به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، روز سه شنبه ۲۶ مهر ماه سال جاری و در دوازدهمین همایش ملی نخبگان بود که آیت الله سید ابراهیم رئیسی رییس جمهور کشورمان، در کنار تمام انتقادهایی که از کم توجهی ها به قشر نخبه کشور می شود، نسبت به این رویه، سخت انتقاد کرد.
رییس جمهور برای اولین بار از عبارت «غارت مغزها» استفاده کرد و گفت: آنچه در بنیاد ملی نخبگان از زمان تشکیل تاکنون انجام گرفت، با آنچه که باید انجام بگیرد، تفاوت دارد. نخبه می خواهد مستقل بیاندیشد و خلاقیت داشته باشد و نیاز مردم خود را رفع کند و وابسته به ثروت و قدرت نیست. نخبه باید از تمامی جهات مورد حمایت قرار گیرد و این وظیفه مسئولان است.
وی با بیان اینکه دشمن از راههای مختلف تلاش میکند که مغزها را غارت کند، افزود: دولت با همه امکانات باید در خدمت نخبگان و دانشگاه باشد. امروز اراده جدی در دولت وجود دارد که دیدگاه نخبگان مورد توجه قرار گیرد و در عمل ما شاهد یک تحول باشیم. این نگاه تحولی و تحولگرایانه که در نخبگان بیشتر از دیگران وجود دارد، زمینه خوبی است تا ایده دولت به انجام تحول در حوزههای علمی و به ویژه حوزههای عملکردی عملیاتی و اجرایی شود.
حسین امینیانفر متخصص پاتولوژی دامپزشکی و عضو هیات علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران و یکی از نخبگان کشور در گفتوگو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا درباره دغدغه های نخبگان می گوید: حرفها و شعارهایی که در مورد حمایت از نخبگان می شود، خیلی قشنگ است اما در بدنه مدیریت ها، عزمی برای تغییر رویه دیده نمی شود.
وی افزود: پیشنهادها و امکانات خارج از کشور برای نخبگان جذابیت دارد چرا که در شرایط مشابه دعوت نامهای از یک دانشگاه معتبر دنیا به دست آنها می رسد که در آن می گوید اگر بیایید در این دانشگاه و فلان کشور، حقوق و دستمزد شما چنین و چنان خواهد بود. این مساله افراد را سر یک دوراهی قرار می دهد و در واقع انتخاب را خیلی سخت می کند که بخواهند از این شرایط بگذرند. از طرفی در داخل نیز تمام شرایط را برای رفتن مغزها فراهم کرده ایم حال چگونه می شود انتظار داشت که آنها پیشنهادهایی را که دریافت می کنند، رد کنند.
این متخصص پاتولوژی دامپزشکی گفت: وقتی نخبه ای می بیند که در کشور خود همچنان درجا میزند و صبح و شب چه در آزمایشگاه چه در جای دیگر کار می کند اما در پرداخت اجاره خانه خود مانده است، در انتخاب بین ماندن و رفتن با توجه به پیشنهادی که دارد، تصمیم می گیرد؛ در واقع شرایط روی تصمیم آنها تاثیر می گذارد چرا که این شرایط تا نقطهای قابل تحمل است و با همه وابستگی که به کشورش دارد، گاهی مجبور به رفتن می شود.
امینیان فر ادامه داد: همه به وطن خود وابستگی داریم و اگر افرادی تصور کنند کسانی که مهاجرت می کنند این وابستگی را ندارند، سخت در اشتباه هستند، افرادی امثال بنده با توجه به داشتن شرایط برای رفتن اگر در این کشور مانده ایم، به خاطر همین وابستگی ها و کلمه ای به نام «ایران» بوده است؛ بنابراین انتظار داریم که برای بهبود شرایط فکری شود.
این نخبه کشورمان در ادامه به سخنان رییس جمهور در همایش ملی نخبگان اشاره کرد و گفت: آیت الله رییسی به غارت مغزها اشاره کردند؛ باید با همه احترامی که برای ایشان قائل هستم باید بگویم ما درِ خانه خود را باز گذاشته ایم و یک تابلو هم سردرِ خانه زدهایم که بفرمایید ما اینجا استعدادهایی برای غارت داریم، تشریف بیارید و ببرید.
عضو هیات علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران اظهار داشت: بنده زمانی می توانم بگویم ماشین بنده به سرقت رفته که مسایل ایمنی را رعایت کرده باشم، این که درِ ماشین باز باشد، سوییچ هم روی آن باشد یعنی آقای دزد بفرما، بیا سوار شو و برو. این دقیقا الان شرایط کشور ما است که تمام شرایط را فراهم کرده ایم که نخبگان کشور را به غارت و سرقت ببرند.
وی گفت: بسیاری از نخبگان هم هستند که از نظر زمینه کاری و تحصیلی در ایران و منطقه خاورمیانه برجسته و برتر هستند ولی احساس نمی کنند که کشور یا دانشگاه به آنها نیاز دارد و این احساس را هم همین دانشگاه و کشور برای آنها ایجاد کرده است.
این متخصص پاتولوژی دامپزشکی تاکید کرد: البته ما منکر تلاش ها نیستیم یعنی از زمانی که آقای ستاری در بنیاد ملی نخبگان مستقر شد و تا زمانی که رفتند، اقدامات مفید زیادی داشتند و با وجود همه این زحمات، نباید انتظار تغییر آنی داشت که غیرمنطقی است. از طرف دیگر امیدواریم آقای دهقانی فیروزآبادی معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری نیز در مسوولت جدید خود نگاهشان بر اعطای حمایت ها باشد.
نظر شما