به گزارش ایرنا، خراسان شمالی به عنوان یکی از قطبهای دامپروری کشور است که در این خطه ۲ میلیون و ۱۲ هزار راس دام سبک شامل گوسفند و بز، ۷۹ هزار راس دام سنگین از جمله گاو و گوساله، ۲ هزار و ۴۰۰ نفر شتر و هزار راس اسب وجود دارد و دامداران این استان سالانه ۲۲۱ هزار و ۱۱۸ تن انواع محصول از جمله گوشت قرمز، گوشت مرغ، شیر، عسل و تخم مرغ تولید می کنند.
اما این قطب دامپروری این روزها حال و روز خوشی ندارد و دامداران این خطه با مشکلات ناشی از خشکسالی دست و پنجه نرم می کنند؛ مشکلاتی که اَمان آنان را بریده و به مانع بزرگی در استمرار فعالیت صنعت دامپروری در این خطه از شمالشرق کشور تبدیل شده است به گونه ای که این وضعیت اسفناک دامداران به علت خشکسالی، کمبود و گرانی نهادههای دامی و مقرون به صرفه نبودن تولیدات موجب شده در آستانه ورشکستگی قرار بگیرند و ناگزیر به کشتار یا فروش دامهای مولد شوند.
آمار رسمی نیز گویای وضعیت وخیم دامداری در خراسان شمالی است به گونه ای که خشکسالی تنها در نیمه پایانی سال گذشته چهار هزار و ۸۰۰ میلیون ریال به دامداران و زنبورداران استان خسارت زد که بیشترین آن در بخش دامداری بوده است.
توجه به وضعیت بحرانی دامداران و حمایت از فعالان این بخش از مطالبات اصلی از رییس جمهور در سفر به خراسان شمالی بود تا جایی رییس جمهور در ورود به این خطه در شمال شرق کشور از شهرک دامپروری «قارلق» بجنورد بازدید و چندین راهکار ارایه کرد و اکنون نیز با همت مسوولان جهادی شاهد تحقق یکی از این راهکارها با خرید ۳۴ هزار راس دام روستاییان و عشایر خراسان شمالی به ارزش ۱۵۰ میلیارد تومان هستیم.
نشستن پای درد و دل دامداران
رییس جمهور در بدو ورود به خراسان شمالی سریعا بازدیدی از شهرک دامپروری قارلق داشت و از نزدیک در گفت و گویی صمیمانه پای درد و دل دامداران نشست تا در جریان مشکلات، خواستههای این قشر تولید کننده قرار گیرد. و راهکارهای لازم را ارایه کرد.
آیت الله رییسی در این بازدید بر رفع مشکلات دامداران، خرید حمایتی و تضمینی از دامداران و تسهیل در پرداخت تسهیلات به قشر تولید کننده تاکید کرد و حتی این موضوع را در شورای اداری نیز مطرح کردند و چالش های این بخش که به دغدغه ای برای تولید کننده ها تبدیل شده بود را مورد بررسی بیشتر قرار دادند.
رییس جمهور همچنین در این بازدید ضمن انتقاد از ضعف خراسان شمالی در زیرساخت های صنایع تبدیلی دستور داد تا زنجیره صنایع لبنی در این خطه از شمالشرق کشور تکمیل شود و اکنون رایزنی های لازم برای احداث کارخانه لبنیات در بجنورد انجام شد و تسهیلات ویژه ای نیز برای آن در نظر گرفته شده است.
وزیر جهاد کشاورزی که در این بازدید رییس جمهور را همراهی می کرد در این شهرک، خراسان شمالی را پایلوت تهاتر گوشت با نهاده دامی معرفی کرد و بر اساس این طرح، دولت گوشت دامدار را به صورت حمایتی خرید می کند و نهاده دامی را در اختیار آنها قرار می دهد.
شهرک دامپروی قارلق شهرستان بجنورد یکی از بزرگترین شهرک های دامپروری خراسان شمالی است.
خراسان شمالی پایلوت اجرای طرح تهاتر گوشت تولیدی
شاید مهمترین رهاورد سفر هیات دولت به خراسان شمالی که برای دامداران کشور رقم خورد، اجرای طرح تهاتر گوشت تولیدی دامداران با نهاده است که این طرح به صورت پایلوت در این استان آغاز شد و این طرح کمک شایانی به این قشر خواهد کرد و دست واسطه ها را از خرید دام زنده با قیمت پایین کوتاه می شود و دامداران برای خرید نهاده دیگر دغدغه ای نخواهند داشت.
وزیر جهاد کشاورزی که رییس جمهور را در سفر به خراسان شمالی همراهی می کرد بر خرید تضمینی گوشت قرمز دامداران تاکید کرد و در این زمینه اظهار داشت: گوشت تولیدی دامداران سطح کشور با نهادههای دامی تهاتر میشود که این طرح به صورت پایلوت از خراسان شمالی آغاز میشود.
سیدجواد ساداتینژاد افزود: تامین نهاده های دامی از دغدغه های اصلی دامداران محسوب می شود و با این راهکار مشکل اصلی این قشر برطرف و دست واسطه گران نیز از بازار گوشت دام کوتاه می شود و دامدار بیشترین بهره را خواهد برد.
اما دولت در سفر به خراسان شمالی تنها به این راهکارها اکتفا نکرد و با اختصاص ۲۱۵ میلیارد تومان اعتبار به عشایر استان به عنوان مهمترین قشر تولیدکننده دام در استان نقطه روشنی را در این حوزه ترسیم کرد که ۱۰۰ میلیارد تومان از این اعتبار برای اجرای پروژه های مختلف در ایلراه ها و خرید ماشین آلات راهسازی، ۶۰ میلیارد تومان برای تامین آب آشامیدن مورد نیاز عشایر و ۵۵ میلیارد تومان برای سایر اقدامات زیربنایی هزینه می شود.
از طرفی سه هزار میلیارد تومان اعتبار در این سفر به بخش کشاورزی مصوب شد که ۲ هزار میلیارد تومان برای بخش آب و خاک و یکهزار میلیارد تومان آن برای ایجاد خط اعتباری برای توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی از جمله راه اندازی کشتارگاه صنعتی اختصاص می یابد.
با این حال اختصاص اعتبار ویژه، تجهیز و راه اندازی کشتارگاه صنعتی تا حد زیادی چرخه معیوب عرضه گوشت در این استان را اصلاح می کند ضمن اینکه خرید حمایتی گوشت و صادرات گوشت به کشورهای حاشیه خلیج فارس در دستور کار مسوولان استان قرار دارد.
خرید بیش از ۳۴ هزار راس دام
مدیرکل دفتر امور اقتصادی استانداری خراسان شمالی در این خصوص می گوید: در راستای حمایت از دامداران و دامپروران با توجه به خشکسالی های اخیر در سال جاری ۳۴ هزار و ۳۵۷ راس دام سبک و سنگین به ارزش بیش از ۱۵۰ میلیارد تومان خریداری شد.
محمد بدری می افزاید: سال گذشته نیز با حمایت های دولت ۱۷ هزار راس دام سبک و سنگین در استان خریداری شد.
وی با بیان اینکه معیشت بسیاری از روستاییان خراسان شمالی از این محل تامین میشود، تصریح می کند: مشکلات دامداران به علت استمرار خشکسالی در سال های اخیر بی سابقه بوده است که دولت با رویکرد جهادی و طرح های حمایتی خود در حال سرو سامان دادن به این بخش است.
بدری با ابراز امیدواری نسبت به اقدامات دولت در حل مشکلات تولید کنندگان بخش دام گفت: بی تردید این اقدامات مشکلات دامداران خراسان شمالی را کاهش می دهد و موجب رونق دوباره صنعت دامپروری در خراسان شمالی می شود.
دامداران خراسان شمالی بیشتر به صورت سنتی فعال هستند و بخش بیشتر دام سبک استان در اختیار خانوارهای عشایری است که خشکسالی به مراتع آسیب زده است و اینک باید برای تغذیه دامی به این بهره برداران کمک شود تا دام خود را در چرخه تولید نگهداری کنند.
در استان خراسان شمالی ۲ میلیون و ۱۲ هزار راس دام سبک شامل گوسفند و بز، ۷۹ هزار راس دام سنگین از جمله گاو و گوساله، ۲ هزار و ۴۰۰ نفر شتر و هزار راس اسب وجود دارد که سالانه ۲۲۱ هزار و ۱۱۸ تن انواع محصول از جمله گوشت قرمز، گوشت مرغ، شیر، عسل و تخم مرغ تولید می شود.
خراسان شمالی دارای ۸۳۶ هزار نفر جمعیت است که ۴۴ درصد آن در نواحی روستایی سکونت دارند.
نظر شما