کارکرد صادراتی مناطق آزاد در حد مطلوب عملیاتی نشده است

تبریز- ایرنا- مشاور رئیس جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی اعلام کرد: بر اساس بند ۱۱ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی، مهم‌ترین کارکرد مناطق آزاد صادرات است اما این کارکرد در سال‌های گذشته در حد مطلوب عملیاتی نشده است.‌

به گزارش ایرنا، «حجت‌الله عبدالملکی» روز یکشنبه در جریان سفر به منطقه آزاد ارس و در حاشیۀ بازدید از مجتمع عظیم کشت و صنعت خداآفرین، در گفت‌وگو با خبرنگاران با اشاره به اینکه چهارمین سفر وی به مناطق آزاد با هدف بررسی ظرفیت‌های مناطق آزاد و طرح‌های توسعۀ انجام شده است، اظهار کرد: در دورۀ جدید، تاکید داریم مناطق آزاد به قطب‌های صادراتی تبدیل شوند.

وی ادامه داد: این راهبرد با افزایش تولیدات صادرات محور دنبال می‌شود ضمن اینکه تعقیب می‌کنیم تا مناطق آزاد به مراکز جذب کالا از سرزمین اصلی برای صادرات به خارج از کشور تبدیل شوند تا از این رهگذر فعالیت‌های اقتصادیِ سرزمین اصلی نیز رونق بیشتری بگیرد.‌

دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی گفت: لازم نیست همۀ ایران به منطقه آزاد تبدیل شود اما همۀ ایران می‌تواند از ظرقیت مناطق آزاد بهره‌مند شود.

وی اظهار کرد: با تقویت دیپلماسی اقتصادی و توسعۀ زیرساخت‌های اقتصاد بین‌الملل در مناطق آزاد، می‌توان بستری فراهم کرد تا هر فعال اقتصادی که در سرزمین اصلی کالای صادراتی تولید می‌کند بتواند از مناطق آزاد براحتی اقدام به صادرات کند.

شهرستان خداآفرین در مسیر تبدیل شدن به قطب کشاورزی صادرات محور کشور است

عبدالملکی اظهار کرد: خداآفرین به‌عنوان یکی از زون‌های منفصل منطقه آزاد ارس به لحاظ کشاورزی و برخورداری از منابع آبی، وضعیت مطلوبی دارد به طوری که می‌تواند قطب کشاورزی با رویکرد صادرات باشد.‌

وی عنوان کرد: تاکنون سرمایه‌گذاری‌های قابل ملاحظه‌ای در بخش‌های باغی، تولید محصولات دامی و شیلات رخ داده است و ظرفیت‌های فراوانی در منطقه آزاد ارس وجود دارد و زمینه توسعه فعالیت‌ها فراهم است.

وی خاطرنشان کرد: از متولیان این مجتمع و همچنین شرکت‌های فعالِ در این مجموعه درخواست کرده‌ایم تا طرح‌های توسعۀ خود را به‌سرعت اجرایی کنند و در صورت نیاز سرمایه‌گذاران جدیدی ملحق شوند تا طرح‌های بیشتری در منطقه به اجرا درآید.

عبدالملکی با بیان اینکه منطقه آزاد ارس ۲۴ هزار هکتار فرصت برای کشاورزی و صنایع وابسته با هدف تامین نیازهای داخلی و صادرات و ارزآوری دارد، یادآور شد: با تکمیل زیرساخت‌های حوزۀ آب و برق که در دست اجراست، میزان سرمایه‌گذاری و تولید افزایش خواهد یافت.‌

وی به مسایل اجتماعیِ حاکم در اراضیِ اجرای این پروژۀ عظیم هم اشاره و اظهار کرد: مسایلی مانند حقوق عرفیِ مردم ساکن در مناطق روستایی منطقه وجود دارد که تاکید شده مورد رسیدگی کامل قرار گیرد تا مردم، به حقوقشان برسند.

به گزارش ایرنا، عبدالملکی مشاور رئیس جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد کشور در ادامه سفر به ارس از مجتمع کشت و صنعت شهید حاج قاسم سلیمانی و پروژه‌های آبزی‌پروری، باغات مدرن و گاوداری، از مگاپروژه گاوداری ۲۲ هزار راسی و مگاپروژه پرورش ماهی ۱۵۰۰ تنی شهید سلیمانی شرکت کشت و صنعت خوشه صبا بازدید کرد.

مگاپروژه گاوداری ۲۲ هزار راسی شهید سلیمانی شرکت کشت و صنعت خوشه صبا، بزرگ‌ترین مجموعه گاوداری شیری کشور می‌باشد که در زمینی به مساحت ۷۰ هکتار در حال آماده‌سازی و احداث است و سالانه ظرفیت تولید ۱۱۰ هزار تن شیر را دارد. همچنین در کنار تولید شیر مقرر است صنایع تبدیلی آن نیز راه‌اندازی شود.

مگاپروژه پرورش ماهی ۱۵۰۰ تنی شهید سلیمانی شرکت کشت و صنعت خوشه صبا بزرگترین مجتمع پرورش ماهی‌های سردابی(قزل آلا) کشور با کیفیت استاندارد کشور روسیه می‌باشد که در ۱۰ فاز در محدوده خداآفرین منطقه آزاد ارس اجرا می‌شود.

مجتمع کشت و صنعت شهید حاج قاسم سلیمانی بزرگ ترین مجتمع کشت و صنعتِ بعد ازپیروزی انقلاب اسلامی ایران است که علاوه بر زراعت و تولید محصولات باغی، بزرگ‌ترین مگاپروژۀ دامپروری کشور با ۱۰ هزار رأس گاو دوشا و ۲۲ هزار راس گاو به عنوان کلّ گلّه، در حال راه‌اندازی است. ضمن اینکه بزرگ ترین مزرعۀ آبزی پروری و پرورش ماهی قزل آلای سردآبی با ظرفیت ۱۵۰۰ تُن نیز در حال احداث است.

مدیر پروژه مجتمع کشت و صنعت شهید حاج قاسم سلیمانی در این بازدید با بیان اینکه چهار فاز این مجموعه آمادۀ بهره برداری است، افزود: کلّ پروژه تا خرداد سال ۱۴۰۲ مورد افتتاح قرار خواهد گرفت.

وی با بیان اینکه در حوزۀ آبزی پروری علاوه بر مزرعۀ پرورش ماهی، شاهد ایجاد صنایع تبدیلیِ این حوزه مانند مرکز تولید خوراک آبزیان نیز هستیم، گفت: تمامی محصولات باغی و آبزی پروری این مجتمع با هدف صادرات محور تولید می‌شود. همچنین مجموعه‌های این کشت و صنعت طوری طراحی شده‌اند که صنایع تبدیلی را نیز داشته باشند تا این قابلیت به وجود بیاید که بتوان امکان رقابت بیشتری در بازارهای هدف که بیشتر روسیه است را به دست آورد و تولیدِ پایدار، استمرار داشته باشد.‌

به گفته مدیرعامل کشت و صنعت شهید سلیمانی، میزان سرمایه گذاری در این مجتمع، ۳۰۰۰ میلیارد تومان است.

در این کشت و صنعت، ایجاد ۱۰۰۰ هکتار باغات مدرن تعریف شده است که ۱۰۰ هکتار آن را تا پایان امسال به اتمام خواهد رسید.

همچنین در زمان حاضر ۳۰۰ نفر در مجتمع کشت و صنعت شهید سلیمانی اشتغال دارند و تا پایان سالجاری این تعداد به ۵۰۰ نفر خواهد رسید و پس از راه‌اندازی کامل این کشت و صنعت شاهد اشتغال ۳ هزار نفر در محدوه خداآفرین منطقه آزاد ارس خواهیم بود.

براساس آمار اعلامی گمرک ایران، ارزش صادرات غیرنفتی ایران از شهریور ۱۴۰۰ تا شهریور ۱۴۰۱ حدود ۵۵ میلیارد و ۲۰۹ میلیون دلار بوده است که در حدود ۲ درصد آن مربوط به مناطق آزاد است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha