و بالای ۲۵ میلیون قطعه بچهماهی را در دریا رها سازی میکنیم و از طرفی نیز صید مجاز را هم مجوز می دهیم تا صیادان، صید بیشتری را از دریا برداشت کنند و ذخایرمان هم تقویت شود.
وی ابراز داشت: رسیدن به هدف اصلی تقریبا ۲ سال زمان میبرد اما عملیات اجرایی این طرح ها با پیشرفت خوبی شروع شده و حرکت رو به جلوی داریم.
استاندار هرمزگان با اشاره به ۲ هزار و ۲۰۰ کیلومتر مرز آبی هرمزگان ادامه داد: تلاش جامعه صیادان با ثبت بیش از ۳۵۰ هزار تُن صید سالانه انواع آبزیان، هرمزگان را به جایگاه ارزشمند صید در کشور رسانده است، از این میزان صید، نزدیک به ۳۱۵ هزار تُن برابر با ۹۰ درصد مربوط به برداشت آبزیان از دریا و حدود ۳۵ هزار تُن برابر با ۱۰ درصد نیز به حوزه پرورش آبزیان تعلق دارد.
نماینده عالی دولت در استان هرمزگان با اشاره به اینکه تمامی سرمایه گذاریهای ما در حوزه پرورش آبزیان انجام می شود، گفت: نخستین کار این است که ما به آن بخشِ ۹۰ درصدی رسیدهایم.
دوستی همچنین به ابَرپروژه سایت پرورش میگوی مهرگان در بندرلنگه به عنوان یکی دیگر از راههای تقویت آبزیان در استان اشاره کرد و گفت: سایت ۱۰ هزار هکتاری پرورش میگوی مهرگان بزرگترین سایت پرورش میگوی کشور بوده که مشاوران خارجی روی این طرح کار می کنند.
وی گفت: برآورد احداث این سایت یک میلیارد دلار است که به صورت مرحله به مرحله و در مدت یکسال انجام می شود و در صورتی که تمامی زنجیره های آن از غذادهی تا بسته بندی و فرآوری تکمیل در نظر گرفته شود، بین ۱۰ هزار تا ۵۰ هزار نفر شغل ایجاد می کند.
استاندار هرمزگان گفت: باید بتوانیم در استان تمامی خوشههای خدماتی و خوشههای تولیدی آبزیان و حلقههای مختلف این زنجیره را در اختیار داشته باشیم.
پرواضح بوده که؛ خلیج فارس همواره میراث باستانی بشر به شمار میرود که سالها زیستگاه انواع گونههای با ارزش جانوری بوده است، دهها نوع ماهی خوراکی در این دریای ایرانی زندگی میکنند که نخستین و سادهترین وجهه و اهمیت اقتصادی و اکولوژیکی آن را نشان میدهند و حتی اگر از کنار ارزش و جایگاه غذایی سختپوستانی همچون میگوها بگذریم بازهم این دریا مکان زندگی چند صد گونههای مختلف ماهی های تزئینی است و فراتر از آن خلیج فارس، محل زندگی والهای ایرانی هم محسوب میشود که در نوع خود بینظیر هستند.