صنایع تبدیلی بخش کشاورزی در مراغه، چالش‌ها و افق توسعه

مراغه- ایرنا- مسئولان دولت سیزدهم در حالی با هدف کاهش خام‌فروشی محصولات کشاورزی مراغه و افزایش بهره‌وری به ایجاد شهرک صنایع تبدیلی و پایانه صادراتی روی آورده‌اند که صنایع فعال و در حال احداث شهرستان نیز با مشکلات عدیده مواجه هستند و رفع موانع پیش‌روی آنها افق روشنی را پیش‌روی این بخش قرار می‌دهد.

به گزارش ایرنا مراغه ۲۸ واحد تبدیلی فعال صنعتی با اشتغال‌زایی برای ۲۰۰ تا ۵۰۰ نفر، ۳۲ واحد در حال ساخت با ۷۵۰ فرصت شغلی و چهار واحد تعطیل و نیمه‌تعطیل دارد که هریک به نوبه خود با مشکلاتی مواجه هستند و به نظر می‌رسد رفع موانع این بخش در کوتاه‌مدت پیش‌نیاز تحقق اهداف و برنامه‌ریزی‌های میان‌مدت و بلندمدت باشد.

مدیر جهاد کشاورزی مراغه با تاکید بر رفع موانع این بخش می‌گوید: چندین واحد تولید خوراک دام و طیور، سه کارخانه تولید آرد، محصولات غذایی داریوش، عسل ماراویا، عرقیات شفانوش، چیپس میوه وحدانی، دو کشتارگاه مرغ، کشتارگاه دام سنگین و فرآوری و بسته‌بندی بذر گندم و جو جزو واحدهای شاخص این شهرستان به شمار می‌رود و اگر ۲۸ واحد فعال با ظرفیت کامل کار کند، برای بیش از هزار نفر اشتغالزایی می‌شود.

«سعید خیراندیش» ادامه داد: وضعیت صنایع تبدیلی بخش کشاورزی این شهرستان خوب نیست زیرا بانک‌ها به هیچ وجه در این زمینه همکاری نمی‌کنند.

به گفته وی طی سال گذشته و امسال در کارگروه استانی ۱۰۳ میلیارد تومان تسهیلات بانکی برای ۲۳ واحد فعال یا در حال احداث این شهرستان که در سامانه «سیتا» ثبت‌نام کرده بودند، تصویب شده اما بانک کشاورزی استان تاکنون حدود ۲ میلیارد تومان از این میزان تسهیلات را پرداخت کرده است.

وی ادامه داد: همچنین ۶ واحد دیگر نیز از طریق بنیاد برکت به صندوق کارآفرینی امید معرفی شده‌ است که نزدیک به ۱۲ میلیارد تومان تسهیلات دریافت می‌کنند.

وی با بیان اینکه از سال ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹ تسهیلات اعطایی به صنایع تبدیلی بخش کشاورزی این شهرستان نزدیک به صفر بوده است، ادامه داد: بانک کشاورزی استان با این عنوان که طرح توجیه اقتصادی ندارد، از مصوبه کارگروه استانی سر باز می‌زند.  

«خیراندیش» با تاکید بر اینکه چالش اصلی صنایع تبدیلی بخش کشاورزی تسهیلات بانکی است، اظهار داشت: ۱۳ درصد موافقت‌نامه‌های اولیه، ۱۴ درصد جواز تاسیس و پنج درصد پروانه‌های بهره‌برداری استان در مراغه صادر می‌شود اما همکاری نکردن بانک‌ها موجب زمین‌گیر شدن این بخش شده است.

«باقر فتحیون»، تولیدکننده عرقیات گیاهی و دمنوش که پس از چند ماه دوندگی برای دریافت تسهیلات به سد بانک کشاورزی استان رسیده، بیان کرد: متصدی امر در بانک کشاورزی می‌گوید که تولید عرقیات گیاهی توجیه اقتصادی ندارد و آن را به جهاد کشاورزی استان هم اعلام کرده است اما مسئول صنایع تبدیلی در سازمان جهاد کشاورزی استان این ادعا را رد می‌کند.

وی با بیان اینکه روی این تسهیلات حساب باز کرده بود، اضافه کرد: میزان تسهیلات مصوب در کارگروه استانی ۶ میلیارد تومان است اما بانک کشاورزی به هیچ وجه زیر بار نمی‌رود و واحد تولیدی نیز راکد است.

«سامان بهزاد»، سرمایه‌گذار واحد ترشیجات و شوریجات در مراغه می‌گوید: در کارگروه استانی یک میلیارد تومان برای توسعه و تجهیز و ۴۰۰ میلیون تومان به عنوان سرمایه در گردش مصوب شده بود که پس از بارها مراجعه به بانک کشاورزی، از پرداخت آن سر باز زدند.

به گفته وی جهاد کشاورزی مراغه برای این طرح که مشابه آن در مراغه وجود ندارد، طرح توجیهی ارایه کرده اما بانک کشاورزی ادعا می‌کند که این نوع فعالیت در سطح کشور به مرحله اشباع رسیده است و توجیه اقتصادی ندارد.

کارشناس مسئول امور اجرایی و  مسئول صنایع کشاورزی مدیریت جهاد کشاورزی مراغه با بیان اینکه تا حدودی همه این متقاضیان با سد بانک کشاورزی مواجه می‌شوند، بیان کرد: مراغه در حالی به واسطه خام‌فروشی محصولات کشاورزی از سود مناسب بخش کشاورزی باز می‌ماند که بانک کشاورزی توجیه اقتصادی هیچ‌یک از طرح‌های پیشنهادی را قبول ندارد و به مصوبه کارگروه استانی نیز بی‌توجه است.

«مهدی جلالیان» افزود: اگر به واحدهای تولیدی در حال ساخت از طریق اعطای تسهیلات کمک شود، مراغه تا حدود زیادی از خام‌فروشی محصولات کشاورزی نجات پیدا می‌کند.

به گفته وی گردش مالی سیب مراغه طی ماه‌های برداشت آن به سه تا چهار هزار میلیارد تومان می‌رسد اما این حجم از گردش مالی نقش برجسته‌ای در اقتصاد محلی ندارد زیرا این محصول به صورت خام عرضه می‌شود.

ایجاد شهرک صنایع تبدیلی بخشی از مشکلات را مرتفع می‌کند

مسئول صنایع کشاورزی در مدیریت جهاد کشاورزی مراغه با بیان اینکه ایجاد شهرک صنایع تبدیلی بخشی از مشکلات را مرتفع می‌کند، اضافه کرد: تعداد استعلام‌ها برای راه‌اندازی این واحد تولیدی در خارج از شهرک صنایع تبدیلی ۱۵ مورد است اما در داخل این شهرک به سه مورد کاهش می‌یابد.

وی با بیان اینکه سرمایه‌گذاران زیادی در بخش صنایع تبدیلی وجود دارد، ادامه داد: سرمایه‌گذار برای اخذ این ۱۵ استعلام باید کلی دوندگی کند و اگر حتی یک مورد از آنها را نگیرد، سامانه اجازه صدور مجوز نمی‌دهد.

وی ادامه داد: ایجاد این شهرک بانک‌ها را هم بیش از پیش نسبت به حمایت از سرمایه‌گذاران این بخش ملزم خواهد کرد و امیدواریم تا در سایه پیگیری مسئولان امر، شهرک صنایع تبدیلی مراغه در سریع‌ترین زمان ممکن به بهره‌برداری برسد.

توجیه اقتصادی طرح‌های سرمایه‌گذاری در بانک‌ بررسی می‌شود

کارشناس اعتبارات مدیریت بانک کشاورزی آذربایجان‌شرقی گفت: طبق دستورالعمل‌ها، توجیه اقتصادی طرح‌ها در بانک بررسی می‌شود و تصویب طرح در کارگروه‌های شهرستان و استانی به منزله معرفی به بانک‌هاست نه تصویب تسهیلات.

«صادق صفرزاده» در مورد متقاضی تسهیلات برای راه‌اندازی واحد ترشیجات و شوریجات در مراغه نیز بیان کرد: طرح‌های سرمایه‌گذاری در تهران و در اداره‌کل اعتبارات بانک کشاورزی با حضور کارشناسان جهاد کشاورزی مورد بررسی قرار گرفته و وضعیت برخی از آنها در سطح کشور اشباع اعلام شده که ترشیجات از جمله آنهاست. 

وی با بیان اینکه پیش از این خط مشی بررسی اقتصادی به سازمان جهاد کشاورزی استان ارسال شده و آنان بر اساس این خط مشی می‌توانند از معطلی متقاضیان تسهیلات جلوگیری کنند، اظهار داشت: از سوی دیگر صدور مجوز از سوی جهاد کشاورزی تضمین‌کننده اعطای تسهیلات به طرح‌های سرمایه‌گذاری نیست.

صفرزاده تاکید کرد: متاسفانه بیشتر متقاضیان تسهیلات بانکی در مراغه به دنبال احداث سردخانه هستند در حالی که ظرفیت فعلی سردخانه‌های شهرستان بیشتر از حجم تولید سیب منطقه است تا جایی که در بررسی‌های میدانی سال ۱۳۹۹ مشخص شد که ۵۰ سردخانه فعال و ۸۰ سردخانه در حال اجرا در شهرستان وجود دارد.

وی ادامه داد: طی سال گذشته و امسال نیز ظرفیت سردخانه‌های موجود این شهرستان تکمیل نشده و طبیعی است که بانک‌ها برای اعطای تسهیلات بیشتر به سردخانه در این شهرستان رغبتی نداشته باشند زیرا از توجیه اقتصادی لازم برخوردار نیست.

وی اضافه کرد: با این وجود از طریق مکاتبه با تهران و اخذ مجوز، اعطای تسهیلات به سه سردخانه در این شهرستان با ظرفیت ۲۰ هزار تن مورد موافقت قرار گرفته است.

برنامه‌ریزی برای پیشرفت اقتصادی مراغه  با تکیه بر صنایع تبدیلی

هشت سال با شاخص‌های پیشرفت اقتصادی مراغه حلواحلوا کرده بودند تا شاید دهان مردمان این کهن‌شهر شیرین شود اما اکنون و در مدتی کوتاه از عمر دولت سیزدهم، در بخش‌های کشاورزی و گردشگری این شهرستان به صورت هدفمند برنامه‌ریزی شده است تا با رونق آنها، ثروت تولید شود و اهالی هم طعم واقعی آن را بچشند.

برنامه مدونی که در بخش کشاورزی این شهرستان روی ایجاد شهرک صنایع تبدیلی و جذب سرمایه‌گذاران این بخش حساب باز کرده است و از نقش مشارکتی بانک‌ها در این زمینه نمی‌توان به سادگی چشم‌پوشی کرد.

به گزارش ایرنا مراغه با ۱۷۵ روستا، بیش از ۱۰۰ هزار هکتار زمین زراعی و بیش از ۲۰ هزار هکتار باغات پرمحصول دارای ظرفیت بالا در زمینه صنایع تبدیلی است؛ این شهرستان قطب تولید سیب در ایران و دارای عناوین برتر در تولید محصولات بادام، گردو، آلبالو، زردآلو، هلو، انگور، آلوچه، غلات، شیر و گوشت می‌باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha