کمبود طعمه، پلنگ‌ها را به حاشیه روستاهای بجنورد کشاند 

بجنورد-ایرنا- مدیر حفاظت محیط زیست شهرستان بجنورد گفت: نبود و یا کاهش طعمه در طبیعت موجب شده تا پلنگ‌ها برای یافتن غذا به نزدیکی روستاها و مناطق مسکونی کشیده شوند. 

محمد خالقی روز دوشنبه به خبرنگار ایرنا اظهارداشت: مشاهده پلنگ در اطراف روستاهای بجنورد در سال های اخیر افزایش یافته و امسال هم این مشاهده ها به صورت متعدد گزارش شده است که این امر نشان از نبود طعمه در زیستگاه این حیوان زیبا و ارزشمند را دارد. 

وی با اشاره به اینکه میزان مشاهده پلنگ در اطراف روستاهای بجنورد در مقایسه با سایر شهرستان های استان بیشتر است خاطرنشان کرد: بجنورد فاقد منطقه حفاظت شده و رسیدگی به حیوان نیز کمتر است بنابراین وحوش با مشکل طعمه مواجه می شوند.

مدیر حفاظت محیط زیست بجنورد عنوان کرد: زیستگاه پلنگ در مناطق حفاظت شده "سالوک" و "ساریگل" اسفراین به خوبی مراقبت می شوند و طعمه نیز فراوان است و همین مورد موجب شده است تا این حیوان در روستاهای اسفراین مشاهده نشود.

وی اضافه کرد: "گراز" از طعمه های پلنگ در طبیعت محسوب می شود و جمعیت این گونه هم به دلیل شکارهای بی رویه و غیرمجاز رو به کاهش است که این چرخه غذایی زیستگاه پلنگ ها را نیز تحت تاثیر قرار داده است.

خالقی عنوان کرد: در فصل سرد سال گراز ها برای یافتن غذا به مزارع و باغ های اطراف روستاها کشانده و به دنبال آن پلنگ ها هم برای شکار گراز در حاشیه مناطق روستایی مشاهده می شوند. 

وی اظهار داشت: مردم ما به ویژه در روستاها با اهمیت صیانت و حفاظت از گونه با ارزش پلنگ آشنا هستند و تلاش دارند تا با وجود خسارت های تحمیلی از ناحیه این حیوان، به آن آسیب وارد نشود.  

اهمیت نقش میرشکارها 

خالقی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به اینکه در سال های اخیر تلاش شده تا برای دور کردن گرازها از مناطق روستایی از "میرشکارها" استفاده شود گفت: میرشکارها با دریافت مجوز نسبت به دور کردن گرازها از منطقه روستایی و اطراف باغ و مزارع اقدام می کنند.

مدیر حفاظت محیط زیست بجنورد افزود: میرشکار از افراد بدون سابقه تخلف در زمینه شکار و نیز مورد اعتماد و تایید روستاها انتخاب می شود، البته طرح میرشکار مورد اقبال قرار نگرفت و تاکنون تنها یک مجوز در این شهرستان برای یک میرشکار صادر شده است.  

کارشناسان محیط زیست عقیده دارند که کاهش طعمه وحوش در طبیعت، از علت های نزدیک شدن آنها به زیستگاه انسان و حمله به دام های روستاییان است و در سال‌های اخیر شکار غیرمجاز سبب شده تا جمعیت گونه‌های مختلف که طعمه وحوشی از جمله پلنگ هستند، کاهش یابد.

براساس اعلام مسوولان، بیشتر این حادثه ها در خارج از مناطق تحت مدیریت محیط زیست رخ می دهد و از علل اصلی آن، شکار طعمه های گوشتخواران از جمله گونه های قوچ و میش، کل و بز و گراز است.

خراسان شمالی زیستگاه ۶۵ گونه پستاندار از ۱۹۷ گونه موجود در کشور است و ۱۴۱ گونه پرنده از ۵۳۲ گونه موجود در کشور، ۶۸ خزنده از ۲۲۸ گونه موجود کشور، چهار گونه خزنده دوزیست از ۲۰ گونه موجود و هشت گونه ماهی و آبزی از مجموع ۱۶۰ گونه آبزی موجود در کشور زیست می کنند. 

برخی از این گونه ها نظیر یوزپلنگ، بالابان، هوبره، کبک دری و کرکس مصری در طبقه بندی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) در رده‌های بحرانی و در حال انقراض قرار دارند.  

اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی مناطق حفاظت شده و پارک های ملی سالوک، ساریگل و ضامن آهو، مناطق حفاظت شده قرخود، گلول، سرانی و پناهگاه حیات وحش میاندشت جاجرم را که محل زیست پلنگ ها می باشد، با گستره ۱۹۴ هزار و ۱۴۱ هکتار مدیریت می کند.    

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha