به گزارش خبرنگار ایرنا، از ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ که ناقوس جنگ در کشور به صدا درآمد تا ۲۹ مرداد ۱۳۶۷ که پرچم صلح بر فراز مرزها برافراشته شد، پنج میلیون نفر به طور مستقیم و غیرمستقیم درگیر این جنگ تحمیلی بودند و دهها هزار نفر برای جلوگیری از تجاوز دشمن بعثی با از خودگذشتگی راهی جبهههای حق علیه باطل شدند.
بر اساس آمار بنیاد شهید و امور ایثارگران و کمیته جستجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح، در هشت سال دوران دفاع مقدس در مجموع بیش از ۲۰۰ هزار نفر به درجه والای شهادت نائل آمدند؛ حدود ۱۳ هزار نفر آنها شهدای مفقود الاثری بودند که نزدیک به ۱۰ هزار نفرشان در این سالها به وطن بازگردانده شدند ولی پیکر پاک سه هزار نفر همچنان مفقود الاثر است.
استان گیلان هم که با وجود دوری از جبهههای نبرد در آن برهه حساس نقش مهمی در دفاع از مام میهن داشت، هشت هزار شهید تقدیم جمهوری اسلامی ایران کرد که از جمله رزمندگان اعزامی این استان "محمد پیدا" بود.
محمد در ۱۵ شهریور ۱۳۴۲ در بخش لوندویل آستارا چشم به جهان گشود و در حالی که به تازگی وارد دهه سوم زندگیاش شده بود، همانند سایر جوانان همنسلش در آن سالها راهی جبهههای جنگ شد و در نهایت در ۲۷ اردیبهشت ۱۳۶۵ در سن ۲۲ سالگی در منطقه مهران به شهادت رسید.
پیکر محمد پیدا اما برخلاف بسیاری از شهدا به وطن بازنگشت تا با وجود گذشت ۳۴ سال از پایان جنگ همچنان والدینش چشم به راه عزیز سفر کرده خود، روزها را شب کنند و شبها را با امید رسیدن خبری از جگرگوشهشان به صبح برسانند.
برای دیدار خانواده شهید پیدا باید به نظرمحله واقع در بخش لوندویل از توابع آستارا رفت و پس از پایان جاده ماشینرو، در مسیر خاکی به نسبت هموار از میان درختان جنگلی سرسبز باران خورده پاییزی کمی پیادهروی کرد.
همه چیز در درون این خانه متفاوت از دنیای بیرون میباشد و گویی زمان درست در آخرین روزی که فرزندشان را راهی جبهه کردند، متوقف شده است؛ اینجا هیچ خبری از مظاهر فناوری و زندگی امروزی پیدا نمیشود، حتی لامپ.
والدین محمد پیدا که از چین و چروک صورتشان به نظر میرسد بالای ۸۰ سال سن داشته باشند اگرچه دلشان به نور فرزند شهیدشان منور است، اما منزلشان تاریک است و هنوز شبها چراغ نفتی و فانوس روشناییبخش خانه کوچک روستایی بیشیله پیلهشان میشود.
مادرش همچنان شباهنگام با تاریکی هوا فانوسی روشن میکند و بیرون خانه میگذارد، به این امید که اگر روزی جگر گوشهاش از راه رسید بداند که کسی در این خانه چشم به راه نشسته است؛ هنوز هر غذایی که درست میکند، کمی هم برای محمدش نگه میدارد.
خانه بینور خانواده "پیدا" و لغو یادواره آبروی محله
اگرچه حدود ۲ هزار متر آنورتر از خانه خانواده پیدا ویلایی ساخته شده که مجهز به ترانس برق تک فازی است و تیر برقی هم در نزدیکی خانه آنها وجود دارد، اما هنوز از داشتن برق محروم هستند؛ البته محرومیت آنها به برق محدود نمیشود و با اینکه در کشور تا کنون یادوارههای متعددی برای شهدا برگزار شده، شهید پیدا هنوز از آن سهمی نداشته و مهجور مانده است.
عضو گروه جهادی شهید سهرابنژاد در این زمینه گفت: محمد پیدا که متولد یکی از روستاهای بخش لوندویل بوده، جزو رزمندگان مفقود الاثر دوران دفاع مقدس است و والدین این شهید تا کنون مظلوم واقع شدهاند.
سیدرضا میرنظری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به اینکه تا کنون یادوارهای برای شهید پیدا برگزار نشده بود، قرار شد یادوارهای مختص او توسط گروه جهادی شهید سهرابنژاد متعلق به پایگاه شهید آهنی مسجد امام جعفر صادق (ع) آستارا برگزار شود.
وی بیان کرد: در همین راستا برنامهریزیها و هماهنگیهای لازم صورت گرفت، قرار شد تا مراسم تحت عنوان یادواره شهدای آبروی محله با همکاری هیات رزمندگان اسلام به اجرا درآید و از حجتالاسلام محمدجواد باقری ارومی، امامجمعه آستارا نیز به عنوان سخنران دعوت بعمل آمد.
عضو گروه جهادی شهید سهرابنژاد اضافه کرد: قرار بود مراسم مورد نظر چهارم مهر امسال در روبهروی منزل شهید پیدا برگزار شود و از این رو روز موعود وسایلی جهت برگزاری آبرومندانه یادواره به محل انتقال داده شد.
وی اظهار کرد: هنگام نصب سیستم صوتی اما متوجه شدیم خانه والدین شهید پیدا فاقد برق است، در سال ۱۴۰۱ همچنان از وسایل قدیمی برای تامین روشنایی خانه استفاده میکنند و پخت و پزشان نیز به روش سنتی انجام میشود.
میرنظری با اشاره به اینکه به دلیل همین شرایط ناراحتکننده مراسم بزرگداشت شهید پیدا لغو و به زمان دیگری موکول شد، عنوان کرد: با توجه به اینکه پیشتر در جریان موضوع نبودیم، تلاش شد از طریق بخشداری، حوزه مقاومت بسیج و اداره برق پیگیری لازم صورت گیرد که با وجود وعدههای داده شده از سوی مسئولان امر، تا کنون به نتیجه نرسیده است.
وی همچنین گفت: در راستای طرح ساماندهی جنگلنشینان نیز قرار بود که اداره منابع طبیعی و آبخیزداری آستارا نسبت به تصرف ملک مورد نظر اقدام نماید و در مقابل در نقطه دیگری از شهرستان زمینی به خانواده پیدا اختصاص دهد اما به دلیل نبود اعتبار کافی این موضوع نیز مسکوت مانده است.
عضو گروه جهادی شهید سهرابنژاد تاکید کرد: چندین دستگاه از جمله مدیر اداره برق شهرستان آستارا در زمینه تامین ترانس قولهایی داده بودند اما اگر کار خاصی صورت ندهند، در نهایت گروههای جهادی باید وارد عمل شوند و نسبت به تامین یک دستگاه ترانس برق برای نصب در محدوده خانه والدین این شهید والامقام اقدام کنند.
گره کور تامین اعتبار ترانس برق نظرمحله
اگرچه مسئولان در دولتهای مختلف چندین بار به خانواده محمد پیدا سرکشی کردهاند و در مناسبتهای مختلف با آنها دیدار داشتهاند اما تا کنون در زمینه رفع مشکل آنها که نیازمند تمهیدها و پیگیریهای ویژه است، اقدام خاصی انجام ندادهاند.
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران آستارا در این زمینه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: این بنیاد افراد زیر پوشش را به خانواده شهدا، جانبازان زیر ۲۵ درصد، ۲۵ درصد تا ۵۰ درصد، ۵۰ درصد تا ۷۵ درصد و بالاتر از ۷۵ درصد دستهبندی کرده است و بر این اساس هر کدام از خدمات متنوع و ویژهای میتوانند برخوردار شوند.
نصرتاله شمس افزود: پیشتر بررسیهایی از سوی کارشناسان این بنیاد در مورد وضعیت والدین شهید پیدا نیز انجام شده و از زمان مدیریت قبلی پیگیری مسائل آنها در دستور کار قرار داشته اما بنا به دلایلی موضوع به نتیجه نرسیده است.
وی اظهار کرد: پدر این شهید از تمام امکاناتی که بنیاد شهید و امور ایثارگران میتوانست بر اساس قانون در اختیارشان قرار دهد، استفاده نموده است؛ به این صورت که چندین سال پیش یک فقره وام مسکن دریافت و یک باب منزل مسکونی در داخل شهر لوندویل خریداری کرده است.
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران آستارا اضافه کرد: والدین شهید پیدا با این وجود خانه مذکور را به دلیل مشکلات مالی که داشتند، در اختیار فرزند ذکور دیگر خود قرار دادند و خودشان در همان خانه قدیمی واقع در نظرمحله مستقر ماندند.
وی تصریح کرد: اگرچه بنیاد شهید و امور ایثارگران خود را موظف به پیگیری و برطرف کردن مسائل و مشکلات خانوادههای زیر پوشش میداند، اما وقتی چنین امکانی از سوی این بنیاد در اختیار خانواده شهدا قرار میگیرد، بر اساس قانون نمیتواند در همان زمینه دوباره کار خاصی انجام دهد.
شمس عنوان کرد: از این رو برای رفع مشکل برقرسانی به خانهای که والدین شهید پیدا در آن مستقر هستند، پیگیریهایی صورت گرفت؛ مساله اینجاست که شبکه برقی که از آن محدوده عبور میکند، برق فشار قوی است و به منظور استفاده خانگی نیازمند یک دستگاه ترانس میباشد.
وی ادامه داد: با توجه به این امر با رئیس اداره برق آستارا گفت و گویی انجام شد و قول مساعد دادند تا کابلکشی و نصب تیر چراغ برق را از محل شبکه تا خانه مورد نظر انجام دهند اما اعلام کردند که اداره برق ترانسی برای نصب در آن محل ندارد.
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران آستارا گفت: بر این اساس باید یک دستگاه ترانس برق با قیمت آزاد از بازار تهیه شود که چندین سال پیش بهای آن حدود ۲۵۰ میلیون ریال بود، سال پیش به ۸۰۰ میلیون ریال رسید و به نظر میرسد که امسال بیش از یک میلیارد ریال باشد.
وی افزود: با توجه به بالا بودن قیمت و با در نظر گرفتن این نکته که ترانس مورد نظر تنها از سوی یک خانوار مورد استفاده قرار خواهد گرفت، دستگاههای ذیربط تا کنون موفق به تامین اعتبار مورد نظر نشدهاند.
شمس یادآور شد: بنیاد شهید و امور ایثارگران البته برای دریافت انشعاب و کنتور آب، برق و گاز از خانوادههای زیر پوشش حمایتهای لازم را انجام میدهد و این امر رایگان است اما در حال حاضر قانونی وجود ندارد که بتواند نهادی را مجبور به رفع این مشکل خاص از طریق پرداخت هزینه ترانس برق کند.
برخلاف هجمههای گاه و بیگاهی که علیه شهدا، جانبازان و ایثارگران صورت میگیرد و این روزها شاهد تشدید آن به ویژه در فضای مجازی هستیم، بسیاری از خانوادههای آنها در شرایط دشواری بسر میبرند که با تصمیمات روزمره و استناد به قوانین و قواعد جاری قابل برطرف شدن نیست.
اگرچه حمایتهای مادی و معنوی گوناگونی از سوی دولتهای مختلف در این سالها از شهدا، جانبازان، آزادگان و ایثارگران صورت گرفته است، همچنان برخی از خانوادهها همچون والدین شهید پیدا در آستارا درگیر مسائلی هستند که رفع آنها نیازمند توجه ویژه مسئولان امر است.
مردم آستارا ۱۶۷ شهید گلگون کفن در دوران دفاع مقدس تقدیم جمهوری اسلامی ایران کردهاند و مجموع تعداد افراد زیر پوشش بنیاد شهید و امور ایثارگران در این شهرستان به حدود سه هزار و ۶۰۰ نفر میرسد.
شهرستان آستارا که شامل ۲ بخش مرکزی و لوندویل است، با جمعیت حدود ۹۵ هزار نفر در منتهی الیه غرب استان گیلان، در فاصله نزدیک به ۱۷۳ کیلومتری رشت و همجوار با کشور جمهوری آذربایجان قرار دارد.
گزارش از: محمد ملاحمزهزاده
نظر شما