به گزارش خبرنگار ایرنا ، گرگان که عنوان دومین شهر پرجمعیت شمال کشور را یدک میکشد با چالشهای متعددی روبرو است که حل بخشی از این مشکلات رابطه مستقیمی با منابع درآمدی شهر دارد.
در سالهای گذشته یکی از مهمترین ابزار خلق درآمد و تامین بودجه عوارض ساختمانی و فروش پروانه ساختمانی بود که در برخی از سالها تا دوسوم اعتبارات شهرداری گرگان را تامین میکرد.
رویه تامین سنتی نیرو در شهرداریها به نحوی است که این نهاد غیردولتی در ابن بخش دغدغه و مشکل چندانی ندارد و حتی با مازاد نیرو مواجه است اما مقوله تامین منابع درآمدی یکی از مهمترین چالشهای این مجموعه تلقی میشود.
برخی سیاستهای کلی نظام در کنار تحولات مالی حاکم بر اقتصاد کلان کشور سبب شده در برخی سالها تحقق بودجه شهر با نوسان روبرو شود که از جمله مشهودترین این مباحث، میزان تحقق درآمدهای ناشی از فروش پروانه ساختمانی و عوارض شهری است که متناسب با برخی لوایح و مصوبات شهری و حتی رویکردهای کلان کشور سیر نزولی دارد.
بودجه شهرداریها از محل درآمدهای ناشی از عوارض عمومی و اختصاصی، بهای خدمات و درآمد موسسات انتفاعی شهرداری، درآمد حاصل از وجوه اموال شهرداری، کمک دولت و سازمانهای دلتی ، کمک و اعانات غیردولتی ، منابع حاصل از واگذاری داراییهای سرمایهای و مالی از جمله مهمترین عناصر تامین بودجه سالانه شهرداری است.
تامین بودجه به فراخور شرایط اقتصادی و فرهنگی
شهردار گرگان به ایرنا گفت: تامین بودجه یکی از اصلیترین وظایف شهرداران است که برای دستیابی به آن به فراخور شرایط اقتصادی و فرهنگی کشور و شهر برنامههای مختلفی ترسیم میشود تا اداره شهر با چالش روبرو نباشد.
سیدمحمدرضا سیدالنگی افزود: رویکرد جدید شهرداری گرگان بر محور خلق ارزش افزوده از داراییها و مستغلات این نهاد استوار است و مولدسازی اراضی و عرصههای متعلق به شهرداری به عنوان اصلیترین راهبرد شهرداری گرگان در دستور کار قرار دارد و تلاش میکنیم فصل جدیدی در بخش تامین منابع درآمدی ترسیم کنیم.
وی گفت : بخشهای مختلفی برای تامین بودجه شهر در لایحه بودجه دیده میشود به عنوان مثال احداث واحدهای خدماتی مانند جایگاههای توزیع سوخت بنزین و گاز مایع و یا اجاره آنها از جمله موارد درآمدزایی شهرداری است اما سود این بخش پاسخگوی نیاز مالی شهرداری نیست.
سیدالنگی ادامه داد: احداث بازار موزه هفت شهر با زیربنای ۵۰ هزار مترمربع و شهربازی مدرن با امکان استقرار و پیشبینی حدود صد ابزار بازی و سرگرمی از جمله طرحهایی است که اجرای آن از دورههای گذشته مدیریت شهری آغاز شده و تلاش میکنیم زمان بهرهبرداری آنها را کوتاهتر کنیم تا از این محل به درآمد پایدار برسیم.
وی افزود: برای دوره پیشرو به دنبال احداث واحدهای مسکونی و تجاری در اراضی شهرداری هستیم تا در دوره کوتاه شاهد خلق ارزش افزوده از این اراضی باشیم.
شهردار گرگان اظهار داشت: ۶۰ درصد بودجه امسال شهرداری گرگان بر محوریت کسب منابع درآمدی از صنعت ساختمان و فروش پروانه و عوارض ساختمان نهاده شده که امیدواریم با مشوقهای پیشبینیشده این منابع درآمدی محقق شود.
کاهش رغبت انبوهسازان برای دریافت پروانه
سیدالنگی با اشاره به رکود نسبی صنعت ساختمان در کشور اظهارداشت: پس از ورود دولت به طرح نهضت ملی مسکن و قانون جهش تولید مسکن شاهد کاهش رغبت عمومی انبوهسازان و سازندگان مسکن برای دریافت پروانه هستیم.
شهردار گرگان گفت : حذف قیمت زمین در طرح دولت برای ساختمانسازی سبب میشود قیمت تمامشده مسکن کاهش یابد و رغبت سازندگان برای ورود به حوزه ساختمان و دریافت پروانه فروکش کرده و در نتیجه درآمدهای این بخش شهرداری کاهش یابد.
توجه به پروژه های گردشگری با دوره بازدهی سریع از جمله رویکردهای شهرداری گرگان برای کسب درآمد است که میتواند نقشآفرینی بیشتری در تحقق درآمدهای پایدار شهرداری داشته باشد .
رییس شورای شهر گرگان هم به خبرنگار ایرنا گفت: هزینه مدیریت شهر به سبب گرانی و افزایش تورم نسبت به سالهای گذشته رشد چشمگیری داشته و قیمت اجرای یک پروژه نسبت با رشد چند برابری روبرو است.
پیشبینی منابع درآمدی ثابت برای شهرداری گرگان
ناصر گرزین اظهار داشت: پیشبینی منابع درآمدی ثابت و پایدار برای شهرداری از سالها قبل در دستور کار مدیریت شهری قرار گرفته و به زودی شاهد به ثمر نشستن این رویکرد خواهیم بود.
وی گفت : در سالهای گذشته و با وجود تنگناهای مالی، پروژه بزرگ بازار هفت موزه و شهربازی در گرگان آغاز شد که با بهرهبرداری از آنها بخشی از مشکلات درآمدی شهرداری برطرف خواهد شد.
وی ادامه داد : در لوایح بودجه سالهای گذشته و امسال افزون بر نیمی از منابع درآمدی شهرداری به حوزه ساخت و ساز گره خورده و با توجه به نوسانات این صنعت در نظر داریم رویکرد جایگزین و پشتیبان برای این ردیف در نظر بگیریم.
عضو شورای اسلامی گرگان افزود: برای دستیابی به بهرهوری حداکثری از مستغلات و املاک و مولدسازی در آنها نیاز است تا مجموع داراییهای منقول احصا و شناسنامهدار شود.
گرزین گفت: تاکنون مستغلات و املاک سازمان سیما و منظر شهرداری گرگان در سامانه املاک بارگذاری شده و شهرداری گرگان باید تا پایان سال در سازمانهای زیر مجموعه نیز این رویه را تعمیم دهد.
حجت مقسم یکی از اعضای شورای شهر گرگان هم گفت : در دوره جدید مدیریتی شاهد شفافیت امور مالی در مجموعه شهرداری گرگان هستیم که این رویه پیش از این مرسوم نبود.
وی افزود : هر چند بر اساس گزارش ارسالی در رابطه با عملکرد ۶ ماهه نخست شاهد عدم تحقق ۱۰۰ درصدی بودجه بر اساس لایحه بودجه هستیم اما شجاعت طرح مشکلات و تلاش برای رفع این دغدغهها
قابل تقدیر است.
به گزارش ایرنا ، مدیران و نخبگان فعال در مدیریت شهری گرگان در حدود یک دهه اخیر تلاش کردند تا با تبدیل گرگان به مقصد گردشگری بتوانند به منابع درآمدی پایدار برسند اما تاکنون هیچکدام از پروژههای ترسیم شده برای این شهر مانند تله کابین ناهارخوران و راهاندازی مرکز بزرگ گردشگری به نتیجه نرسیده است.
شهر گرگان ۳۵۰ هزار جمعیت دارد
نظر شما