آبگیری سد کوهبرد در کهگیلویه؛ پایان ۱۱ سال انتظار

یاسوج - ایرنا - عملیات اجرایی سد کوهبرد از سال ۱۳۹۰ با هدف کنترل سیلاب، توسعه گردشگری و آبیاری اراضی کشاورزی دیم حومه غربی دهدشت در شهرستان کهگیلویه آغاز و با تخصیص اعتبارات لازم در سفر رئیس جمهور در سال گذشته و تکمیل آن، در اولین بارندگی پاییز آبگیری شد.

به گزارش ایرنا یک دهم از ۷۰ هزار هکتار زمین زراعی شهرستان کهگیلویه آبی است و در سایر اراضی کشت دیم همراه با هزینه های گزاف و درآمد حداقلی انجام می شود.
شهرستان های کهگیلویه اکنون با وجود دشت های وسیع و اراضی مستعد کشاورزی و ظرفیت های بالقوه در بخش های مختلف صنعتی و گردشگری به دلیل نبود برخی زیرساخت ها توسعه چندانی نیافته است. 
شغل اغلب ساکنان این شهرستانها کشاورزی آن هم بصورت سنتی و فصلی است. آبیاری زمین های کشاورزی علاوه بر افزایش درآمد پایدار به شکوفایی بخش کشاورزی این مناطق نیز کمک می کند.
سد کوهبرد در حومه غربی شهرستان کهگیلویه که از سال ۹۰ عملیات اجرایی آن آغاز شد بارقه های امید را در دل کشاورزان ای منطقه روشن کرد.

روند اجرایی این سد طی یک دهه به دلیل کمبود اعتبار به خوبی پیش نرفت و چند سال نیز تعطیل شد.

هر چند دولتها همیشه توسعه کشاورزی و استفاده بهینه از منابع آبی را در اولویت برنامه های خود داشتند ولی به دلایل مختلف این برنامه ها در شهرستان کهگیلویه به خوبی اجرا نشد.

 این طرح پس از چند سال راکد بودن از سال ۱۳۹۶، توسط شرکت خصوصی در فاز اول آغاز به کار و با وجود کمبود تخصیص اعتبارات با سرمایه پیمانکار فاز اول با ارتفاع ۲۶.۵ متر و حجم ۲.۵ میلیون متر مکعب تکمیل شد.

آبگیری سد کوهبرد، رهاورد سفر رئیس جمهور به کهگیلویه و بویراحمد

سد مخزنی کوهبرد به عنوان تنها سد خاکی شهرستان کهگیلویه و از پروژه‌های مهم حوزه آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی است که به منظور توسعه بخش کشاورزی، گردشگری و اشتغالزایی در محدوده دشت‌های اطراف روستاهای کوهبرد تا برج بهمنی اجرا شد.

جلوگیری از فرسایش خاک و کنترل روان‌ آبها و همچنین ذخیره‌سازی آب باران جهت آبیاری بیش از ۳۵۰ هکتار از زمین‌های پایین دست، جلوگیری از سیلاب‌ها و افزایش سطح تولید محصولات کشاورزی از جمله گندم، جو و کلزا و فراهم‌سازی زمینه اشتغال ۷۰۰ نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم برای آینده این طرح پیش بینی شد.

در سفر مهر ماه سال گذشته هیات دولت به استان کهگیلویه و بویراحمد برنامه های هیات دولت بر محرومیت زدایی و تسریع در روند اجرایی پروژه های نیمه تمام متمرکز شد.

در این راستا سد کوهبرد با توجه به حجم آبگیری سالانه  ۲.۵ میلیون متر مکعب نقش استراتژیک در توسعه کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد بخصوص شهرستان کهگیلویه داشت نیز برای تسریع در روند اجرایی مورد توجه هیات دولت و مسئولان استانی قرار گرفت.

اولویت دولت محرومیت زدایی از سیمای کهگیلویه و بویراحمد است

معاون اجرایی سابق رئیس‌جمهور در سفر مهرماه خود در جریان بازدید از سد کوهبرد کهگیلویه و بویراحمد گفته بود: اقدامات خوبی که طی یکسال گذشته با حضور مدیران جهادی انجام گرفته این استان را به کارگاه عمرانی تبدیل کرده است .

آبگیری سد کوهبرد، رهاورد سفر رئیس جمهور به کهگیلویه و بویراحمد

 سید صولت مرتضوی افزود: خوشبختانه آنگونه که مسئولان جهاد کشاورزی استان اعلام داشته اند، پیشرفت فیزیکی سد با حمایت خوب دولت خوب بوده و با آبگیری آن ۳۵۰ هکتار از اراضی این منطقه آبیاری خواهد شد.

وی با ابراز رضایت از عملکرد مسئولان ارشد استانی به خصوص استاندار و معاونین اظهار داشت: امروز هر نقطه ای از استان را که بازدید کردیم شده تلاش و فعالیت بودیم و قطعا اگر با همین دست فرمان جلو برویم در آینده نزدیک شاهد محرومیت زدایی از سیمای این استان هستیم .

سفر هیات دولت روند اجرایی سد کوهبرد را شتاب بخشید

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در این رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: از جمله رهاوردهای سفر مهرماه ۱۴۰۰ هیأت دولت به استان ، تخصیص ۴۷ میلیارد تومان برای تکمیل سد کوهبرد شهرستان کهگیلویه بود.

آبگیری سد کوهبرد، رهاورد سفر رئیس جمهور به کهگیلویه و بویراحمد

سید علی معتمدی پور با اشاره به پیشرفت ۹۷ درصدی بدنه پروژه افزود: از زمان سفر ریاست جمهوری تاکنون ۱۷ میلیارد تومان برای پروژه هزینه شده است.

وی افزود: با تخصیص این میزان اعتبار پیشرفت فیزیکی طرح از ۴۰ درصد به ۶۵ درصد رسیده است.

معتمدی پور اعتبار هزینه شده برای این پروژه تاکنون را ۴۰ میلیارد تومان عنوان کرد.

وی با اشاره به اینکه ۵۰ میلیارد تومان برای تکمیل این طرح مورد نیاز است اظهار داشت: با بهره برداری از این سد، ۳۵۰ هکتار از اراضی کشاورزی پایین دست آبیاری خواهد شد.

تبدیل اراضی دیم به آبی 

مجری سد کوهبرد کهگیلویه در این رابطه نیز با اشاره به حمایت دولت سیزدهم از طرح های محرومیت زدایی افزود: آخرین مرحله سد که بستن دریچه بود با تخصیص منابع سفر هیات دولت اجرایی شد.

آبگیری سد کوهبرد، رهاورد سفر رئیس جمهور به کهگیلویه و بویراحمد

احسان تابش نژاد بیان کرد: با اولین بارش سد کوهبرد آبگیری و رویای ۱۰ ساله کشاورزان رنگ واقعیت گرفت.

وی توسعه بخش کشاورزی را از مهمترین مزایای ساخت سد کوهبرد دانست و بیان کرد: با اجرای این سد و همکاری جهاد کشاورزی اراضی دیم حومه غربی دهدشت به سیستم آبیاری نوین تجهیز خواهد شد.

تابش نژاد مشخصات فنی این طرح را شامل طول تاج  ۳۶۰ متر، ارتفاع از کف ۲۶ متر و نیم، عرض کف سد ۱۱۰ متر و عرض تاج را هشت متر اعلام کرد.

برنامه های حمایتی دولت در محرومیت زدایی عملی شد

نماینده مردم شهرستان‌های کهگیلویه، بهمیی، چرام و لنده در مجلس شورای اسلامی گفت: وعده دولت در تسریع در روند اجرایی پروژه های نیمه تمام با آبگیری سد کوهبرد عملی شد.

حجت الاسلام سید محمد موحد بر همکاری جهاد کشاورزی در توسعه آبیاری زمین های پایین دست طرح تاکید کرد و اظهار داشت: بخش کشاورزی و گردشگری منطقه حومه غربی دهدشت توسعه خواهد یافت.

آبگیری سد کوهبرد، رهاورد سفر رئیس جمهور به کهگیلویه و بویراحمد

وی تصریح کرد: با توجه به اشتغالزایی این طرح نیاز است جهاد کشاورزی با تامین زیرساختها ،بهره برداران را برای کشت محصولات کشاورزی حمایت کند.

 تحقق وعده دولت با اشتغالزایی بیش از ۷۰۰ نفر

فرماندار کهگیلویه سد کوهبرد را یکی از طرح های مهم دولت سیزدهم طی یکسال اخیر دانست و گفت: با آبیاری زمین های دیم کشاورزی علاوه بر اشتغالزایی روند توسعه کشاورزی شهرستان شتاب بیشتری خواهد گرفت.

سید عبدالعزیز موسوی با اشاره به اینکه تنها منبع درآمد بیشتر مردم شهرستان کهگیلویه حوزه کشاورزی است بیان کرد:  نیاز است جهاد کشاورزی با ارائه تسهیلات لازم ضمن حمایت از کشاورزان زمینه را برای سرمایه گذاران در راستای توسعه اشتغالزایی در این منطقه فراهم کند.

آبگیری سد کوهبرد، رهاورد سفر رئیس جمهور به کهگیلویه و بویراحمد

وی با تقدیر از پیمانکار پروژه سد کوهبرد تصریح کرد: ۵۰ میلیارد تومان برای پرداخت مطالبات پیمانکار، تملک اراضی کشاورزان، تکمیل خط انتقال، ایستگاه پمپاژ و توزیع در زمین‌های کشاورزی مورد نیاز است.

فرماندار کهگیلویه از پیگیری‌های استاندار و معاونین، اهتمام نماینده و مجموعه جهاد سازندگی در پیگیری مشکلات این طرح طی این دو سال تقدیر کرد.

آبگیری سد کوهبرد بعد از یک دهه

رئیس جهاد کشاورزی کهگیلویه آبگیری سد کوهبرد یک دستاورد بزرگ برای توسعه کشاورزی این شهرستان دانست و گفت: این طلسم بعد از یک دهه با برنامه های جهادی و انقلابی دولت در تخصیص به موقع اعتبار شکسته شد.

  حکمت الله نریمانی افزود: با برنامه ریزی های انجام شده اجرای شبکه های یک و ۲ که نصب لوله های سایز بزرگ اجرایی و آغاز خواهد شد.

وی اجرای سیستم نوین آبیاری در مزارع پایین دست را یک اولویت مهم دانست و گفت: انتظار می رود در سفر دوم هیات دولت به استان اعتبار خوبی برای تکمیل این طرح تخصیص داده شود.

نریمانی توسعه کشاورزی از سنتی به نوین را با توجه به کمبود منابع آبی در این شهرستان را ضروری دانست و  اضافه کرد: برای توسعه این طرح در مزارع پایین دست سد کوهبرد ۵۰ میلیارد اعتبار مورد نیاز است.

افزایش درآمد کشاورزان 

 یک کشاورزی کهگیلویه ای با اشاره به وجود بیش از ۴۰۰ هکتار اراضی کشاورزی دیم در پایین دست سد کوهبرد گفت: آبیاری مزارع کشاورزی باعث افزایش ۲ برابری درآمد کشاورزان خواهد شد.

آبگیری سد کوهبرد، رهاورد سفر رئیس جمهور به کهگیلویه و بویراحمد

رضا حیدری با اشاره به اینکه کشاورزان این منطقه هرساله از خشکسالی زیان های زیادی را متحمل می شوند گفت: با آبیاری مزارع کشاورزی علاوه بر تنوع کشت محصولات، زمینه برای فروش محصولات کشاورزی به دیگر استانها نیز فراهم خواهد شد.

علی ملکی یکی دیگر از کشاورزان حومه غربی شهرستان کهگیلویه آبگیری و آبیاری مزارع کشاورزی پایین دست را یکی از دغدغه های اصلی کشاورزان این منطقه دانست و اظهار داشت: با حمایت جهاد کشاورزی روش های صنعتی در کشت اراضی جایگزین کشت های سنتی خواهد شد.

وی تصریح کرد: با تحقق این طرح و تنوع بخشی محصولات کشاورزان بهبود اشتغال و توسعه کشاورزی دور از دسترس نیست.

سد مخزنی کوهبرد در کیلومتر سه جاده دهدشت- بهبهان در جنوب شرقی شهرستان دهدشت در مسیل رودخانه کوهبرد بین ۲ روستای پوزه کوهبرد و گدار خونی قرار دارد. طریق دسترسی به این محور تا روستای پوزه کوهبرد در مسیر جاده بهبهان دهدشت به صورت آسفالته است و از محل روستای پوزه کوهبرد تا محور پیشنهادی حدود یک کیلومتر جاده خاکی دسترسی به محل را مهیا می‌نماید.

هدف از احداث سد در این محل جمع آوری سیلابهای مسیل رودخانه کوهبرد در مواقع بارندگی و استفاده از آب ذخیره شده در مخزن سد جهت توسعه کشاورزی بخش جنوب شرق شهرستان دهدشت در محدوده پایاب سد و دشت های اطراف روستاهای کوهبرد ، برج بهمنی و بیمنجگان و توسعه بخشهای اقتصادی و گردشگری منطقه می باشد.

به گزارش ایرنا، براساس آمارهای موجود، کهگیلویه وبویراحمد ۱۰ درصد آب‌های کشور را در اختیار دارد اما بخش عمده‌ای از زمین‌های کشاورزی آن به صورت دیم کشت می‌شود.
۹۰درصد از آب آشامیدنی شهرهای کهگیلویه وبویراحمد از سفره‌های زیرزمینی تأمین می‌شود.
این استان با بیش از ۱۶ هزار کیلومتر مربع، یک درصد از مساحت ایران را در اختیار دارد.
گزارش های منتشر شده شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد حکایت از کاهش میزان نزولات جوی در ۹ سال گذشته در این استان دارد که این امر ضرورت تلاش برای بهره برداری از سدهای در حال ساخت را بیشتر کرده است.
میانگین بلند مدت بارندگی در این استان از ۴۳ سال قبل تاکنون افزون بر ۶۷۵ میلی متر معادل حدود ۱۰ هزار و ۴۷۴ میلیون مترمکعب اعلام شده است.
این عوامل و تنش آبی در شهرهای یاسوج، مادوان، سوق و دهدشت و کمبود آب کشاورزی و صنعت در شهرهای گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد لزوم تلاش مضاعف برای تکمیل سدهای را بیشتر کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha