باوجود اینکه بایدن هنوز نیمی از مسیر چهار ساله ریاست جمهوری خود را نپیموده، با شمار بالایی از بحرانهای داخلی روبهروست؛ بحرانهایی که پیمودن ادامه مسیر را برای بایدن و دیگر هم حزبیهایش دشوار ساخته و در آستانه انتخابات میان دوره کنگره از محبوبیت دموکراتها به شدت کاستهاست.
روزنامه «گاردین» خردادماه امسال در گزارشی با عنوان «بایدن با بحرانهای دلهرهآور وارد کاخ سفید شد اما بر دامنه این بحرانها افزوده شد»، ضمن بررسی بحرانهای گذشته به چالشهای جدید پیش روی کاخ سفید پرداخت؛ چالشهایی که بر آینده این کشور و نیز طیف دموکرات بی تأثیر نیست.
به نوشته این روزنامه بریتانیایی، مجموعه رخدادهای پرمخاطره در آمریکا همچون تیراندازیهای جمعی، کرونا و تورم، مردم این کشور را نسبت به حکمرانی دولت بایدن و آینده خود به شدت نگران و بدبین کرده است.
تکرار سناریوی هولناک تیراندازیهای جمعی
در ارتباط با تیراندازیهای جمعی مکرر در آمریکا باید گفت این وقایع خوفناک همچون اقدام نژادپرستانه به یک سوپرمارکت در شهر بوفالو نیویورک و نیز کشتار در دبستان «اووالده» تگزاس که به کشتهشدن ۱۹ دانشآموز و معلمان آنها منجر شد و سپس چند مورد تیراندازی جمعی دیگر در شیکاگو، جامعه آمریکا را به سیاستهای دولت بدبین و بیاعتماد کرده است.
هر چند برخی ناظران، تلاش اخیر بایدن برای اجرای دوباره قانون محدودیت حمل سلاح پس از سه دهه را موثر و نتیجهبخش ارزیابی میکردند اما با تکرار تیراندازیهای جمعی همچون چندین کشتار در شیکاگو، قانون یادشده ناکارآمدی خود را نشان داد. همچنین اوایل این هفته در جریان تیراندازی در مریلند پنج نفر کشته شدند.
البته کارشناسان دلیل اصلی خشونت در آمریکا را وجود ۱۲۰ اسلحه به ازای هر ۱۰۰ نفر میدانند که این کشور را به انبار تسلیحات تبدیل کرده است. تیراندازیهای جمعی مکرر حس ناامنی در مردم این کشور ایجاد کرده که برآیند آن، افزایش خرید اسلحه برای حفظ امنیت است. افزایش سلاح نیز به تشدید و تداوم خشونت منتهی میشود؛ دور باطلی که همواره ادامه مییابد و خشونت بازتولید میشود.
یک میلیون قربانی کرونا در آمریکا
ایالات متحده در دوره محدود بایدن در جایگاه نخست قربانیان کرونا ایستاد و بیماری کووید -۱۹ در این کشور جان بیش از یک میلیون نفر را گرفت و حدود ۹۷ میلیون نفر را نیز درگیر کرد؛ کشوری که خود پیشرو در تولید واکسنهای مختلف بود اما نتوانست طبق انتظارات عمومی، موفق ظاهر شود و بخشی از کاهش محبوبیت بایدن و دموکراتها از همان زمان رقم خورد.
تارنمای «یو اس نیوز» چند ماه پیش گزارشی با عنوان «چرا COVID-۱۹ در سال ۲۰۲۲ اهمیت دارد؟» به تاثیر آن بر انتخابات میان دورهای کنگره پرداخت و با استناد به نظرسنجی انجام گرفته از سوی «مورنینگ کانسالت»، نوشت که ۳۱ درصد، سهم رای دهندگانی است که همه گیری کووید-۱۹ را به عنوان یک موضوع اصلی در انتخابات میان دورهای میبینند.
تارنمای مزبور اضافه کرد: اما انتخابات میاندورهای میتواند سرنوشت هر گونه بودجه آینده برای کووید-۱۹ از جانب کنگره را برای مواردی مانند آزمایش و واکسن تعیین کند.
بر اساس نظرسنجی مؤسسه «پیو»، اگر چه اهمیتی که به کرونا به عنوان یک موضوع رای داده شده در طول سال کاهش یافتهاست اما حدود یک چهارم از رای دهندگان (۲۳ درصد) این موضوع را در انتخابات بسیار مهم و اثرگذار میدانند. رایدهندگان دموکرات بیشتر از رای دهندگان جمهوری خواه (۳۲ در مقابل ۱۲ درصد) این مساله را مطرح میکنند.
اقتصاد متزلزل و تورم افسارگسیخته
معضل تورم امروز به موضوع مهم سیاست داخلی آمریکا تبدیل شده و بایدن را در آستانه انتخابات میان دورهای کنگره تحت فشار قرارداده است. در ماههای اخیر جمهوری خواهان نیز از این موضوع به عنوان ابزار سیاسی قدرتمند علیه دولت بایدن به کار بردهاند و به گفته تحلیلگران این معضل و ناتوانی دموکراتها را در همه جا فریاد میزنند.
تحلیلگران بر این باورند که جمهوریخواهان در تلاش هستند تا با بهره گیری از این موضوع به عنوان یک ابزار سیاسی، افکار عمومی و رای دهندگان آمریکایی را برای این انتخابات تحت تاثیر قرار دهند و راه را برای پیروزی و کسب اکثریت در دو مجلس نمایندگان و سنا در انتخابات هفدهم آبان هموار سازند.
تارنمای خبری آمریکایی «آکسیوس» اواخر فروردین ماه امسال در گزارشی با اشاره به وضعیت وخیم تورم در آمریکا و ناکارآمدی دولت بایدن در مواجه و رفع آن گزارش داده بود که جمهوریخواهان از ابتدای سال جاری میلادی درباره موضوع تورم، ۶ برابر بیشتر از دموکراتها این بحث را پیش کشیدهاند.
در این گزارش که ۱۹ آوریل ۲۰۲۲ انتشار یافته، آمدهاست که از ابتدای ژانویه ۲۰۲۲میلادی(۱۱ دی ۱۴۰۰) جمهوریخواهان از طریق بیانیههای مطبوعاتی، کنفرانسهای خبری، در حسابهای رسمی توئیتر و فیسبوک، برای تحت تاثیر قرار دادن رایدهندگان آمریکایی، هشت هزار و ۱۵۸ بار به موضوع «تورم» در آمریکا اشاره کردهاند. این درحالی است که در همین بازه زمانی دموکراتها تنها یک هزار و ۳۲۱ بار به این موضوع اشاره داشتهاند.
لازم به ذکر است که اینک تورم در آمریکا به بالاترین حد خود طی چهار دهه اخیر رسیده است و خانوادههای آمریکایی برای تامین مایحتاج اولیه همانند خوار وبار، بنزین و اجاره بها با مشکل مواجه شدهاند.
شاخص قیمت مصرفکننده برای همه مصرفکنندگان شهری (CPI-U) بدون احتساب انرژی و غذا در سپتامبر به ۸.۲ درصد یعنی بالاترین حد خود در چهار دهه اخیر رسید. در ماه ژوئن، شاخص کل اقلام به ۹.۱ درصد افزایش یافته بود. همچنین تورم در بخشهای مسکن، مراقبتهای پزشکی، بیمه وسایل نقلیه موتوری، وسایل نقلیه جدید، اثاثیه منزل و عملیات و آموزش در طول ماه افزایش یافتند.
افزون بر آن شاخص انرژی برای ۱۲ ماه منتهی به سپتامبر، ۱۹.۸ درصد افزایش یافت که رشد کمتری نسبت به رشد ۲۳.۸ درصدی دوره منتهی به آگوست داشت. ضمن اینکه شاخص مواد غذایی نیز نسبت به سال گذشته ۱۱.۲ درصد افزایش یافتهاست.
در کنار پیامدهای اقتصادی اسفناک مزبور، سرمایهگذاران آمریکایی به دلیل مسائلی مانند افت ۳۰ درصدی سهام «نزدک»، افت ۲۵ درصدی شاخص «S&P ۵۰۰ » و کاهش ۱۵ درصدی «اوراق قرضه خزانه داری ایالات متحده»، شاهد کاهش پرتفوی خود هستند.
روزنامه «وال استریت ژورنال» به تازگی در گزارشی نوشته است: قبل از انتخابات میان دورهای، آقای بایدن باید با یک فضای سیاسی پربار و مجموعهای از مشکلات اقتصادی از جمله با قیمتهای بالای غذا و بنزین دست و پنجه نرم کند. اقتصاد آمریکا با تهدید رکود اقتصادی مواجه است زیرا فدرال رزرو در تلاش برای کاهش تورم بالای چهار دهه، نرخ بهره را بالا میبرد.
این روزنامه آمریکایی با استناد به یک نظرسنجی انجام گرفته از سوی «آسوشیتدپرس» مینویسد که حدود ۸۵ درصد از بزرگسالان ایالات متحده معتقدند که این کشور در مسیر اشتباهی قرار دارد و ۷۹ درصد اقتصاد را ضعیف میدانند. این نظرسنجی نشان داد که تنها ۳۹ درصد از آمریکاییها رهبری آقای بایدن را تأیید میکنند و ۶۹ درصد با مدیریت او در اقتصاد مخالف هستند.
بازی انتخاباتی بایدن با وعده قانونی کردن سقط جنین
یکی از بازیهای دموکراتها به ویژه بایدن برای کسب آرای بیشتر به مساله سقط جنین ارتباط مییابد و تارنمای شبکه «سی ان ان» به تازگی به این موضوع ورود کرده و نوشته است: در حالی که دموکراتها تلاش میکنند تا رایدهندگان را جمع کنند، بایدن وعده قانون حقوق سقط جنین را میدهد.
به نوشته تارنمای مزبور، در حالی که حزب بایدن به دنبال طرح یک موضوع تفرقهآمیز سیاسی به عنوان آخرین ابزار فشار پیش از انتخابات میان دورهای است، رئیس جمهوری وعده بزرگی را مبنی بر تلاش برای قانونی کردن حق سقط جنین داد. بایدن در یک سخنرانی با محوریت حق سقط جنین گفت که اگر دموکراتها سناتورهای بیشتری را انتخاب و کنترل مجلس را در انتخابات میان دورهای حفظ کنند، او سقط جنین را به موضوع اصلی تبدیل خواهد کرد.
بایدن سپس از رای دهندگان خواست تا دموکراتهای بیشتری را انتخاب کنند تا مطمئن شوند که این لایحه تصویب خواهد شد و قول داد که در این صورت، اولین لایحهای که او به کنگره ارسال خواهد کرد، طرح«رو علیه وید» خواهد بود. بایدن ادامه داد: «وقتی کنگره آن را تصویب کند، من آن را در ژانویه امضا خواهم کرد.»
لازم به بیان است که «رو علیه وید» (Roe versus Wade) حکم تاریخی دیوان عالی ایالات متحده آمریکا در سال ۱۹۷۳ در خصوص قانونیشدن سقط جنین بود که در آن دیوان عالی حکم داد که قانون اساسی ایالات متحده آمریکا از آزادی زن برای انتخاب انجام سقط جنین بدون محدودیتهای مفرط دولتی حمایت میکند اما بعدها دادگاه عالی آمریکا ممنوعیت سقط جنین را اعلام و به تبع آن قانون ۱۹۷۳ را ملغی اعلام کرد.
از نگاه ناظران، بایدن در مدت ۲ سال اخیر نتوانسته به این وعده تبلیغاتی خود عمل کند زیرا برای غلبه بر قوانین مجلس سنا به آرایی بیش از یک اکثریت ساده نیاز دارد. در شرایط کنونی که دموکراتها با چالشهای متعددی در حوزه داخلی مواجه هستند اما این موضوع به فرصت و بهانه ای برای به مشارکت کشاندن مردم آمریکا و جذب آرای خاکستری توسط دولت بایدن تبدیل شده است.
پیوستها:
https://www.axios.com/۲۰۲۲/۰۴/۱۷/republicans-inflation-democrats
https://www.pewresearch.org/politics/۲۰۲۲/۱۰/۲۰/the-midterm-elections-and-views-of-biden
https://edition.cnn.com/۲۰۲۲/۱۰/۱۸/politics/joe-biden-abortion-speech/index.html
https://www.wsj.com/articles/biden-faces-fresh-domestic-challenges-after-europe-summits-۱۱۶۵۶۸۴۰۶۰۱
https://eurasiabusinessnews.com/۲۰۲۲/۱۰/۱۳/u-s-inflation-hit-۴۰-year-high-at-۸-۲
https://www.usnews.com/news/elections/articles/the-coronavirus-and-the-۲۰۲۲-elections
نظر شما