روستای نوفَن در کرمان؛ از  حمایت دولت تا دیدگاه دانش‌بنیان‌ها

کرمان- ایرنا- کرمان به عنوان دومین استان کشور، طرح «روستای نوفن» را اجرا می‌کند تا درصورت تحقق اهداف این ایده و طرح، شاهد انتقال فناوری‌ها به روستاها و در نتیجه توسعه بهره وری و مهاجرت معکوس نیز باشیم.

به گزارش ایرنا این طرح درحالی کلید خورده که برخی حتی شرکت های دانش بنیان به اجرای موفق آن امیدوار نیستند، زیرا رویداد هم‌اندیشی انتقال فناوری به روستاها یا همان روستای نوفن در حالی روز دوشنبه هشتم آبان در شهر کرمان آغاز شد که مدیران شرکت‌های دانش‌بنیان کرمان گویی دل و دماغی برای حضور در آن نداشتند.

این را می‌شد از شمار اندک شرکت‌های حاضر شده در همایش فهمید، ضمن اینکه سخنان همین معدود افراد حضور یافته در نشست نیز گویای این ناامیدی و نداشتن چشم انداز بود زیرا مدیران شرکت های دانش بنیان گفتند که سرخوردگی های زیادی در عرصه تولید محصولاتشان داشتند و دارند و طرح روستای نوفن را نیز بیشتر حرکتی نمایشی مانند سایر طرح‌های موقت سال‌های پیش می دانند.

اما این رویکرد و سخنان در حالی بود که اظهارات مدیران صندوق کارآفرینی امید به عنوان حامی کسب و کارهای خُرد و نیز استانداری کرمان نقطه مقابل آن را وعده می داد چون بر حمایت جدی از این طرح ها اصرار داشتند.

واقعیت اینکه میزبانی کرمانی‌ها برای دومین بار در سطح کشور در رویداد هم‌اندیشی انتقال فناوری به روستاها(روستای نوفن) در واقع نشانی از دست پر مهر فناوری‌های نوین برای نوسازی روستاها و افزایش مهاجرت معکوس در آینده نزدیک خبر می‌داد.

طرح روستای نوفن عبارتی برگرفته از فناوری های نو موضوعی تازه متولد شده در کشور است؛ طرحی که صندوق کارآفرینی امید ۲۷ مهر امسال در قالب رویدادی سراسری از استان یزد آن را آغاز کرد تا سرآغازی برای روشن شدن چراغ خانه‌های روستایی باشد؛ همان خانه‌های آشنا برای دوران کودکی خیلی هایمان که گرد مهاجرت‌های گسترده در نبود اشتغال و خشکسالی بر آن پاشید و بناچار خیلی ها را شهرنشین کرد.

شهر کرمان اما امروز به عنوان دومین استان میزبان این رویداد فناورانه بود تا در تلاشی علمی دست شرکت‌های فناور و روستاییان این استان را دردست هم بگذارد و فکری برای وضعیت نابسامان آنها کند و نیز از قِبَل این رویداد هم شرکت‌های فناور در عرصه عمل محصولات و ایده فناورانه خود را به عرصه تجربه بگذارند و هم روستاییان با ورود فناوری به بخش‌های مختلف بهره وری بهتر و بیشتری در زمینه کشاورزی، دامداری و سایر عرصه‌های اشتغال داشته باشند.

مختصات طرح و امیدواری ها

مدیر توسعه کسب و کار صندوق کارآفرینی امید کشور در این نشست اجرای طرح روستای نوفن را متفاوت از سایر طرح‌ها عنوان کرد و این قول را به شرکت‌های دانش بنیان داد که این صندوق حامی فعالیت‌های این شرکت‌ها در روستاهای استان کرمان خواهد بود تا با این کار هم ارزش افزوده در کسب و کارهای کوچک ایجاد شود و هم روستاهای این استان به شرایط با ثبات تری در زمینه اشتغال و کسب درآمد برسند.

روستای نوفن در کرمان؛ از دل و دماغ دانش‌بنیان‌ها تا حمایت دولتمحمدصادق حسنی به عنوان متولی اجرای طرح روستا نوفن در سراسر کشور با اشاره به اینکه استان کرمان به عنوان دومین استان در کشور، طرح روستای نوفن را اجرا می‌کند، افزود: صندوق کارآفرینی امید سی امین سال فعالیت خود در کشور را پشت سر می‌گذارد و فارغ از نام و رویکرد دولت‌ها در حوزه اشتغال، کلیدواژه ما در این سه دهه حمایت از کسب و کارهای خرد بوده و تلاش شده به SME ها(شرکت‌های کوچک و متوسط) کمک کند.
وی بیان کرد: ۳۰ رسته فعالیت اشتغال در کشور احصا شده و در استان کرمان نیز نخستین فراوانی مربوط به دام سبک و سنگین و سپس فرش، کشت نهال، بومگردی، گلخانه‌داری، گردشگری، صنایع‌دستی، پرورش طیور، زنبورداری، تولید پوشاک، صنایع تبدیلی و بازاریابی محصولات کشاورزی بوده که جزو ۱۲ اولویت مشاغل در روستاهای این استان است.

سهم ۲ برابری کرمان در تسهیلات بخش کشاورزی

مدیر توسعه کسب و کار صندوق کارآفرینی امید کشور گفت: در کشور طی چهار سال سه هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به بخش روستایی و عشایری از سوی این صندوق پرداخت شده که ۴۴ درصد از این تسهیلات به بخش کشاورزی اختصاص یافته و این رقم مربوط به سهم کشاورزی در استان کرمان بیش‌ از ۸۰ درصد سهم کلی استان و ۲ برابر میانگین کشوری است.
وی با اشاره به اینکه منابع مالی محدود است و از سوی دیگر امکان ارزش افزوده برای واحد کسب و کار وجود دارد، تصریح کرد: امسال همه دستگاه‌ها تکلیف دارند در زمینه دانش‌بنیان‌ها کمک کنند و در رویداد امروز نیز باید نقش کاربردی برای سازمان‌ها تعیین شود که امیدواریم ما در صندوق به عنوان حلقه میانی و تسهیل‌کننده بتوانیم نقش ایفا کنیم.
حسنی با اشاره به اینکه تمرکز صندوق کارآفرینی امید بر حمایت از کسب و کارهای روستایی بویژه در بخش کشاورزی است، خاطرنشان کرد: ما به دنبال نفوذ فناوری برای ایجاد ارزش افزوده در کسب و کارها هستیم.

وی اشاره کرد: اگر می‌خواهیم به شرکت‌های تولید کننده بذر و نهال تسهیلات دهیم اولویت به شرکت‌هایی داده شود که تولید بذر و نهال را با روش‌های نوین انجام می‌دهند.

مدیر توسعه کسب و کار صندوق کارآفرینی امید کشور با اشاره به اینکه در بخش شیلات نیز ظرفیت خوبی در کشور وجود دارد اما کمتر از پنج درصد این ظرفیت استفاده می‌شود، بیان کرد: به طور مثال در جنوب سیستان و بلوچستان و هرمزگان متوسط برداشت میگو از یک هکتار ۳.۵ تن است اما با طراحی شرکت‌های دانش بنیان عملکرد هر هکتار به ۱۲ تن برداشت میگو در این مناطق افزایش یافت.

همکاری مشترک روستاها و شرکت‌های فناور

روستای نوفن در کرمان؛ از دل و دماغ دانش‌بنیان‌ها تا حمایت دولت

به گزارش ایرنا مدیرکل دفتر روستایی و شوراهای استانداری کرمان نیز در این نشست، استان کرمان را پهناور و دارای اقلیم متنوعی خواند و با اشاره به آماری از وضعیت روستاهای این استان گفت: کرمان ۶۰ بخش، ۱۵۴ دهستان، ۱۱ هزارو ۷۶۳ روستا دارد که از این تعداد روستا پنج هزارو ۶۲۳ روستا دارای سکنه و ۶ هزارو ۱۶۴ روستا خالی از سکنه هستند.

منصور خانه‌گیر با اشاره به اینکه در حوزه دانش‌بنیان فکری برای روستاهای خالی سکنه باید شود و آمادگی داریم اگر طرحی در این زمینه داشته باشند، همکاری کنیم، ادامه داد: ۲ هزارو ۴۷۱ دهیاری و هشت هزارو ۸۴۹ شورای روستایی در کل استان کرمان داریم.

وی با اشاره به اینکه در دهیاری‌های استان کرمان اقدامات خوبی برای توسعه زیر ساخت‌های روستایی انجام شده است، تصریح کرد: روستایی در این استان نداریم که حداقل ۲ پروژه عمرانی در آن اجرا نشده باشد.

مدیرکل دفتر روستایی و شوراهای استانداری کرمان با اشاره به اینکه در روستاها آمادگی داریم به صورت مشترک سرمایه‌گذاری با همکاری دهیاری‌ها انجام شود، اظهارداشت: به دنبال ایجاد درآمد پایدار برای دهیاری‌ها در مدیریت روستا هستیم.

وی ادامه داد: تقریبا در هشت ماه گذشته نزدیک به یکهزارو ۸۰۰ میلیارد تومان واریزی برای دهیاری‌های سراسر استان داشته‌ایم و به این معنی است که از نظر منابع برای اینکه بتوانیم با شرکت‌های مختلف سرمایه گذاری در روستاها انجام دهیم، مشکلی وجود ندارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha